Drumul banilor şi hăţişul legilor în universităţile româneşti

Drumul banilor şi hăţişul legilor în universităţile româneşti
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În perioada 14-17 noiembrie 2024, la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați s-au desfăşurat lucrările Consorțiului "Universitaria", fiind dezbătute aspecte-cheie din învățământul superior românesc, de la modificări legislative, la surse de finanţare.

Au participat reprezentanții celor nouă universități membre: Universitatea din București, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea "Ovidius" din Constanța, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea din Craiova și Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați. Universitatea de Stat din Moldova s-a alăturat în calitate de membru asociat al Consorțiului. 

La deschiderea oficială a lucrărilor, vineri, 15 noiembrie, în Aula "Virgil Madgearu" a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor a Universităţii "Dunărea de Jos", au luat cuvântul, pe lângă rectorul instituţiei gazdă, prof. univ. dr. ing. Marian Barbu, rectorii şi prorectorii reprezentanţi ai membrilor consorţiului, şi reprezentanţii autorităţilor locale, prefectul judeţului Galaţi, Andreea Anamaria Naggar, şi city managerul Galaţiului, Cezar Bichescu. 

Prof. univ. Liviu Maha, rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza"din Iaşi şi preşedintele consorţiului, a mulţumit gazdelor pentru primire şi pentru că au acceptat să organizeze întâlnirea, punctând că "ne aflăm la finalul unui an marcat de alegerile universitare, la precedenta, din primăvară, acestea erau în toi, aşa că profit de ocazie pentru a-i felicita pentru alegere, respectiv realegere, pe rectorul universităţii gazdă, Marian Barbu, pe rectorul Universităţii Ovidius din Constanţa, Dan Marcel Iliescu. Aflându-ne acum într-o echipă completă, putem spune că avem în faţă un număr de ani în care să ne facem treaba". Preşedintele consorţiului s-a declarat mulţumit de gradul de disponibilitate la colaborare din interiorul consorţiului, cât şi cel din ministerul de resort, invitându-şi colegii la muncă, fiindcă greul abia urma să înceapă. 

Pentru rectori, prorectori și președinți ai Senatelor universitare, directori generali administrativi, secretari șefi, studenți și reprezentanți ai sindicatelor din universitățile membre au urmat discuțiile pe paneluri, pe subiecte precum: metodologia de finanțare a învățământului superior și cuantumul taxelor pentru anul universitar 2025-2026, gestionarea finanțelor și colaborarea cu mediul de afaceri, digitalizarea, rolul fondurilor europene în dezvoltarea educației, admiterea studenților străini etc.

Citit 3956 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2024 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.