Politică în două luntrii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fie că e vorba de oficialii de la Bruxelles, fie de cei de la Moscova, autorităţile de la Chişinău par mai degrabă că se lasă de curentul dintre două luntrii. La conducere se află o Alianţă pentru Integrare Europeană (AIE), dar în interiorul ei sentimentul de dezbinare este adesea mai puternic decât cel de unitate, iar liderii care susţin sus şi tare că vorbesc „bruxelleza” cochetează la fel de bine şi pe limba camarazilor de la Moscova.

Dacă în ceea ce priveşte Bruxellesul, acesta este deocamdată mai degrabă preocupat de ieşirea din criza financiară decât de parteneriatele externe, de partea cealaltă, Rusia se mişcă destul de repede profitând de degringolada din spaţiul comunitar. La doar câteva zile de la semnarea tratatului privind Uniunea Vamală dintre Rusia, Belarus şi Kazahstan, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a venit în persoană la Chişinău pentru a semna un insignifiant acord de cooperare în domeniul arhivelor… Desigur, dacă tot a avut drum pe la Chişinău, înaltul emisar al Moscovei a avut grijă ca prezenţa sa să fie bine remarcată în spaţiul public.

Sub lumina reflectoarelor, Lavrov a declarat că fiecare ţară este – nu-i aşa? – liberă să aleagă în ce direcţie merge, „să analizeze geografic şi economic” situaţia şi să acţioneze în consecinţă. Acest lucru este valabil şi pentru R.Molova, ori merge pe mâna UE, ori merge pe mâna Rusiei, chestiunea ar fi că trebuie odată şi odată să hotărască! Iar ministrul rus nu a ezitat să sancţioneze diplomatic politica de ambiguitate, amintind că imigraţii moldoveni care lucrează în Rusia şi oamenii de afaceri moldoveni care au parteneri în spaţiul ex-sovietic au deja o opinie formată. Desigur, Lavrov a uitat să pomenească şi de moldovenii care muncesc sau afaceri în statele UE…

Oricum, dincolo de partea cu libertatea opţiunilor, în declaraţia ministrului rus se poate simţi voalat şi o ameninţare, dat fiind faptul că Moscova a folosit destul de des în ultimul timp instrumentele economice pentru a face presiuni cu iz politic asupra ţărilor învecinate. De altfel, Rusia de astăzi nu face un secret din faptul că priveşte Uniunea Vamală drept calea cea mai scurtă către un sistem care să-i asigure o influenţă la fel de mare ca pe vremea URSS-ulii de ieri. Ca element de persuasiune, ministrul rus de Externe a folosit şi situaţia din Transnistria, un fapt destul de larg cunoscut în prezent fiind acela că Igor Smirnov nu mai este în graţiile Moscovei. În acelaşi timp, faptul că „pacificatorii” ruşi permit instalarea cabinelor de vot într-o republică autoproclamată şi nerecunoscută de nimeni este altă poveste…

Desigur, după vizita lui Serghei Lavrov, liderii moldoveni au un motiv în plus pentru a intra într-o „perioadă de reflecţie”, de ciondăneală sau consultări. Atât doar că de atâtea gânduri, R.Moldova riscă să rămână mult şi bine la mijlocul drumului între Est şi Vest.

Citit 7107 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2011 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.