Război la Şcoala Nr. 5 Tecuci între fosta şi actuala conducere
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Război la Şcoala Nr. 5 Tecuci între fosta şi actuala conducere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fosta directoare, Elena Dascălu, susţine că a fost demisă din motive politice şi apoi a fost „lucrată” de actualul director al unităţii ca să nu mai poată ocupa această funcţie pe viitor * Plouă cu procese din ambele tabere * Deşi, în unele cauze, fosta directoare a fost scoasă de sub urmărire penală, Poliţia Economică din Tecuci efectuează în prezent cercetări în şcoală * Directorul unităţii, Cristian Serghie susţine că nu face altceva decât să urmeze indicaţiile comisiei de audit *
Deşi Şcoala Nr. 5 din Tecuci este cotată ca fiind una dintre unităţile cele mai bune din municipiu, de aproape trei ani este ţinută în tensiune de conflictele repetate care au apărut între fosta şi actuala conducere a unităţii. După ce a fost schimbată din funcţie, fosta directoare Elena Dascălu a fost verificată de o comisie de audit a ISJ, care a descoperit mai multe nereguli în gestionarea fondurilor şi bunurilor şcolii. Pe baza raportului (care ne-a fost trimis anul trecut şi la redacţie), conducerea actuală a Şcolii Nr. 5 Tecuci a depus plângere penală. La sfârşitul anului trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci a dispus ca măsură definitivă scoaterea de sub urmărire penală a fostei directoare Elena Dascălu şi sancţionarea ei cu amendă administrativă în valoare de 500 de lei. La rândul său, fosta directoare a dat în judecată consiliul de administraţie al şcolii, pe motiv că i-ar fi pus un calificativ diminuat pe nedrept şi solicită daune morale în valoare de 20.000 de lei.

„Retrage dosarul, ca să retrag şi eu dosarul”
Deşi anul trecut când am scris despre neregulile semnalate în raportul de audit, fosta directoare a refuzat să discute cu noi, ne-a vizitat la redacţie imediat ce s-a văzut în mână cu decizia definitivă de încetare a urmăririi penale: „Am fost destituită politic, fiind membră PNL, iar actuala conducere a vrut să se asigure că nu voi mai ajunge prea repede directoare. De aceea mi-a pus calificativul „Bine” – care nu-mi mai permite să fiu directoare. Nu mă interesează funcţia, dar mi s-a adus un prejudiciu de imagine, deoarece am un dosar destul de mare cu dovezi ale activităţilor mele didactice, care mi-ar fi permis să primesc calificativ  maxim.

Cum nu mi s-a făcut dreptate nici după ce am reclamat acest lucru la ISJ şi la MECTS, am depus plângere în instanţă. Tot timpul am fost şantajată de directorul actual, Cristian Serghie, şi de profesorul Gică Grigore – membru al consiliului de administraţie, să-mi retrag plângerea, că altfel depun şi ei plângere împotriva mea pe baza raportului acelui audit. Ei sunt cei care se ascund în spatele deciziilor consiliului de administraţie, cei care au decis şi diminuarea calificativului meu şi formularea plângerii penale. Cristian Serghie îşi închipuie că pe vremea cât eram directoare eu m-am aflat în spatele unor reclamaţii care au ajuns la ISJ, despre faptul că-i obliga pe elevi să vină la pregătire particulară. Iar profesorul Grigore a vrut să se răzbune pe mine pentru că nu am vrut să mai prelungesc contractul de închiriere pentru filiala Universităţii „Danubius”, care era condusă de soţia sa.

De alltfel, „Danubius” şi Liceul Particular Magisterum, în spatele cărora se află soţii Grigore au şi acum spaţii închiriate la noi în şcoală. Chiar şi înainte de a formula iar recurs, după ce s-a dat scoaterea de sub urmărire penală, în primă instanţă mi s-a cerut să retrag plângerea cu privire la calificativ. M-am săturat de ameninţări de genul „retrage dosarul, ca să retrag şi eu dosarul” ”, declară fosta directoare.         

De ce a fost scoasă de sub  urmărire penală
La acuzaţiile care i s-au adus fostei directoare, a fost găsită ca fondată doar cea referitoare la faptul că a dat gratiile vechi ale şcolii unei alte profesoare, deşi ele ar fi trebuit trimise la fier vechi. Fosta directoare a fost achitată de această vină, întrucât „şi-a recunoscut fapta, care a fost comisă cu mult timp în urmă şi nu mai are un impact social puternic, iar paguba cauzată instituţiei nu are o valoare ridicată”, se arată în ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală, care stabileşte sancţionarea directoarei doar cu amendă administrativă. Totodată, actul judecătoresc precizează că în unele situaţii plângerile au fost  nefondate, deoarece există martori care susţin că alte sume de bani provenite din chirii au fost folosite în cadrul şcolii, deşi nu au fost  trecute scriptic corect prin contabilitate. În alte capete de acuzaţii, instanţa susţine că nu s-a putut pronunţa deoarece nu au existat probe suficiente depuse la dosar.

Fondul şcolii de la părinţi, încă nerecuperat?
În acelaşi dosar a fost cercetat şi Viorel Bălan, cel care a adunat într-un cont banii proveniţi de la părinţii elevilor de la Şcoala Nr. 5 Tecuci, acesta fiind acuzat de gestiune frauduloasă de către Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ. Deşi în ordonanţă se arată că „fapta acestuia ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunii de gestiune frauduloasă”, instanţa l-a scos de sub urmărire penală, deoarece Comitetul de părinţi „nu a depus niciodată plângere faţă de învinuit”.
De la actualul director Cristian Serghie am aflat că banii din fondul părinţilor nu au fost recuperaţi de la acesta nici acum.

