Aproximativ 300 de elevi se „bat” în probleme. Concursul de matematică „Cristian S. Calude”

Aproximativ 300 de elevi se „bat” în probleme. Concursul de matematică „Cristian S. Calude”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Sâmbătă, 22 martie, aproximativ 300 de elevi din Galaţi și din județele învecinate își vor testa din nou cunoștințele la matematică. Dacă cei mai mulți dintre ei s-au antrenat deja la olimpiadă, echipa de cadre didactice de la Colegiul Național „V. Alecsandri” din Galați le-a pregătit acestora o nouă provocare. Așadar, în prima zi a acestui weekend Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, Societatea de Ştiinţe Matematice din Romania (SSMR), Filiala Galaţi şi catedra de matematică a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi organizează cea de-a XXIV-a ediţie a Concursului de Matematică "Cristian S. Calude", destinat elevilor din clasele IV-VIII.

Potrivit organizatorilor, concursul se va desfășura în incinta Liceului Tehnologic “General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican”, acolo unde își desfășoară în prezent activitatea și elevii de la CNVA, după ce clădirea celebrului colegiu gălățean a intrat în reabilitare. Așadar, participanții sunt așteptați în sălile de examen între orele 08,45 și 9,30, iar proba individuală va începe la ora 10,00 și va dura două ore. La ora 16, la sediul liceului și pe site-ul www.mategl.com, candidații vor afla și rezultatele. Din păcate, pentru că somptuosul amfiteatru al CNVA este indisponibil momentan, în acest an nu se va organiza o ceremonie de premiere ca în anii trecuți, elevii primind diplomele la școlile de proveniență.

Cristian Calude, un matematician şi informatician absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri" Galați

Reamintim faptul că Cristian Sorin Calude (n. 21 aprilie 1952, Galați, România) este un matematician și informatician român stabilit în Noua Zeelandă în 1992, cunoscut pentru contribuțiile sale în informatica teoretică. După ce a absolvit Liceul „Vasile Alecsandri” din Galați, a urmat cursurile Facultăţii de Matematică a Universităţii București, avându-i printre profesori pe Grigore C. Moisil si Solomon Marcus. În prezent, acesta este profesor la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă.

Cristian S. Calude este director fondator al Centrului pentru Matematică Discretă si Informatică Teoretică și membru al Academiei Europene. Activitatea sa didactică se remarcă și prin contribuţiile ca visiting professor la mai multe universități de prestigiu din Europa, America de Nord și de Sud, Australasia, Africa de Sud, incluzând Monbusho, unde a fost profesor vizitator la JAIST, 1999, profesor vizitator la ENS, Paris, 2009, Sun Yat-sen University, Guangzhou, China, 2017-2020 și ETH, 2019.

Până în 2000 a fost profesor la Facultatea de Matematică din București, fiind în același timp și autor sau co-autor a peste 270 articole şi opt cărţi. În 2017, împreună cu S. Jain, B. Khoussainov, W. Li și F. Stephan, a anunțat un algoritm pentru decizia jocurilor de paritate (parity games) în timp quasi-polynomial, iar rezultatul a fost prezentat la Symposium on Theory of Computing 2017 unde a primit premiul  „Best Paper Award”  și Premiul EATCS-IPEC Nerode Prize 2021.

Președintele României Klaus Iohannis i-a conferit profesorului Cristian S. Calude „Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler” pe  27 iunie 2019. 

Citit 3718 ori Ultima modificare Marți, 25 Martie 2025 21:45

1 comentariu

  • postat de magu
    Sâmbătă, 22 Martie 2025 12:41
    86.127.144.***
    Felisitari si succes participantilor!
    0
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.