Cum să FENTEZI ADMITEREA, dacă n-ai notă pentru CNVA. SIMPLU: locurile speciale pentru romi

Cum să FENTEZI ADMITEREA, dacă n-ai notă pentru CNVA. SIMPLU: locurile speciale pentru romi
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

* "Şi prefectul, şi primul ministru dacă se declară că sunt romi, eu trebuie să le dau adeverinţă", susţine preşedinta Partidei Romilor, Viorica Gotu


Ca şi în anii anteriori şi în vara aceasta au ieşit discuţii vizavi de admiterea pe locurile speciale pentru romi. Pentru că metodologia este permisivă şi dovezile că aparţii sau nu etniei respective sunt practic inexistente, locurile speciale pentru romi au ajuns o găselniţă pentru cei ai căror copii au medii care nu le dau şansa să fie admişi la liceele cu ştaif.

Şi conducerea ISJ şi preşedinta Partidei Romilor, organizaţie acreditată să dea adeverinţe care atestă apartenenţa la etnia în cauză, susţin că fenomenul nu poate fi controlat. Ce nu face un părinte care-şi doreşte ca fiul său să înveţe la cel mai bun liceu? Peste noapte decide să devină rom, doar ca să-şi vadă copilul înscris la şcoala dorită, doar suntem în ţara unde s-a născut zicala "Fă-te frate cu dracul, până treci lacul".

Prin urmare, numărul celor care solicită înscrierea pe aceste locuri este semnificativ mai mare de la an la an. Dacă în 2013 au fost 67 de elevi care au fost admişi pe locurile speciale, în 2014 numărul a crescut la 74, iar în 2015 a ajuns la 86. De exemplu, la CNVA, anul trecut au fost 7 elevi pe locurile pentru romi, iar anul acesta s-a ajuns la 10, aşa cum declară directorul instituţiei, Vasile Ciuchină.

"Dacă au adeverinţă, eu nu pot să nu le dau"

Inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai susţine că ştie că unii dintre candidaţi ar fi putut alege să fenteze astfel admiterea, dar că nu a putut să-i refuze, pentru că ar fi putut să fie reclamată pentru discriminare: "Dacă au adeverinţă, eu nu pot să nu le dau. Metodologia prevede că locurile se pot ocupa cu adeverinţe de la o organizaţie nonguvernamentală a etniei rome. Noi am cerut dovezi că sunt organizaţii care într-adevăr au avut activitate pe anul în curs. Nu pot să-i refuz, pentru că aş putea fi reclamată pentru discriminare. Singurul lucru pe care am putut să-l facem este să  nu le admitem înscrierea la liceele bune, dacă nu au medii suficient de mari", susţine Diamanta Bulai.

Aceasta e de părere că metodologia de admitere pe locurile cu romi ar trebui schimbată astfel încât de ele să beneficieze doar cei care au semnat din timp adeziunile, nu şi cei care-şi descoperă de nevoie un strămoş de etnie romă.

"Să vină oricine să mă ancheteze. Totul s-a făcut legal"

Viorica Gotu susţine că e şi ea conştientă că sunt oameni care vin şi declară pe propria răspundere că sunt romi, doar atunci când au nevoie să participe la admitere pe locurile speciale, dar nu-i poate refuza: "Au venit şi doctori, şi procurori, care au declarat că sunt romi şi a trebuit să le dau adeverinţa. Legea discriminării nu-mi dă voie să mă îndoiesc de acest lucru. Aşa cum nici ei nu pot dovedi că sunt romi, nici eu nu pot dovedi contrariul. Şi legea nici nu le cere. Oricine se poate declara rom, are acest drept. Poate să vină şi prefectul şi primul ministru să declare că sunt romi, pe proprie răspundere, iar eu sunt obligată să le dau adeverinţa, pentru că aşa prevede metodologia şi pentru că aceasta e legislaţia. Acolo unde am avut îndoielile mele, le-am cerut să vină cu declaraţie semnată la notar. Au venit cu hârtia, le-am dat recomandarea. Am toate documentele. Să vină oricine să mă ancheteze. Totul s-a făcut legal", declară Viorica Gotu.

