Cadou de la cei care conduc oraşul - Peste 30.000 de elevi în frig
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cadou de la cei care conduc oraşul - Peste 30.000 de elevi în frig
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 13 unităţi de învăţământ şi-au redus programul * Sindicatele cer conducerii ISJ să suspende cursurile, dacă de astăzi nu se dă căldură în şcoli *

Copiii de la Grădiniţa Nr. 43 din Micro 19 stăteau astăzi încotoşmănaţi cu pulovere groase şi căciuli pe cap. În sala în care-şi desfăşurau activitatea erau 12 grade. La grupa mijlocie, doar 12 prezenţi, dintre cei 27 câţi ar fi trebuit să fie. „Cinci sunt bolnavi. Zece au fost reţinuţi acasă de către părinţi, ca să nu se îmbolnăvească. E foarte frig. Lucrez în această instituţie de peste 30 de ani şi nu a fost niciodată aşa frig. Şi reţeaua electrică a grădiniţei este veche astfel că nu putem pune calorifere electrice pentru că se strică instalaţia”, ne spune educatoarea grupei, Stana Papuc.  

Inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă, ne-a explicat că nici cei 12 copii nu ar fi venit ieri la grădiniţă, dacă părinţii lor ar fi avut unde să-i lase: „E o situaţie disperată. Oamenii muncesc şi n-au unde să-şi lase copiii. Sunt în mare pericol să se îmbolnăvească. E bătaie de joc”.

„De două săptămâni ar fi trebuit să fie căldură”

Din nefericire, situaţia este aceeaşi în majoritatea unităţilor de învăţământ. „Dintre cele 47 de grădiniţe din municipiu, 36 sunt racordate la reţeaua de termoficare, iar dintre cele 57 de şcoli, licee şi şcoli speciale, 48 sunt în aceeaşi situaţie. Deci e vorba de peste 30.000 de elevi şi vreo 3000 de cadre didactice care sunt nevoite să îndure frigul din clase”, mai spune Doruleţ Resmeriţă. Acesta susţine că, în conformitate cu contractul pe care l-au semnat unităţile de învăţământ cu APATERM, societatea comercială ar fi trebuit să înceapă livrarea agentului termic dacă trei zile consecutiv temperaturile au scăzut sub zece grade.

„De două săptămâni ar fi trebuit să avem căldură în şcoli. Avem numeroase plângeri din partea părinţilor şi din partea cadrelor didactice. De astăzi, 13 unităţi de învăţământ şi-au scurtat programul, astfel încât să ţină elevii mai puţin în clase. Sigur vom mai primi şi alte cereri. Există acest litigiu, care însă nu a apărut din vina unităţilor de învăţământ, care şi-au plătit întotdeauna facturile. Ce se aşteaptă? Suspendarea cursurilor?”, se întreabă retoric şeful învăţământului gălăţean.

Colegiul Economic, „Cuza”, „Radu Negru”, Metalurgic, „Saligny” şi Şcolile Nr. 12, 16, 18, 31, 25, 26, 28 şi 41 au intrat  la program scurt.

„Am cerut suspendarea orelor”  

Reprezentanţii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) au trimis ieri un comunicat la ISJ prin care solicitau întreruperea cursurilor pe toată perioada cât nu este căldură în şcoli: „La comisia de dialog social ni s-a promis că de pe 1 noiembrie se va furniza agent termic. Am cerut conducerii ISJ suspendarea cursurilor începând de mâine,  în cazul în care nu se vor ţine de cuvânt. Asta se întâmplă pentru că disputa politică dusă la limita absurdului de conducerile celor două societăţi ce asigură agentul termic, pare să nu aibă nici soluţii şi nici sfârşit”, precizează Lidia Antoniu, vicepreşedinte SIP.

Citit 3118 ori Ultima modificare Luni, 31 Octombrie 2011 13:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.