Interviuri cu candidaţii la funcţia de rector (III) / Nicolae Ioana: „Fără dezbinare!”

Interviuri cu candidaţii la funcţia de rector (III) / Nicolae Ioana: „Fără dezbinare!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După ce aţi putut citi interviurile cu profesorii Mirela Praisler şi Lucian Georgescu, astăzi a venit rândul profesorului Nicolae Ioana * Încheiem mâine seria cu al patrulea candidat, profesorul Iulian Bârsan *

- Domnule profesor, ce v-a îndemnat să candidaţi?

- Intenţia este de dată recentă, foarte recentă, s-a conturat în urmă cu câteva zile. Mi s-a părut că nici eu, nici facultatea nu ne regăsim integral în direcţiile pe care le expun celelalte candidaturi. Spun un adevăr care este aproape de la sine înţeles pentru că, în mod sigur, nici ceilalţi candidaţi nu se regăsesc în întregime în direcţia pe care, eventual, aş putea-o eu exprima. Dacă ar fi aşa ar însemna să se retragă din cursă, ceea ce nu mi-aş dori, i-aş ruga chiar să nu o facă pentru că nu îmi place singurătatea. Dincolo de glumă, mi s-a părut că prin atitudinea, prin intervenţiile pe care le-am avut de multe ori în Senat am exprimat un punct de vedere corect şi imparţial. Ceea ce mi se pare esenţial într-o universitate care se caracterizează prin dezbinare, prin tensiuni între oameni, între catedre, între facultăţi, între cele două domenii mari, tehnic şi netehnic. Nu stau să analizez acum de ce s-a ajuns aici, care este gradul de gravitate. Dar oferta pe care am crezut necesar să o fac vizează în primul rând unificarea tendinţelor acestora centrifugale în jurul unui scop. Iar scopul pe care cred eu că trebuie să îl aibă orice universitate, ca întreg, în momentul actual este acela de a ocupa un loc bun în prima categorie valorică din ierarhia instituţiilor de învăţământ superior.

- Şi credeţi că se poate face ceva pe termen scurt?

- Pe termen scurt nu, pentru că decalajele sunt, în unele cazuri, foarte mari. Mai precis, noi avem în ierarhia domeniilor de studiu un număr de programe situate bine, în categoria A. Cele mai multe sunt, însă, în B. Există, de asemenea, un număr de programe în categoriile C, D şi E. Noi ar trebui să avem un program managerial care să aibă drept ţintă promovarea tuturor domeniilor de studii din categoriile B, C, D  în categorii superioare. Pentru că de asta depinde situarea universităţii ca întreg în prima clasă valorică. Şi, mai departe, de asta depinde finanţarea. Nu este o politică nici contrară unui domeniu, nici preferenţială pentru altul. Este o politică la finalul căreia ar avea de câştigat universitatea. Să spunem lucrurile direct: universitatea nu va supravieţui prin patru, cinci, şase, şapte domenii. Va supravieţui ca tot.

- Studenţilor ce le oferiţi?

- Studenţii sunt cuprinşi în toate astea. Nu am vrut să vorbesc explicit despre ei în program, deşi ei apar în planul managerial, pentru că nu am vrut să o fac ostentativ, nu am vrut să fie doar o vorbă aruncată într-o conjunctură care să mă favorizeze. Nu am promis nimic nici studenţilor, nici profesorilor. Nu-mi stă în fire să promit o funcţie de prorector pentru că nu se află în patrimoniul personal ca s-o pot oferi la schimb cuiva. Am auzit, sper că e doar o glumă, că dintr-o anumită parte candidaturilor s-au oferit opt, nouă funcţii de prorector. Or noi nu avem chiar atâtea. Iar cine îşi face calcule în privinţa asta cred că greşeşte.

- Mizaţi la acest alegeri pe sprijinul studenţilor?

- Mă gândesc la şedinţele de Senat, unde studenţii sunt de obicei ignoraţi. De aceea eu sunt uimit când, în preajma unui eveniment cum e cel de acum, chiar colegi de-ai noştri profesori care i-au admonestat uneori în termeni foarte severi au o grijă suspectă faţă de ei. Cazurile sunt foarte recente şi atunci se poate ca şi studenţii să cadă în capcana asta, să folosească momentul care le este favorabil, să meargă într-o anumită direcţie, pentru un candidat care promite diferite stimulente. Iarăşi un zvon, se pare că nu lucrăm decât cu aşa ceva, este că studenţii sunt ispitiţi, ca şi unii dintre colegii noştri. Cu diferite beneficii, cu diferite funcţii, cu diferite perspective încurajatoare. Vreau să cred că e doar un zvon.

- De ce ar susţine cei de la domeniul tehnic candidatura cuiva care reprezintă partea umanistă în universitate?

- Există, probabil, temeri din partea domeniului tehnic că un rector din zona cealaltă ar putea să le fie ostil. Ei bine, oferta pe care o fac eu nu este a duşmăniilor, a resentimentelor pentru că nu am aşa ceva. Dar, aşa cum cred că se ştie din intervenţiile pe care le-am avut în Senat, am fost întotdeauna împotriva privilegiilor, împotriva exclusivismelor. Am fost de partea ideii că fiecare domeniu are specificul lui, are resursa lui umană de valoare, căreia toate celelalte componente ale universităţii trebuie să îi acorde respectul cuvenit.

- Din punct de vedere financiar aveţi de gând să faceţi modificări de substanţă dacă veţi fi ales rector?

- Este adevărat că temerile, neliniştile, frustările poate cele mai mari ale multora dintre colegii noştri vizează situaţia financiară. Şi sigur că e o problemă. Oricâte fraze frumoase am construi noi, chestiunea financiară e decisivă în conturarea unei opţiuni sau în a genera nelinişti. La noi în universitate s-a încercat şi s-a reuşit într-o măsură reglarea mecanismului financiar, care presupune într-un fel, deşi e impropriu spus, autonomia bugetară a facultăţilor. Eu mi-am exprimat în programul pe care l-am alcătuit intenţia de a împinge gândirea asta până la nivelul departamentelor. Pentru că departamentele administrează programele de studii, ele îşi construiesc politica de personal, ele gestionează resursa umană şi ele ar fi cele mai îndreptăţite să aibă un cuvânt de spus. E vorba de un instrument de autoreglare a acestor politici.

- Propuneţi, aşadar, o descentralizare completă.

- Da, o descentralizare completă. Dar asta nu înseamnă că cineva doreşte pieirea unei structuri din universitate, fie ea facultate sau departament, că vrea pieirea unui anumit program de studiu. Instrumentul acesta ar putea avea cel puţin în anii următori valoare de reglare. Ştii ce bani ai ca să ştii dacă ceea ce faci este eficient. Astfel încât ideea de sporire a gradului de eficienţă a unui program sau a altuia să vină de la departamente. Nu am de gând să impun vreunei facultăţi, vreunui departament un punct de vedere. Am de gând doar să îndemn la reflecţie. Şi la conştientizarea faptului că orgoliul parţial, de castă, poate avea doar un câştig imediat, dar nicidecum pe termen lung.

Citeşte şi -

Mirela Praisler: „Credibilitate, disponibilitate şi experienţă”

Lucian Georgescu: „Sunt o persoană pragmatică”

 

Citit 8983 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Ianuarie 2012 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.