Alegeri reluate şi amânate: Senatul "Dunării de Jos", învins de Ministerul Educaţiei

Alegeri reluate şi amânate: Senatul "Dunării de Jos", învins de Ministerul Educaţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fotoliul de rector încă îşi aşteaptă câştigătorul * Cadrele didactice şi studenţii de la universitatea de stat din Galaţi nu îşi vor alege rectorul decât săptămâna viitoare * La Senat se reiau alegerile *

Inevitabilul s-a produs până la urmă. Alegerile la Universitatea „Dunărea de Jos” vor fi reluate de la zero, astfel că miercuri nu mai are loc scrutinul pentru desemnarea rectorului. Senatorii au luat act, în şedinţa de marţi seară, de consecinţele juridice ale continuării procesului electoral fără să se ţină de cont de raportul corpului de control al ministrului Educaţiei, care a cerut refacerea alegerilor de la Senat. Potrivit participanţilor la şedinţă, senatorii au decis să ţină seama atât de argumentele comisiei juridice, care a avut rolul de a clarifica implicaţiile legale ale unei nesupuneri, cât şi de faptul că orice rezultat la alegerea rectorului ar fi putut atrage o sumedenie de contestaţii. Implicit, ar fi însemnat o lungă perioadă de incertitudini. Inclusiv financiare, legate de salarii. Totul pentru că Ministerul Educaţiei a cerut reluarea alegerilor la Senat, instituţie care stă la baza alegerii rectorului. Deşi la scrutinul pentru rectorat, senatorii ar fi participat oricum în calitate de cadre didactice titulare ale universităţii, dificultăţile ar fi apărut la studenţii senatori, care îşi câştigă dreptul de vot tocmai în virtutea calităţii lor de senatori. Or, în condiţiile în care constituirea Senatului era sub semnul întrebării, ar fi însemnat că 18 persoane ar fi fost private de dreptul de a alege. În cazul unui scor strâns, aceste voturi ar fi fost decisive. Din acest punct de vedere, decizia pare înţeleaptă.

Mai există autonomie universitară?

Pe de altă parte, însă, această supunere presupune şi o formă de ignorare a autonomiei universitare. Cea mai importantă decizie a zilei de marţi a fost ca alegerile de la Senat să fie refăcute, aşa cum a recomandat Ministerul Educaţiei prin raportul de control sosit luni la universitate. Amânarea alegerilor la rectorat este doar o consecinţă. În plus, comisia electorală centrală va analiza toate articolele din regulamentul de alegeri şi va face modificările necesare, aşa cum au sugerat cei din corpul de control. „Senatul s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi a hotărât refacerea alegerilor. Comisia Electorală Centrală va formula, în termen de 24 de ore, propuneri pentru aplicarea modificărilor propuse de corpul de control al ministrului. Miercuri, 25 ianuarie 2012, la ora 14,00, Senatul UDJG va decide modificările la regulamentul privind alegerile, necesare pentru a răspunde notei primite de la Ministerul Educaţiei. Calendarul alegerilor va fi modificat, fiind prelungit cu circa o săptămână”, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului Comunicare din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”. În traducere liberă, instituţia gălăţeană şi-a admis înfrângerea în disputa cu Ministerul Educaţiei, în ciuda autonomiei universitare. Întrebat dacă nu se teme că, prin petiţia adresată ministerului, prin control şi prin anularea acestor alegeri, şi-a atras mânia colegilor din universitate, profesorul Petru Alexe, cel care a declanşat toată povestea a spus că importantă este respectarea legii. „Şi care-i problema? Estenţial este că am avut dreptate. Noi trebuie să judecăm fondul, nu forma. Iar fondul este unul singur: au fost încălcate legile”, a declarat Petru Alexe luni, imediat după apariţia rezoluţiei corpului de control.

Ce se întâmplă mai departe

Cu cea de-a treia şedinţă de senat în trei zile consecutive, Universitatea „Dunărea de Jos” stabileşte un nou record. Miercuri, senatorii se întâlnesc pentru a treia oară în această săptămână, de data aceasta pentru a decide modificările la regulamentul de alegeri, în conformitate cu recomandările corpului de control al ministrului. De asemenea, după ce acestea vor fi bătute în cuie şi vor primi şi avizul juriştilor, astfel încât să se evite un alt „meci” cu controlorii lui Daniel Funeriu, senatorii vor trebui să stabilească un nou calendar de alegeri. Acesta va cuprinde alegerea membrilor Senatului şi, finalmente, alegerea rectorului. Cele mai optimiste previziuni arată că scrutinul final va avea loc peste o săptămână. „Habemus rectorem” va putea fi rostit cel mai devreme joia viitoare.

Trei întrebări mai mult sau mai puţin retorice

1.    De ce petiţia cu privire la modalitatea de alegere a Senatului a fost făcută abia după alegerea preşedintelui acestei structuri şi nu imediat după aprobarea regulamentului de alegeri?

2.    De ce Ministerul Educaţiei nu a remarcat faptul că în actuaul Senat există câţiva profesori aflaţi la cel de-al patrulea mandat?

3.    Va fi aplicată litera legii de data aceasta în ce priveşte mandatele senatorilor?

Citit 3782 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2012 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.