Zile de foc la Universitate - A început depunerea candidaturilor pentru funcţia de rector

Zile de foc la Universitate - A început depunerea candidaturilor pentru funcţia de rector
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Universitatea „Dunărea de Jos”, cu cei 15.000 de studenţi şi 650 de cadre didactice titulare trece acum la început de an printr-o perioadă destul de efervescentă. Se depun candidaturile şi urmează să fie ales următorul rector care va sta la cârma instituţiei timp de patru ani. Alegerile se vor desfăşura pe 25 ianuarie. Termenul limită de depunere a candidaturilor este 10 ianuarie.

Până acum, s-a înscris oficial un singur candidat, actualul prorector Mirela Praisler. Numele care s-au mai vehiculat, neoficial, sunt Aurel Nechita, Lucian Oprea, Adrian Lungu, Lucian Georgescu şi Silviu Măcuţă. I-am contactat pe fiecare şi prezentăm mai jos declaraţiile acestora:

Lucian Oprea: „Mă gândesc să candidez. Lucrez la programul managerial”.

Lucian Georgescu a afirmat: „O astfel de candidatură este o acţiune foarte serioasă. Mă gândesc şi, în principiu, voi candida”.

Aurel Nechita: „Mi-au stricat toţi Revelionul întrebându-mă. Nu ştiu încă dacă voi candida sau nu”.

Adrian Lungu: „Nu mi-am depus candidatura. Răspunsul meu, în momentul de faţă, este nu”. 

Silviu Măcuţă: „Am intenţionat să candidez, însă acum nu mai vreau”.

Aşadar, dintre cele şase nume vehiculate pentru această funcţie, există deocamdată, doar un singur cadru didactic deja înscris, doi profesori care au recunoscut că au în intenţie să candideze, doi care ne-au dat răspunsuri evazive şi unul singur care declară că s-a retras din cursa pentru rector. Până pe data de 10 ianuarie, când lista rămâne deschisă,  ne putem aştepta la orice surpriză, ar putea chiar apărea nume noi, pentru că miza este mare.

Doamna care a spart gheaţa
Prof. dr. Mirela Praisler, prorector cu cercetarea ştiinţifică şi relaţiile internaţionale în cadrul Universităţii a fost cea care a spart gheaţa şi şi-a depus candidatura, înainte de Anul Nou. „Odată cu finalizarea raportului asupra stării Universităţii pentru 2011, am avut tabloul performanţei instituţiei pe întreg mandatul 2008-2011. Rezultatele obţinute în diversele procese de ierarhizare sau de clasificare sunt argumentul cel mai convingător că politicile aplicate ne-au aşezat într-o poziţie foarte onorantă, atât din punctul de vedere al programelor de studii, cât şi al domeniilor de cercetare. Programul managerial pe care l-am întocmit urmăreşte consolidarea acestor rezultate. Sunt ferm convinsă că antrenarea studenţilor într-o relaţie de colaborare va spori atractivitatea şi mai ales utilitatea, relevanţa programelor de studiu pentru planurile lor privind cariera profesională. Rezultatele obţinute prin cercetare ştiinţifică au atins masa critică ce ne permite o evoluţie considerabilă prin întărirea caracterului intra şi interdisciplinar, atât al programelor de studiu, cât şi al temelor de cercetare. La ora actuală, cele mai efervescente rezultate sunt obţinute peste tot în lume în domeniile de graniţă între discipline”, a declarat Mirela Praisler.

Apel la coeziune
„Închei prin a declara că depunerea candidaturii mele este un apel la coeziune pentru continuarea trendului pozitiv înregistrat în evoluţia Universităţii în ultimii ani. Disponibilitatea va fi caracteristica principală a activităţii mele în calitate de rector, dacă voi fi aleasă. Nu voi candida la funcţii în afara universităţii. Mă voi dedica sută la sută pentru realizarea dezideratelor întregii comunităţi universitare gălăţene”, ne-a mai declarat Mirela Praisler, singurul candidat care şi-a depus proiectul managerial până în prezent.