„Nu am făcut decât ceea ce ni s-a recomandat”
Atât directorul, Cristian Serghie, cât şi profesorul Gică Grigore susţin că nu au nicio legătură cu acuzaţiile pe care le aduce Elena Dascălu.
„Nu am făcut decât ceea ce ni s-a recomandat la sfârşitul raportului auditului, şi anume ne-am adresat organelor abilitate. Cercetările nu s-au terminat, pentru că în momentul de faţă Poliţia Economică se află în şcoală pentru investigaţii cu privire la falsuri făcute de fosta directoare în nişte procese verbale ale consiliului de administraţie. Calificativul nu i l-am dat eu personal, au fost 11 cadre didactice în consiliul de administraţie, iar soţia mea a fost aleasă în acest consiliu de administraţie de către consiliul profesoral. Toate i se trag de la modul în care dumneaei a condus această şcoală. I-a deranjat pe foarte mulţi”, a declarat directorul Cristian Serghie. Acesta mai spune că în ceea ce priveşte corectitudinea acordării calificativului se va pronunţa şi instanţa.

Gică Grigore a recunoscut că soţia sa se află la conducerea filialei „Danubius”, însă susţine că toate demersurile de închiriere sunt legale şi că nu are nici un amestec cu presupusele „lucrături” de care îl acuză fosta directoare: „Pot s-o dau în judecată pentru calomnie. Tot spune că nu-mi fac orele, ceea ce e o minciună. Dar că ea îmi ia elevii de la clasă în timpul orei, pentru acţiunile derulate de dumneaei, ca să facă dosarul mare, nu spune nimic”, declară la rândul său profesorul de sport Grigore.

În momentul vizitei noastre, la Şcoala Nr. 5 Tecuci, se afla şi un ofiţer al Poliţiei Economice din Tecuci, care însă ne-a informat că nu ne poate spune nimic în legătură cu cercetările efectuate, conform procedurii.

Lucrurile sunt departe să  se liniştească, iar atmosfera încordată, creată de o mână de oameni, ameninţă să acapareze cancelaria, dar şi elevii.

Citit 5425 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2012 16:56

4 comentarii

 • postat de Miruna -pentru un fost cititor al vietii libere
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012 13:25
  Nu vad unde este atacul la persoana si jignirea in afirmatia pe care am facut-o. De ce ati luat-o ca pe un atac? Nu este un secret, este o intamplare bine cunoscuta care a fost mediatizata chiar si in Viata Libera in acel an.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un fost cititor al vietii libere
  Joi, 26 Ianuarie 2012 19:48
  Daca un ziar care nu isi respecta propriile reguli si publica toate atacurile la persoana si jignirile pe care le aduc diverse persoane in nestiinta de cauza, frustrate din diferite motive sau care se afla cu musca pe caciula, ce sa mai asteptam de la cei care o citesc? Intr-o tara pe care toti ne-o dorim libera, libertatea este inteleasa gresit, si daca presa isi permite orice, incotro mergem?
  0
  1
  Raportează
 • postat de nelu
  Luni, 23 Ianuarie 2012 09:25
  conducerea unei nu scoli nu trebuie obligatoriu sa fie compusa din manageri. trebuie schimbata legislatia iar profesorul d ematematica sa faca matematica, cel de biologie biologie iar directorul doar management.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gravedigger
  Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012 21:40
  scaunul de director sursa inepuizabila a multor discordii din invatamant! se tzin cu dintii de functie, sunt oameni transformati de functie, mutilati, banii saracii, banii sunt alta sursa care mutileaza oamul din invatamant si il transforma in monstru! ce societate mizerabila care a perpetuati stari de fapt si intrigi ignorand scopul, ignorand rolul fiecarui director din fiecare scoala din romania! functia de director sursa multor privilegii si a multor decizii luate dincolo de cortina. functie de cele mai multe ori despotica, functie care iti da dreptul sa faci din oamenii mari oameni mici, functie care e atat de ravnita incat nu mai conteaza adevaratele valori! cat de mici sunt oamenii care pentur un ban in plus, care pentru functia aceasta uita practic cine sunt, utia cat de buni erau odata, cat de plini de omenie si respect de sine si in ce s-au putut transforma! citesc mai sus si mi se face scarba, efectiv mi se intoarce stomacul pe dos cand vad la ce se pot preta oamenii cand e vorba de bani in joc! sa fii director de scoala in o romanie a anilor 2012 chiar trebuie sa ai un anumit caracter! sa va fie rusine tuturor celor care tzineti cu dintii de scaune, care acceptati numiri politice, care sunteti directori si nu faceti nimic pentru scoala, care faceti din oameni doar instrumente vii cu care sa va scoateti din situatii si sa adaugati palmares in CV! irositi-va prin procese, dusmaniti-va, dispretuiti-va, consumati-va si nu uitati ca toate candva se vor intoarce impotriva dvs! atunci regretele, amintirile a tot ce ati fost si tot ce ati facut se vor rezuma chiar si la o simpla grimasa aruncata pe undeva prin coltzul gurii! weah!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.