În şcolile din Galaţi, 100 de ani de chiul în numai trei luni

În şcolile din Galaţi, 100 de ani de chiul în numai trei luni
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Elevii gălăţeni au contabilizat peste 880.000 de absenţe de la începutul anului şcolar până la sfârşitul lui noiembrie * Fruntaşii chiulangiilor sunt elevii de liceu, care au comis mai bine de jumătate din numărul total de abateri *

881.153 este numărul total de absenţe înregistrat de elevii gălăţeni de la începutul anului şcolar până la sfârşitul lunii noiembrie. La un calcul simplu, se poate constata că elevii din judeţ au chiulit (motivat sau nemotivat) 100 de ani, în nici măcar trei luni (în  septembrie au fost doar aproximativ trei săptămâni de şcoală).

Dacă în septembrie - lună incompletă - s-au înregistrat în total 114.677 de absenţe, situaţia a explodat în octombrie, când s-a ajuns la 399.547. Cu toată monitorizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean, în noiembrie situaţia nu pare să se fi îmbunătăţit prea mult, aceiaşi elevi din Galaţi efectuând 366.929 de absenţe.

Liceenii - în topul chiulangiilor

Dacă raportăm absenţele la numărul total de elevi din Galaţi, revin câte aproximativ 13 absenţe de căciulă. Campionii chiulului sunt neîndoielnic elevii de la liceu, în special cei de la forma de învăţământ cu frecvenţă, care i-au detronat chiar şi pe cei de la seral şi frecvenţă redusă. Prima categorie a înregistrat cam 20 de absenţe per capita, în timp ce cea de-a doua a ajuns „doar” la 18. Mai bine de jumătate din numărul total  de absenţe realizate în cele trei luni - 460.176 - le aparţin liceenilor.

Gimnaziştii par să fie şi ei destul de întreprinzători în ale chiulului, însumând 12 absenţe per capita. Cei mai cuminţi rămân elevii de la clasele primare, unde sunt în medie doar 4 absenţe pentru fiecare şcolar.

Amenzi, exmatriculări, eliminări

Inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu susţine că în acelaşi timp cu această monitorizare strictă  a absenţelor s-au luat şi alte măsuri, dar că toate nu pot conduce la o diminuare bruscă a absenteismului, efectele urmând să se vadă în timp: „S-au făcut exmatriculări şi eliminări. De asemenea, avem protocol semnat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru a-i avertiza pe părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală că se poate merge şi până la decăderea lor din drepturi. La toate unităţile de învăţământ unde am fost în control, le-am cerut directorilor să trimită adrese nu numai părinţilor, ci şi la DGASPC, la Poliţie şi la Agenţia de Prestaţii Sociale.

Poliţia ar trebui să le aplice părinţilor amenzi, conform Legii Educaţiei, iar Agenţia de Prestaţii Sociale are dreptul să suspende alocaţiile suplimentare sau să le diminueze, în funcţie de numărul absenţelor efectuate de copiii  familiilor care beneficiază de aceste ajutoare băneşti”, a precizat adjunctul de la ISJ.

Citit 2901 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2011 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.