Aceasta susţine că totuşi respectivii copii n-au luat locul elevilor care au participat la repartiţia computerizată. Sunt câte două locuri alocate în plus peste cele 28, cât are o clasă. "Aceste locuri nu se ocupă, dacă nu există clienţi. Şi e mai bine să le ia copii care vor să înveţe. Ai noştri se înscriu şi nu termină liceul. Când merg în clasa a XII-a să promovez locurile speciale pentru romi la facultate, nu-i mai găsesc. Băieţii au plecat afară, iar fetele s-au măritat. Aşa, poate copiii ăştia care au intrat acum la CNVA sigur sunt buni, vor deveni doctori sau procurori, cine ştie? Poate se vor uita şi ei frumos la o pirandă cu fuste ajunsă la necaz, nu vor uita ajutorul dat. Eu n-am primit nimic de la nimeni. Dacă aş fi făcut asta, ar fi fost o problemă, dar n-am primit nimic pentru mine. Mi-ar plăcea să vină oamenii ăştia şi să dea pentru copiii săraci un ghiozdan, nişte rechizite, aşa ca să-şi aducă aminte de binele făcut. Dar n-a venit niciunul. Dimpotrivă, unii s-au şters de mine şi nu mi-au dat nici bună ziua, au uitat că au venit să se declare romi. Iar noi nu avem niciun drept să-i obligăm să declare acest lucru în public", a mai precizat Viorica Gotu.

Acesta este mecanismul perfect legal prin care unii elevi dispar din lista repartiţiei computerizate pentru a se regăsi apoi, în toamnă, colegi cu cei care au trecut cu brio nişte examene de selecţie, examene la care cei în cauză au luat note chiar şi cu un punct mai mici. Şi se ştie că la admiterea la liceu contează fiecare sutime, nici nu mai vorbim de puncte. Din această perspectivă ne întrebăm dacă aceste situaţii sunt la fel de morale, cum sunt şi legale.

