Cum să FENTEZI ADMITEREA, dacă n-ai notă pentru CNVA. SIMPLU: locurile speciale pentru romi

Cum să FENTEZI ADMITEREA, dacă n-ai notă pentru CNVA. SIMPLU: locurile speciale pentru romi
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* "Şi prefectul, şi primul ministru dacă se declară că sunt romi, eu trebuie să le dau adeverinţă", susţine preşedinta Partidei Romilor, Viorica Gotu


Ca şi în anii anteriori şi în vara aceasta au ieşit discuţii vizavi de admiterea pe locurile speciale pentru romi. Pentru că metodologia este permisivă şi dovezile că aparţii sau nu etniei respective sunt practic inexistente, locurile speciale pentru romi au ajuns o găselniţă pentru cei ai căror copii au medii care nu le dau şansa să fie admişi la liceele cu ştaif.

Şi conducerea ISJ şi preşedinta Partidei Romilor, organizaţie acreditată să dea adeverinţe care atestă apartenenţa la etnia în cauză, susţin că fenomenul nu poate fi controlat. Ce nu face un părinte care-şi doreşte ca fiul său să înveţe la cel mai bun liceu? Peste noapte decide să devină rom, doar ca să-şi vadă copilul înscris la şcoala dorită, doar suntem în ţara unde s-a născut zicala "Fă-te frate cu dracul, până treci lacul".

Prin urmare, numărul celor care solicită înscrierea pe aceste locuri este semnificativ mai mare de la an la an. Dacă în 2013 au fost 67 de elevi care au fost admişi pe locurile speciale, în 2014 numărul a crescut la 74, iar în 2015 a ajuns la 86. De exemplu, la CNVA, anul trecut au fost 7 elevi pe locurile pentru romi, iar anul acesta s-a ajuns la 10, aşa cum declară directorul instituţiei, Vasile Ciuchină.

"Dacă au adeverinţă, eu nu pot să nu le dau"

Inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai susţine că ştie că unii dintre candidaţi ar fi putut alege să fenteze astfel admiterea, dar că nu a putut să-i refuze, pentru că ar fi putut să fie reclamată pentru discriminare: "Dacă au adeverinţă, eu nu pot să nu le dau. Metodologia prevede că locurile se pot ocupa cu adeverinţe de la o organizaţie nonguvernamentală a etniei rome. Noi am cerut dovezi că sunt organizaţii care într-adevăr au avut activitate pe anul în curs. Nu pot să-i refuz, pentru că aş putea fi reclamată pentru discriminare. Singurul lucru pe care am putut să-l facem este să  nu le admitem înscrierea la liceele bune, dacă nu au medii suficient de mari", susţine Diamanta Bulai.

Aceasta e de părere că metodologia de admitere pe locurile cu romi ar trebui schimbată astfel încât de ele să beneficieze doar cei care au semnat din timp adeziunile, nu şi cei care-şi descoperă de nevoie un strămoş de etnie romă.

"Să vină oricine să mă ancheteze. Totul s-a făcut legal"

Viorica Gotu susţine că e şi ea conştientă că sunt oameni care vin şi declară pe propria răspundere că sunt romi, doar atunci când au nevoie să participe la admitere pe locurile speciale, dar nu-i poate refuza: "Au venit şi doctori, şi procurori, care au declarat că sunt romi şi a trebuit să le dau adeverinţa. Legea discriminării nu-mi dă voie să mă îndoiesc de acest lucru. Aşa cum nici ei nu pot dovedi că sunt romi, nici eu nu pot dovedi contrariul. Şi legea nici nu le cere. Oricine se poate declara rom, are acest drept. Poate să vină şi prefectul şi primul ministru să declare că sunt romi, pe proprie răspundere, iar eu sunt obligată să le dau adeverinţa, pentru că aşa prevede metodologia şi pentru că aceasta e legislaţia. Acolo unde am avut îndoielile mele, le-am cerut să vină cu declaraţie semnată la notar. Au venit cu hârtia, le-am dat recomandarea. Am toate documentele. Să vină oricine să mă ancheteze. Totul s-a făcut legal", declară Viorica Gotu.

Aceasta susţine că totuşi respectivii copii n-au luat locul elevilor care au participat la repartiţia computerizată. Sunt câte două locuri alocate în plus peste cele 28, cât are o clasă. "Aceste locuri nu se ocupă, dacă nu există clienţi. Şi e mai bine să le ia copii care vor să înveţe. Ai noştri se înscriu şi nu termină liceul. Când merg în clasa a XII-a să promovez locurile speciale pentru romi la facultate, nu-i mai găsesc. Băieţii au plecat afară, iar fetele s-au măritat. Aşa, poate copiii ăştia care au intrat acum la CNVA sigur sunt buni, vor deveni doctori sau procurori, cine ştie? Poate se vor uita şi ei frumos la o pirandă cu fuste ajunsă la necaz, nu vor uita ajutorul dat. Eu n-am primit nimic de la nimeni. Dacă aş fi făcut asta, ar fi fost o problemă, dar n-am primit nimic pentru mine. Mi-ar plăcea să vină oamenii ăştia şi să dea pentru copiii săraci un ghiozdan, nişte rechizite, aşa ca să-şi aducă aminte de binele făcut. Dar n-a venit niciunul. Dimpotrivă, unii s-au şters de mine şi nu mi-au dat nici bună ziua, au uitat că au venit să se declare romi. Iar noi nu avem niciun drept să-i obligăm să declare acest lucru în public", a mai precizat Viorica Gotu.

Acesta este mecanismul perfect legal prin care unii elevi dispar din lista repartiţiei computerizate pentru a se regăsi apoi, în toamnă, colegi cu cei care au trecut cu brio nişte examene de selecţie, examene la care cei în cauză au luat note chiar şi cu un punct mai mici. Şi se ştie că la admiterea la liceu contează fiecare sutime, nici nu mai vorbim de puncte. Din această perspectivă ne întrebăm dacă aceste situaţii sunt la fel de morale, cum sunt şi legale.

Citit 21256 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.