Cum va arăta şcoala în 2012?

Cum va arăta şcoala în 2012?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Finanţarea şcolilor se  va face în funcţie de numărul elevilor * Clasa pregătitoare este obligatorie * Gimnaziul va avea cinci ani * Se înfiinţează şcolile profesionale * Şcolile îşi vor angaja profesorii *

Dacă până acum, Legea Educaţiei asumată de Guvern anul trecut în ianuarie a funcţionat doar prin dispoziţii tranzitorii, începând cu 2012, începe să producă modificări majore.

Bani de la buget şi pentru şcolile particulare

Finanţarea per elev, care s-a aplicat până în prezent doar experimental, la nivelul salarizării cadrelor didactice, va intra serios în pâine, banii pentru toate capitolele venind acum în funcţie de numărul elevilor dintr-o şcoală. Pentru a atrage mai mulţi elevi, unităţile de învăţământ, fie de stat sau private, vor semăna din ce în ca mai mult cu nişte societăţi comerciale care vor presta servicii către elevi. Tot de anul acesta, în învăţământul românesc se va aplica principul finanţarea urmează elevul. Ca urmare, statul va plăti costul standard per elev, estimat să fie între 2.000 şi 3000 de lei pe an, inclusiv celor care aleg o instituţie privată. Potrivit Legii Educaţiei, cuantumul costului standard per elev este stabilit anual.

Se înfiinţează clasa pregătitoare

O altă măsură asupra căreia planează deocamdată ceaţa, pentru că nu se ştie nimic concret, este aceea a înfiinţării claselor pregătitoare în cadrul unităţilor de învăţământ primar. În mod obligatoriu, toţi copiii care au împlinit până în septembrie vârsta de şase ani trebuie să fie înscrişi la aceste clase pregătitoare.

Nu se ştie încă ce fel de activităţi se vor face pe parcursul anului pregătitor, însă educatorii şi învăţătorii vor participa la cursuri de instruire în acest sens, promit cei de la minister. Rămâne de văzut când se vor putea organiza aceste cursuri, având în vedere că sunt foarte puţine cazuri în care cadrele didactice ştiu că vor prelua aceste clase. Directorii de la cele mai multe şcoli ne-au declarat că nu ştiu deocamdată care sunt cadrele didactice cu dublă specializare care vor prelua clasele pregătitoare. 

Portofoliul de la clasa a V-a

Elevii care sunt acum în clasa a V-a sunt vizaţi şi ei de foarte multe dintre schimbările pe care le aduce 2012. Ei sunt prima generaţie pentru  care gimnaziul va avea cinci ani, iar admiterea la liceu se va desfăşura după clasa a IX-a. La finalul clasei a IX-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, se va realiza o evaluare naţională obligatorie a tuturor elevilor. Examenul va cuprinde cinci probe – trei scrise la limba şi literatura română, la matematică şi ştiinţe şi la o limbă de circulaţie internaţională, una practică de utilizare a calculatorului, precum şi o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale.

Admiterea la liceu se va face pe baza rezultatelor de la această evaluare, dar şi pe baza portofoliului educaţional. Tot elevii care sunt acum a V-a reprezintă şi prima generaţie care vor avea toată activitatea şcolară trecută în portofoliu. În cazul în care numărul candidaţilor va fi mai mare decât numărul de locuri, elevii care sunt acum a V-a sunt primii care vor susţine examen de admitere organizat de conducerea liceelor la care s-au înscris. 

Două tipuri de titulari

Noutăţile îi vizează şi pe profesori. 2012 este primul an în care nu se va mai organiza examen de titularizare centralizat. Conform prevederilor în vigoare, vor exista două tipuri de titular: ai sistemului şi ai şcolilor. Cei ai sistemului sunt cadrele didactice care au promovat deja examenul centralizat. Ei vor avea un regim special, în sensul că, în cazul restrângerilor de activitate, ISJ va fi obligat să le găsească un loc de muncă la o unitate care are posturi vacante, în cazul în care nu se vor descurca singuri. Titularii şcolilor sunt profesorii care se vor angaja în vara aceasta prin concurs susţinut direct la unităţile de învăţământ. În cazul acestora, ISJ nu are nici un fel de obligaţie, dacă vor intra în restrângere de activitate, ei vor fi nevoiţi să meargă din şcoală în şcoală să susţină alte concursuri.    

Se reînfiinţează învăţământul profesional

Tot pentru 2012, reprezentanţii MECTS anunţă că se vor reînfiinţa  şcolile profesionale, desfiinţate de Ecaterina Andronescu. De când cu şcolile de arte şi meserii (desfiinţate şi ele) învăţământul profesional a suferit o grea lovitură la noi. Deşi fiecare părinte vrea să-şi vadă copilul cu diplomă de liceu, e clar că este nevoie şi de oameni care ă se specializeze într-o meserie căutată pe piaţa muncii. În afară de sondaje care au dus clar la concluzia că este nevoie de învăţământ profesional, deocamdată, despre acest subiect, nu se ştie nimic clar.

