Trufandale fără frontiere

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 Abia se anunţa o rază de lumină în ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, că ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, s-a şi grăbit „să tragă heblul” din nou asupra acestei chestiuni. La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) se va discuta despre Schengen, dar votul va fi… mai la anul, după vreo două rapoarte ale Comisiei Europene asupra progreselor ţărilor candidate în materie de justiţie şi combaterea corupţiei.

Dacă olandezii au „un fix” la capitolul combaterea corupţiei, ce-i drept mai degrabă din motive politice decât dintr-un spirit justiţiar, nici noi nu suntem mai breji. După sindromul florilor contaminate, ni s-a pus pata pe legumele olandeze, iar preşedintele Traian Băsescu a încercat să dea tonul la un boicot în supermarketuri. E un fel de „ba pe-a mă-ti” ridicat la nivel de relaţii internaţionale. Problema este că, la noi, se vorbeşte prea mult despre legumele sau florile olandeze şi prea puţin despre combaterea corupţiei.

Pentru că, orice ar spune olandezii, ceva este putred în justiţia noastră. Mai mult, preşedintele României mai şi bate obrazul Olandei pentru că – nu-i aşa? – doar aceasta din urmă a legalizat prostituţia şi consumul de droguri… Dincolo de aceste burzuluieli, adevărul este că, până una, alta, România are mai multă nevoie de Olanda decât Olanda de România. Ne dăm tari prin supermarketuri şi gata să boicotăm legumele olandeze, dar la noi legumicultura e pusă la pământ. Oprim florile din Olanda la graniţe, dar 90 la sută din florile vândute în florăriile româneşti vin de la Amsterdam. E un fel de variantă modernă a lăsa „terenul pârjolit” în faţa celor care ne supără, chit că de pe urma asta avem mai mult noi de suferit.

Din păcate, toată această autovictimizare nu ne va folosi prea mult. Raportul intermediar privind progresele în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) ne va fi, poate, ceva mai favorabil, dar verdictul final se va da tot la raportul final din februarie. Va reuşi până atunci România să facă progrese demne de remarcat? Atunci va primi „notă de trecere” din partea instituţiilor europene, iar Olandei îi va veni mai greu să spună „nu”. Nu vom reuşi să facem progrese, vom rămâne să ne luptăm în continuare cu florile, legumele, corupţia şi morile de vânt.

Citit 7146 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Decembrie 2011 19:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.