Revedere după 45 de ani la şcoala din Şiviţa

Revedere după 45 de ani la şcoala din Şiviţa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Absolvenţii Şcolii Gimnaziale din Şiviţa din 1966 s-au regăsit în clasa  din satul natal. A fost o revedere după patruzeci şi cinci de ani, poate singura iniţiativă de acest gen a unei generaţii de absolvenţi de opt clase. Cu patruzeci şi cinci de ani în urmă, terminau clasa a VIII-a la Şcoala din Şiviţa, 54 de elevi, toţi fii de ţărani - 24 de băieţi şi 30 de fete. Aproape jumătate dintre foştii absolvenţi au răspuns  invitaţiei de a se revedea în la şcoala primară şi s-au reaşezat, cu emoţie, în bănci. S-au regăsit foştii elevi, dar şi câţiva dascăli.

Năzdrăvănii şcolăreşti

Şi ca la orice regăsire, pornind de la realitatea de astăzi, foştii elevi - toţi oameni aşezaţi la casele lor, unii dintre ei profesori, ingineri, funcţionari publici, cei mai mulţi agricultori - au depănat amintiri despre năzdrăvăniile şcolăreşti de pe atunci. „Ne-am amuzat de condiţiile de altădată şi de greutăţile pe care le întâmpinau profesorii noştri până ajungeau la şcoală. În perioada ploioasă, după ce coborau din tren, dascălii noştri mergeau în gară şi îşi schimbau pantofii cu cizmele de cauciuc pentru a putea răzbate prin noroaiele până la gât care acopereau drumurile din sat”, ne povestea Neculai B., funcţionar public.

Astăzi, la Şiviţa, vremurile s-au schimbat. Şcoala s-a înnoit, a îmbrăcat haină europeană, străzile sunt pietruite şi asfaltate, iar şcoala de odinioară este astăzi muzeu. „Cu toate înnoirile, fostele cadre didactice au apreciat dorinţa sătenilor de altădată de a-şi da fiii să se lumineze învăţând buchea cărţii”, a mai spus interlocutorul nostru.

Foştii elevi mulţumesc profesoarei Ani Baroni, directoarea de astăzi a Şcolii din Şiviţa şi primarului Petrică Bratu pentru sprijinul în reuşita reîntâlnirii absolvenţilor Şcolii Gimnaziale din Şiviţa.

Citit 2958 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2012 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.