 

Citit 3389 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2012 09:37

5 comentarii

  • postat de gipsi revolution
    Vineri, 06 Ianuarie 2012 20:02
    stau si ma minunez cu o mana de incompetenti habar nu au care sunt realitatile prin scolile romanesti si stau comod in fotolii si functii politic numiti si debiteaza numai prostii, cu statut bineinteles de experiment.
    Un exemplu e cea plata cadrelor per capita, per elev mi se pare o imensa aberatie; deja sunt scoli care au facut consilii profesorale prin care anunta, printre altele, ca pentru anul viitor nu vor fi asigurati banii pentru salarii. suna linistitor, suna promitator si sa te tot duci la scoala sa iti faci meseria cand din luna in luna stai sa te astepti ca ti se va spune ca nu iti iei banii pe card luna asta ca: ”nu sunt bani”.
    RUSINEEE! o tot coditi cu cea reforma educationala, o tot lintoarceti si o tot ustruiti, o tot ascundeti si strigati apoi ca a fost la vedere, ca e o adevarata revolutie in invatamantul romanesc, ca faceti si dregeti cand de fapt, nu faceti NIMIIIIIC DOMNILOR, cocotzatzilor, dragilor care ati tot facut sarbatorile prin tzarile calde precum berzele!
    Sistemul de invatzamant romanesc = o imensa balbaiala, o imensa nesiguranta care planeaza atat in ce privesc cadrele didactice cat si elevii. cum sa dai o lege idioata sa faci clasa zero cand nu ai spatiul asigurat in scoala. cum trimiteti, dragi politicieni imbecili, invatatorii la gradinita sa isi desfasoare activitatea ca dupa un an de zile sa se mute iar cu calabalacul in scoala?pffffff! habar nu aveti cum o sa va puneti domniile voastre parintii in cap! cu titularizarea la fel, ramane la latitudinea directorilor sa decida ca daca esti colorat cum trebuie, politic bineinteles, ocupi un post, daca nu NU! si umbli din scoala in scoala ca Diogene cu felinarul cautand un director cinstit si cu frica de Dumnezeu sa te primeasca! RUSINEEEE! de ce s-a pierdut timp si intocmit teancuri de hartii pentru cel liceu tehnologic, cand de fapt de scoli profesionale aveam nevoie? a cui a fost ideea? sa fie impuscat omu' care a debitat notiunea de liceu tehnologic pentru o categorie de elevi care-i doare in cot de scoala! sa fie impuscat omul care pune elevul sa adune teancuri de hartii pentru cel portofoliu care sa atarne la admiterea sa la liceu!
    de ce nu se vrea admiterea la liceu cum era inainte de revolutie? pentru ca sunt oameni de pe urma acestui imbecil demers birocratic care trebuie sa traiasca? sunt multe intrebari la care politicianul caragielean de 2012 ar da-o din coltz in coltz si nu ar avea ce argumenta credibil. dar oameni buni!
    ssssssttttttttt! liniste! e AN ELECTORAL si asta spune totul! popor de colorati! fiti cum trebuie ca altfel...nu sunt bani!
    0
    0
    Raportează
  • postat de Dezamăgitul
    Joi, 05 Ianuarie 2012 22:02
    Cum va arăta şcoala în 2012? Eu zic că va fi portocalie, adică va fi hidoasă, de-a dreptul.Şi asta, sper eu până la alegeri când, dacă ne trezim până atunci, ne vom întoarce la normalitate.Dar să ne ferească Dumnezeu dacă nu vom reuşi să ne trezim!
    Deja, în urma măsurilor tranzitorii, situaţia este albastră.Oamenii sunt debusolaţi complet,lipsiţi de motivaţia de-a mai veni la muncă în faţa unor elevi total demotivaţi şi ei,fără nicio speranţă de schimbare.Cam cum credeţi că poate să arate şcoala în aceste condiţii anul acesta?Sau poate vă aşteptaţi la suflul nou pe care-l vor aduce titularii şcolii?Sau poate cel al clasei zero? Aaaaaa, da! Exact aşa va arăta şcoala: ca un mare zero!!!!Adică aşa cum s-a dorit!
    0
    0
    Raportează
  • postat de ancuta
    Joi, 05 Ianuarie 2012 10:00
    da, stim persoane foarte pricepute in meseriile lor.Stim ce greu gasim un cizmar, un croitor!Iar desfiintarea scolilor profesionale a dus si la degradarea profilului moral al poporului roman!Stim cum multi terminau liceul-spagi , cadouri si multe altele.Ulterior institutii de invatamant superior.Un exemplu prost elocvent al politicii Ecaterinei Andronescu -angajatii Politiei Comunitare, D.G.A.S.P.C.ului -angajate foste doamne lacatus, vanzatoare la tarabe etc..
    0
    0
    Raportează
  • postat de Tanta
    Miercuri, 04 Ianuarie 2012 12:58
    Poti fi extraordinar de priceput si apoi apreciat, fara sa termini scoli inalte, nu toti isi pot permite studiul aprofundat in universitati. Deci sunt necesare infiintarea scolilor profesionale.
    0
    0
    Raportează
  • postat de Nae Stratulat
    Miercuri, 04 Ianuarie 2012 10:37
    Sunt mii de absolventi cu studii superioare cotati ca "ilustri anonimi". Cunosc in oras multi meseriasi care sunt "doctori" pentru motoare si masini. Acesti "doctori" de masini sunt cu scoala profesionala.
    Trebuie o demarcare intre cei care aleg o meserie si cei care aleg studiile superioare. Amestecarea lor are ca rezultat struto-camila. Asa ca sa ne intoarcem la normalitate. Nu sunt adeptul copierii modelelor din afara. Fiecare tara isi are specificul ei.
    0
    0
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.