UPDATE - Marş de protest al studenţilor de la "Dunărea de Jos" (VIDEO)

UPDATE - Marş de protest al studenţilor de la "Dunărea de Jos" (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Studenţii ameninţă cu  grevă generală, dacă nu li  se vor rezolva solicitările

„Vrem poliţie! Vrem protecţie! Vrem statutul studentului semnat! Vrem cursuri facultative!” sunt câteva dintre revendicările pe care peste 300 studenţii gălăţeni le-au strigat ieri în stradă. Marşul de protest a pornit din campusul  studenţesc, a trecut prin curtea Facultăţii de Mecanică şi s-a finalizat în faţa Prefecturii.

„Întrerupeţi cursurile şi haideţi la protest”

Pentru că au fost obligaţi să ocolească zona Catedralei ca să nu deranjeze credincioşii veniţi să se închine la moaşte, studenţii  au profitat de ocazie şi au  trecut prin curtea Facultăţii de Mecanică, au intrat în sălile de cursuri pentru a cere profesorilor să-i lase pe colegi la protest. Acţiunea lor nu a câştigat mai mulţi prozeliţi, studenţii nedorind sau neavând curajul să  părăsească sala de curs.

„Şarpele” de pe trecerea  de pietoni

De la facultate, protestatarii au pornit în „şir indian”, blocând circulaţia pe o stradă. „Şarpele” care parcă nu se mai termina a scos din minţi o şoferiţă nervoasă care a încercat să se strecoare printre studenţi. Aceştia au hiuduit-o până la intervenţia unui jandarm care i-a cerut femeii să-şi păstreze calmul şi să aştepte.

Îngenuncheaţi în stradă

Ajunşi în faţa Prefecturii, tinerii au îngenuncheat la cererea preşedintelui Ligii  Studenţilor, Dorin Coteţ, şi s-au rugat ca acţiunea lor să aibă ecou. Cu toate acestea, nimeni de la Prefectură nu s-a sinchisit să apară la rampă.

„Suntem aici pentru că nici la ora actuală nu a fost semnat „Statutul studentului”, metodologie subsecventă Legii Educaţiei, foarte importantă pentru noi, în care se stipulează că frecventarea cursurilor este opţională, suportul electronic de curs este gratuit, la fel ca şi adeverinţele şi legitimaţiile. Faţă de colegii noştri din alte centre universitare, noi protestăm şi  pentru reînfiinţarea secţiei de Poliţie din  Campus, întrucât s-au înmulţit  considerabil numărul infracţiunilor. Galaţiul şi Bucureştiul sunt singurele oraşe în care autorităţile au aprobat desfiinţarea Poliţiei din campus, deşi sunt universităţi în ţară cu efective de studenţi  mult mai mici.  Vom înmâna o scrisoare deschisă autorităţilor locale”, a declarat Dorin Coteţ.  

„Suntem obligaţi să participăm la cursuri, care sunt  opţionale, în caz contrar nu suntem primiţi în examene”, „Suntem obligaţi să  cumpărăm cursurile profesorilor, altfel nu trecem examenele”, s-au plâns studenţii. Câteva fete în  anul I la Facultatea de Ştiinţe Economice ne-au declarat că  protestează şi pentru că,  deşi anul universitar a început de aproape două luni, nu au primit  nici acum carnetele  de student şi nici legitimaţiile. „Aşa nu  putem  beneficia de gratuitate pe transport şi de alte  facilităţi. Noi dacă nu  ne plătim taxa la  timp suntem  exmatriculaţi. Pe ei  cine-i  trage la răspundere?” ne-au  spus tinerele.   

Studenţii susţin că în cazul în  care nu vom primi rezolvare favorabilă vom declanşa chiar şi grevă  generală. „Vom vorbi şi  cu  organizaţiile de la nivel naţional şi ne vom ralia la o  formă de protest comun şi împotriva subfinanţării Educaţiei”, a mai spus Dorin Coteţ.

În cazul în care nu se vor rezolva revendicările lor studenţii ameninţă cu greva generală.

Citit 4310 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2011 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.