Citit 4271 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2012 15:38

11 comentarii

 • postat de Pentru Costelush
  Duminică, 08 Ianuarie 2012 18:10
  Bravo Costelush! Esti un Sherlock Holmes mic si rau! Pot sa-ti spun ca sigur ai o viziune putin 'inedita' asupra acestor mesaje!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Costelush
  Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012 12:20
  alex gabi alex2 anamaria cristina anca sunt toti unul si acelasi senator - el scrie el citeste

  alex scrie echidistant familiarizandu-ne cu candidatii. gabi ii ridica mingea la fileu lui alex2.
  alex 2 pregateste tirul aneimaria care incearca sa anihileze un prim candidat.
  crstina pregateste terenul pentru inca un mesaj de atac sau de prezentarea unor merite. ale cui? anca ataca al doilea candidat

  in zilele urmatoare autorul alexgabialex2anamariacristinanca va mai scrie.
  spera ca astfel de comentarii sa-i destabilizeze pe ceilalti candidati dar si electoratul si sa-i netezeasca drumul catre functia de rector
  il asteptam cu nerabdare
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anca
  Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012 01:40
  In general nu citesc comentariile la articole deoarece sub anonimat se poate spune si scrie orice. Interesant este ca nu am vazut o dezbatere reala pe tema situatiei de la Senat. Pana la Rector, este foarte important cine conduce Senatul.
  Si-a pus problema cineva in ce conditii se va desfasura sedinta de Senat in care se vor analiza candidaturile pentru functia de Rector? Din surse, ultima sedinta de Senat prezidata de d-na Prorector, presedinte interimar (ilegal) Praisler a fost un fel de parodie.
  Surprinzator cum cadrele didactice din UDJ tac si nu sunt interesate de maniera ilegala in care d-l Rector Minzu, presedintele autosuspendat a numit-o in functia de presedinte interimar pe d-na Prorector Praisler.
  V-ati pus intrebarea de ce tocmai d-na Praisler? De ce nu a fost numit dl prof Ioana sau dl prof Georgescu? Si ei sunt senatori si probabil candidati la functia de Rector.
  Daca nu va treziti veti ajunge sa fiti condusi in aceeasi maniera aroganta de aceeasi echipa care-si doreste cu orice pret CONTINUITATE!! Stiu ei de ce!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cristina
  Vineri, 06 Ianuarie 2012 22:15
  pentru Alex: as fi curiasa sa raspunzi la intrebarea postata de Gabi, tu crezi ca esti semnificativ? Tu cu ce te lauzi daca acesti domni care sunt totusi profesori universitari si ocupa niste functii in care au fost numiti sau votati nu merita aprecierea ta? Te crezi indreptatit sa-i critici pe toti? Pe ce te bazezi? Stii ce cred eu..ca esti doar un frustrat nemultumit de cariera pe care o ai, un invidios care nu va ajunge vreodata sa se gandeasca macar, la o astfel de functie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ana-maria
  Vineri, 06 Ianuarie 2012 14:03
  Stimabile Alex, am inteles din ceea ce scrieti ca simpatizati cu persoana Lungu. Ca este el mai inteligent decat ceilalti candidati este discutabil!!! Faptul ca a facut doctoratul in Japonia deja nu-i mai aduce aceleasi beneficii ca in anii trecuti, iar calitatea CV-ul sau lasa de dorit. Si altii au facut acolo doctoratul si sunt mult mai modesti, desi poate sunt mai inteligenti!
  Postul de la ARACIS i-a scapat din cauza CV-ului slab (nu indeplineste standardele impuse), deci trebuie sa-si gaseasca o alta functie banoasa si influenta. In timpul cand a fost prorector s-a remarcat totusi prin ceva: si-a facut o vila, iar universitatea a cumparat calculatoare neperformante la pret de motociclete, si el se ocupa de aceste achizitii!
  SMECHER DE ROMANIA (dornic de putere si bani fara munca multa, arogant, se crede destept, afemeiat, orgolios, perfid, las fiindca da loviturile doar pe la spate, stie sa foloseasca sistemul de relatii) va spune ceva?
  Sunt perfect de acord totusi cu comentariile din care reiese ca numai gasca PDL-ista putea sustine un astfel de personaj sinistru ca Lungu care face mult rau in jurul lui. Fara doar si poate un astfel de rector ar duce rapid Universitatea direct in categoria Z.
