Întârzieri întâmplătoare sau intenţionate / Concursurile pentru directori, amânate la nesfârşit

Întârzieri întâmplătoare sau intenţionate / Concursurile pentru directori, amânate la nesfârşit
Profesorii vor mai avea de aşteptat până la concursul directorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este al treilea an şcolar de când în învăţământul preuniversitar nu s-a mai organizat concurs pentru directori. În toamna lui 2008, Ecaterina Andronescu a dat un ordin de blocare a organizării concursurilor, care apoi a fost menţinut din diferite motive pe tot mandatul actualei guvernări, unul dintre ele fiind, evident, intrarea în vigoare a noii Legi a Educaţiei. Iată că legea a fost promulgată din ianuarie anul acesta, iar de la începutul lui octombrie ar fi trebuit să aibă şi metodologiile de aplicare publicate. Acestea apar însă cu ţârâita în Monitorul Oficial, după priorităţi ştiute numai de reprezentanţii MECTS. În continuare, se întârzie publicarea unei metodologii care să permită organizarea de concursuri de directori, în timp ce clientela politică a luat în stăpânire, pe tăcute, conducerile instituţiilor de învăţământ.

Revolte în sindicat

„Considerăm că se amână nejustificat publicarea metodologiei de alegere a consiliilor de administraţie din şcoli şi a organizării concursului de director. A apărut cea pentru ocuparea funcţiilor de inspectori, dar pentru directori se tergiversează la nesfârşit. Se aşteaptă probabil să vină alegerile, iar la conducerea şcolilor - secţii de votare să fie cât mai mulţi directori PDL, în speranţa că acest lucru va putea influenţa alegerile. Altfel nu-mi explic de ce s-a considerat prioritară publicarea metodologiei pentru concediul de odihnă la începutul anului şcolar, când niciun profesor nu se gândeşte la aşa ceva, dar de organizarea concursurilor pentru directori nu se vorbeşte”, ne-a declarat liderul gălăţean al FEN, Constantin Ciosu.

Expiră mandatul directorilor care au  dat  concurs

Întâmplător sau nu, tot în această perioadă vor expira şi mandatele ultimei generaţii de directori care ocupă funcţia prin concurs, fără a li se da posibilitatea legală să rămână în funcţie în urma  altui concurs, conducerea fiind numită cu delegaţie.

„Funcţionăm în continuare cu consiliul de administraţie de anul trecut, iar la conducerea unităţii ar putea fi numit oricine, în condiţiile în care se amână metodologia. E rău având în vedere că atât consiliul de administraţie, cât şi directorii au de anul acesta un rol important în angajarea cadrelor didactice”, ne spune un manager şcolar care îşi vede scaunul clătinându-se.

Explicaţii neconvingătoare

Ministrul secretar de stat Oana Badea a fost interpelată cu privire la  această problemă vinerea trecută, la dezbaterea pe care a avut-o cu profesorii la Galaţi. A răspuns foarte sigură pe ea, dar neconvingător: „Nu noi stabilim ordinea în care Monitorul Oficial publică metodologiile. Şi nu considerăm că este o prioritate, pentru că se adresează unui număr restrâns de cadre didactice. Câţi profesori îşi doresc să devină directori?”, a fost declaraţia Oanei Badea.

E adevărat că nu toţi profesorii au visuri manageriale, dar toţi fără  excepţie sunt interesaţi de cel care le va conduce şcoala.

Citit 3087 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2011 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.