Predare de ştafetă la Rectorat - Iulian Bârsan l-a înlocuit pe Viorel Mînzu

Predare de ştafetă la Rectorat - Iulian Bârsan l-a înlocuit pe Viorel Mînzu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Miercuri, în sala Senatului Universităţii „Dunărea de Jos”, noul rector, prof. dr.ing.Iulian Bârsan, a susţinut prima conferinţă de presă în această calitate. Alături i-a stat prof.dr.ing.Viorel Mînzu, fostul rector, căruia Iulian Bîrsan i-a mulţumit pentru buna colaborare din ultimii cinci ani, precizând că „sub conducerea sa Universitatea noastră a plecat de undeva mai de jos şi a urcat atât cât se poate urca”.

Vorbind despre echipa de prorectori stabilită în urmă cu două zile, în urma consultărilor cu Senatul Universităţii, rectorul a declarat: „Prof.dr.ing.Toader Munteanu se va ocupa de activitatea didactică, dumnealui a mai ocupat această funcţie şi în mandatul trecut; pe strategii universitare şi relaţii instituţionale va fi prof.dr.ing.Adrian Lungu, care îşi va da în următoarele două zile demisia din funcţia de decan la Facultatea de Arhitectură Navală; pe relaţii internaţionale şi probleme studenţeşti – prof.dr.Anca Gâţă de la Facultatea de Litere, cu activitatea de cercetare ştiinţifică – prof.dr.ing.Anca Nicolau  de la Facultatea de Ingineria Produselor Alimentare, iar pentru managementul calităţii, conf.dr.Dana Tutunaru, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie. Toţi prorectorii vor avea drept de semnătură pentru toate activităţile, astfel încât în fiecare zi măcar unul dintre dumnealor se va afla la Universitate timp de opt-zece ore”.

„Urmează un mandat zbuciumat”

Vorbind despre mandatul său, care s-a încheiat, fostul rector, prof.dr.ing. Viorel Mînzu l-a numit „un mandat extrem de greu”, amintind, printre altele, evaluările celor peste 70 de programe de studiu şi 40 de masterate, schimbările din campus şi mărirea patrimoniului Universităţii. „Nu-l invidiez pe colegul meu. Urmează o perioadă foarte grea, domnul Bîrsan va prinde tot aşa, un mandat zbuciumat, iarăşi nu ştim ce transformări fundamentale pot apărea într-un sistem universitar în care nu exista cultura  evaluării, nu exista cultura calităţii şi nici atribuirea de granturi de competiţie – trei lucruri fundamentale care s-au făcut în ultimii cinci ani. Acum lucrurile iar se vor vânzoli un pic, dar să sperăm că într-o manieră structurată şi coerentă, astfel încât să putem urmări aceste procese de tranziţie către nu-ştiu-ce”, a susţinut Mînzu.  

„M-am autosuspendat din PDL”

Apoi, noul rector, a precizat că s-a autosuspendat din PDL pe perioada mandatului său. „Nu voi participa nici măcar ca spectator la o activitate politică a PDL şi nici la alt partid, asta nu înseamnă că nu voi avea contacte cu oamenii politici, dar nu pe filieră de activitate de partid. Nu mi-a cerut nimeni să mă retrag din partid, dar aşa mi s-a părut corect”, a declarat rectorul.

Întrebat de jurnalişti pe cine va da afară sau, după caz, pe cine va angaja la Universitate, Iulian Bârsan a răspuns: „Pe nimeni. Poate vom face nişte schimbări, dar nu eu ci echipa de prorectori, împreună cu decanii ce vor fi aleşi în luna martie şi şefii de departamente. Bineînţeles că avem o gândire de reconstrucţie a Universităţii, dar nu aşa, imediat”.

Vorbind despre punctele slabe ale instituţiei, rectorul a punctat: „De exemplu, vreau să reformez programele de studii, şi legea ne permite acum acest lucru mult mai uşor. Vrem să vedem dacă putem ridica programele de studiu clasate în categoriile C, D, E, pentru că, trecând în B sau în A, ar aduce mai mulţi bani la bugetul Universităţii”. Pentru a le „salva” pe cele din clasa E – Chimia, Artele vizuale şi Artele spectacolului, rectorul a promis că va căuta soluţii.

Legat de relaţia cu studenţii şi faptul că reprezentanţii acestora i-au cerut să schimbe regulamentul de promovare prin creşterea numărului de credite, Iulian Bârsan a promis va exista un dialog pe această temă, iar în ceea ce priveşte relaţia cu presa, acesta a declarat că timp de patru ani nu va călca în nici un studio de televiziune.

Citit 4119 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2012 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.