Lansare de carte la CNVA - Poezie şi matematică, măşti ale aceluiaşi chip

Lansare de carte la CNVA - Poezie şi matematică, măşti ale aceluiaşi chip
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În timp ce mulţi elevi de clasa a XII-a privesc cu emoţii examenul de bacalaureat, Paul Cosma, un elev în ultima clasă de liceu de la Colegiului Naţional Vasile Alecsandri”, se gândeşte deja cum va fi viaţa de student la una dintre cele mai bune universităţi din lume.

Premiat cu aur şi argint la olimpiadele şi la concursurile naţionale de matematică şi de fizică, Paul şi-a găsit timpul necesar, printre ecuaţii şi formule, să se aplece şi asupra poeziei. Luni, în amfiteatrul Colegiului „Vasile Alecsandri”, în cadrul evenimentelor dedicate „Săptămânii liceului”,  a avut loc lansarea volumului de poezii „Positively maybe”, carte ce conţine 37 dintre creaţiile lirice ale tânărului poet. „Am scris aceste poezii pe parcursul clasei a XI-a. Limba engleză nu a fost o opţiune conştientă. Pur şi simplu aşa le-am conceput, gândurile mi-au venit în această limbă. Majoritatea sunt poeme de dragoste, fiind inspirate de o colegă, Bianca Cobzaru, care mi-a şi răspuns printr-o poezie aflată pe ultima copertă a cărţii. Într-o traducere aproximativă, titlul ar suna „Cu certitudine, poate””, ne povesteşte Paul, care este şi deţinător al unui Certificat de Limbă Engleză „Cambridge Proficiency”, la care a obţinut calificativul maxim.

Iubitor al lui George Bacovia, Ion Barbu şi Nichita Stănescu, Paul apreciază muzicalitatea şi imaginile surprinse în creaţiile simboliste. „Cele mai multe dintre poezii au fost scrise noaptea, pentru că atunci am avut cea mai bună inspiraţie. Când am început să le compun nici nu mă gândeam că le voi aduna într-un volum. A fost ideea şi ajutorul profesoarei mele de limba engleză, doamna Nicoleta Ioniţă, care mi-a oferit sprijinul pe tot parcursul editării volumului. De asemenea, am primit şi ajutorul doamnei profesoare Mirela Voinea, care mi-a oferit posibilitatea de a scoate volumul la editura dumneaei”, ne-a mai spus Paul.

Printre poezii, volumul mai cuprinde şi o serie de ilustraţii, realizate de o colegă de liceu a lui Paul, Irina Bobeică. Cartea a fost tipărită în 400 de exemplare şi are preţul simbolic de 5 lei. „Ea se adresează celor de vârsta mea, în special colegilor”, a concluzionat Paul Cosma.

 

Citit 6691 ori Ultima modificare Vineri, 04 Noiembrie 2011 09:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.