Citit 19252 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:08

15 comentarii

 • postat de ehhhh
  Sâmbătă, 12 Septembrie 2015 21:25
  5.13.187.***
  stiti care e culmea culmilor iar gaselnita este ca o beizadea trebuie sa termine CNVA-ul si sa pompeze tata pregatiri ca de, ii creste busc IQ, ehhhh, astea-s facute cu buna stiinta pentru ca undeva, cineva are de castigat, dar i-a venit randul lui Oprescu, incetisor le va veni si altora.
  0
  4
  Raportează
 • postat de M.
  Joi, 10 Septembrie 2015 01:45
  114.183.128.***
  Dincolo de toate magariile care se fac, intrebarea e: de ce au ei, romii, locuri speciale? Merg la aceleasi scoli ca si ceilalti, au aceeasi profesori, invata dupa aceleasi manuale, deci?
  0
  8
  Raportează
 • postat de UN PARINTE
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 22:15
  5.13.220.***
  Sunt perfect reale toate comentariile si intradevar toti copiii intrati pe locurile speciale sunt cei cu notele cele mai mici in ciclul gimnazial ,unii sunt veniti in timpul anilor fara examen si tot asa ...Ar fi suficient sa se faca o verificare din partea inspectoratului dar nu se doreste! De aceea a ajuns sa fie atat de contestat acest colegiu,pe langa elevii care ne aduc medalii la olimpiade apar tot felul de lichele !Rusine !!!
  1
  10
  Raportează
 • postat de Has
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 15:03
  213.233.85.***
  Adevaratii discriminati sunt romanii , nu tiganii! Ei au doar facilitati. In ce tara normala la cap ai sa vezi asa ceva?
  0
  22
  Raportează
 • postat de Domnul Vucea
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 14:46
  213.233.85.***
  Ca sa fie de actualitate bagati locuri speciale pentru sirieni. Sa vezi cum isi pun proastele burka si dau la pachet saorma, poate, poate studiaza hândelul la CNVA. Iar peste drum se va deschide "Sase camile frumoase". Prietenii stiu de ce!
  Hallah Hakbar!
  0
  17
  Raportează
 • postat de Hatru
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 14:20
  5.2.209.***
  Poate era mai bine sa vina in clasa cu romanasi spalati vreun puradel sau piranda...atunci sa vezi studiu pe capul celorlalti 28...ceva rromanes, ceva tinichigerie, ceva şmen :) să vezi ce olimpici ies!
  1
  10
  Raportează
 • postat de lus
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 14:10
  78.96.255.***
  Al naibii treaba. Daca-i faci tigani se supara, dar de altfel poti sa-i faci si (...) daca e vorba de intrarea la facultate . Si de aici intrebarea retorica ; sunt sau nu discriminati tiganii la noi in tara ? Mi se pare ca au mai multe drepturi decat majoritarii Ce ziceti?
  1
  23
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 14:07
  5.13.152.***
  E vina sistemului, exista locuri speciale pentru romi sau cei din rep.moldova, exista aceste locuri si la liceu si la facultate.nu e corect, sa se intre pe medie.
  0
  13
  Raportează
 • postat de eueu
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 14:02
  217.73.162.***
  Sa modificam legea, elevii admisi pe locurile speciale pentru romi ar trebui sa-si pastreze valorile culturale si etnice nu? Propun ca statu roman sa-i oblige sa studieze limba romani ca limba materna, (materie obligatorie la scoala), le da si la profesorii de romani o paine, daca nu pirandele de la Liesti sigur se ofera voluntare, sa dea frumusel bacu si la limba romani si pentru favoru de a intra pe aceste locuri sa faca ore de voluntariat in sprijinu comunitatii din care provin, dar ore pe bune cu poze, activitati etc...
  1
  17
  Raportează
 • postat de eueu
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 13:34
  217.73.162.***
  Pai cam da, daca ne uitam pe liste la cei care au intrat pe locurile speciale de la CNVA, vom constata ca parintii, oameni potenti financiar desigur si bine infipti in viata sociala a orasului au constatat ca fecioru cu toate ca a primit pregatiri fara numar, nu a fost in stare sa intre pe bune la CNVA. Si cum asa pana la urma, doar e onoarea lor in joc, doctoru lu peste prajit, sefu lu institutia X, patronu lu Y cum sa apara acu in fata societatii si sa zica ca fiul/fiica nu studiaza la CNVA. Altii insa au mai luat si teapa, s-au declarat rromi in avans, pentru orice eventualitate, dupa rezultate surpriza avea medie sa intre la CNVA. Cat despre d-na Roxana e cazu sa se scrie si despre asta.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Domnul Vucea
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 10:45
  213.233.85.***
  Ati sters anumite comentarii. Nu ati inteles ca noi am inteles ca ei s-au inteles. Dar trebuia ceruta si parerea directorului CNVA-ului. Din articol am inteles ca fapta a avut loc. Declaratie falsa consimtita prin fals sub semnatura si traficata ulterior pentru obtinerea de foloase necuvenite prin intelegere cu reprezentantii CNVA. Simplu, la obiect chiar si fara a da niste nume pe care le stiu toti. Elevii de la CNVA isi cunosc colegii ajunsi fraudulos pe locuri nemeritate.
  Oricum, locurile pentru romi sau moldoveni, sunt o inventie pentru a lasa loc pentru ulterioare aranjamente.
  Rusine, tuturor celor implicati!
  Si voua, celor care stergeti comentariile decente, la fel!
  4
  29
  Raportează
 • postat de Piranda
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 10:01
  109.103.134.***
  Viorico tu nu ai luat nimic si nimeni nu ti/a dat nimic niciodata.Hai ca si tu razi de aceasta gogonata .Niste tigani poate daca citesc aceasta declaratie o sa isi aduca aminte cum au putut lua niste drepturi marci bune atunci ,ca refugiati prigoniti de nemti iar altii nu.Tu stii bine acest lucru si mai stiu si altii care te/au ajutat atunci sa scapi dar nu este inca timpul trecut.Poate cineva isi aduce aminte si de cat trafic de influenta ai facut in decursul activitatii tale la diverse institutii.
  2
  18
  Raportează
 • postat de Domnul Vucea
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 09:34
  213.233.85.***
  Roxana, sper ca admin sa nu stearga tabla!
  1
  11
  Raportează
 • postat de Anca
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 07:33
  5.13.222.***
  La admiterea la facultate se practica aceasta metoda.
  0
  15
  Raportează
 • postat de ketanes
  Miercuri, 09 Septembrie 2015 06:46
  5.13.225.***
  Cum ne mint pe fata, chiar ne cred prosti pe toti? d-na inspector Bulai nu incalca legea cand vine vorba de adeverinte, dar o incalca atunci cand nu le da locurile acolo unde vor?, a facut vreo sesizare aceasta d-na referitoare la acest lucru (copii neromi care ocupa locurile pentru rromi)? Acesti copii obtin aceste adeverinte tocmai pentru acele licee bune, nu cred ca s-a declarat vreunul rrom si a vrut sa se duca la metalurgic! D-na Gotu prin organizatia pe care o patroneaza poate sa elibereze acele adeverinte sau nu, de ce ar mai trebui acele adeverinte de la un ONG pentru rromi (tocmai pentru a certifica acest lucru) daca ele se elibereaza oricui, nu era mai simplu sa se duca fiecare la notar si sa declare ca este rrom si atunci d-na Gotu nu mai avea nici o implicare! Daca vrea d-na Gotu sa mearga doar rromii (ma indoiesc, si confirma si dansa acest lucru spunand " Şi e mai bine să le ia copii care vor să înveţe. Ai noştri se înscriu şi nu termină liceul. Când merg în clasa a XII-a să promovez locurile speciale pentru romi la facultate, nu-i mai găsesc. Băieţii au plecat afară, iar fetele s-au măritat" pe acele locuri de ce nu lupta sa schimbe legea, sa fie conditie de cunoastere a limbii rromani, sa fi studiat limba rromani, sau sa studieze dupa ce intra pe aceste locuri limba rromani, patru ore pe saptamana ar fi suficiente, exista aceste variante sa profite de ele pentru modificarea legii.
  3
  35
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.