  0
  0
  Raportează
 • postat de melu oenologu
  Joi, 05 Ianuarie 2012 19:50
  marcuta este cel care a infiintat fanfarade la valea mare si o sarba ii poarta numele.sarba lui marcuta .la la .la la la la la .la la .ee?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alex2
  Joi, 05 Ianuarie 2012 18:33
  Nu inteleg aceasta disperare Pdl-ista de a-si pune rector. Sunt in stare de orice. Sa le fie rusine.
  Lungu e semnificativ prin faptul ca nu a facut nimic pentru universitate nici cand a fost prorector, nici ulterior.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gabi
  Joi, 05 Ianuarie 2012 17:51
  stimabile Alex, ce inseamna "semnificativ" in opinia dvs? Dvs sunteti seminificativ? Cum ar trebui sa fie candidata/candidatul pentru a corespunde exigentei dvs seminificative?
  0
  0
  Raportează
 • postat de alex
  Joi, 05 Ianuarie 2012 14:15
  E o lista considerabila. Ii cunosc destul de bine si pot sa le apreciez sansele dupa prestatiile si impactul pe care l-au avut in Universitate.
  Mirela Praisler - semnificativa numai datorita functiei actuale de prorector in mandatul lui Minzu. Insa, daca dai deoparte aceasta calitate, nu ramane mare lucru. Va face aliante cu toata lumea si va promite functii tuturor. Fara viziune, fara initiative constructive, genul functionarului comod care vine la munca doar ca sa semneze niste hartii. A fost intr-o pozitie banoasa de care a profitat din plin si vrea cu disperare sa o mentina pentru ea si pentru Minzu.
  Lucian Oprea - nesemnificativ, prezent doar datorita functiei de director IDD, director .... numit si nicidecum ales prin vot. Oportunist, ar face orice pentru o functie, putere si bani.
  Lucian Georgescu - nesemnificativ, agitat, vrea sa fie mereu in centrul atentiei, abordeaza teme despre care nu stie mare lucru, asa ca din 3 idei emise 2 sunt prostii. Va miza in campania aceasta pe calitatea de director de proiect. Argument slab pentru ca in Universitate mai sunt inca cel putin 100 de directori de alte proiecte si deci tot atatia oameni competenti sa gestioneze un buget, o echipa si alte cele implicate.
  Aurel Nechita - nesemnificativ, s-a remarcat prin absenta, fiind mai implicat in treburi politice. Daca va candida probabil ca va face o mobilizare politica cu PSD-istii din Universitate, care sper sa fie foarte putini. Nu stie nimic despre celelalte facultati din Universitate, dar vrea putere, functie si bani pentru el si marele partid.
  Adrian Lungu - semnificativ, influent, cunoscut datorita functiei in Aracis. A mai fost la conducerea Universitatii ca prorector, dar fara rezultate remarcabile. Inteligent dar perfid, ingamfat, atotcunoscator, din pacate este asociat cu gasca politica PDL.
  Siviu Macuta - cine este Macuta ????!!!!!!!!
  Sper sa mai apara alte nume despre care sa pot spune ca au calitati deosebite si ca pot face o echipa cu oameni competenti si nu doar influenti, care sa dea un suflu nou in Universitate.
  Cred ca toti dorim alte nume care sa nu fie asociate cu politica, cu actuala conducere sau cu rafuieli si conflicte locale.
  0
  0
  Raportează
 • postat de profesor
  Joi, 05 Ianuarie 2012 10:50
  Prevad o distributie a voturilor
  primul tur
  Lungu 35%, Georgescu 25%, Praisler 15 - 20% ceilalti candidati restul fiind sustinuti aproape numai de propriile facultati
  Turul doi
  foarte aproape primii doi, diferenta o vor face studentii. Cum la senat seful ligii ii tine strict in mana pe studentii votanti se poate presupune acelasi lucru a turul doi de partea lui Lungu...pdl este tot de partea lui
  prorectori: Birsan, inca cineva de la Mecanica, cineva de la Nave, Stiinte Economice, eventual Medicina (daca se negociaza cu Nechita),
  0
  0
  Raportează
 • postat de Phill
  Miercuri, 04 Ianuarie 2012 10:13
  O poza mai nereusita, fata de subiectul articolului, nici ca se putea ...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.