O aplicaţie curat meşteşug de tâmpenie: Bulibăşeală generală la pregătitoare şi clasa I

O aplicaţie curat meşteşug de tâmpenie: Bulibăşeală generală la pregătitoare şi clasa I
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  1. Reprezentanţii ministerului au scos ieri din burtă o prevedere care nu există în metodologie: în a doua etapă se rezervă locurile pentru elevii care sunt din circumscripţie, au fost recenzaţi dar nu s-au înscris în prima etapă

 

În cursul zilei de ieri ar fi trebuit să aflăm numărul locurilor rămase libere la fiecare şcoală la clasele  pregătitoare şi clasele I. Tabelul trimis de la ISJ Galaţi ne-a umplut de uimire. Conform acestuia, deşi la Şcoala Nr. 26 se înscriseseră doar 9 elevi pe cele 50 de locuri libere, în mod surprinzător, unitatea figura fără niciun loc liber pentru etapa a doua. Şi aceeaşi situaţie se înregistra la mai toate şcolile.

„Ce le voi spune părinţilor?”

Ne-am interesat la directorii unităţilor de învăţământ, dar aceştia s-au arătat şi mai surprinşi decât noi: „Cum nu mai avem locuri libere? Pentru cele 100 de locuri la clasa pregătitoare avem doar 66 de înscrişi în prima etapă. Avem 34 de locuri libere pentru a doua etapă, când se pot înscrie elevii din alte circumscripţii. Părinţii au venit deja la şcoală, s-au interesat, le-am spus să vină mâine. Ce le voi spune oamenilor? Cum să fie zero locuri?”, ne-a spus total în ceaţă directoarea de la Şcoala Nr. 28, Camelia Bucşă.

„Mă lămuresc la teleconferinţă”

Nici inspectorul  general nu părea să ştie nimic clar: „Mă lămuresc la teleconferinţă şi vă comunic”, ne-a spus în primă instanţă. După un timp, am aflat că reprezentanţii ministerului au schimbat regulile în timpul jocului. Este o nouă lovitură de graţie dată părinţilor şi directorilor de şcoli. Deşi metodologia nu precizează nicăieri acest lucru, cei de la MECTS au transmis ieri inspectoratelor şcolare că numărul de locuri libere pentru etapa a doua de înscriere este diferenţa dintre numărul elevilor recenzaţi ca făcând parte din circumscripţie şi numărul de locuri din planul de şcolarizare. Cu alte cuvinte, elevilor din circumscripţie li se rezervă locurile chiar dacă nu s-au înscris în prima etapă, iar elevii care provin din alte circumscripţii vor fi nevoiţi să se înscrie pe ceea ce mai rămâne. Deşi reprezentanţii MECTS au susţinut sus şi tare că nu îngrădesc dreptul părinţilor de a-şi alege şcoala, au scos peste noapte o decizie care face.exact acest lucru.

„Sunt şcoli care au greşit”

Bineînţeles că în toată această harababură de nedescris, conducerea ISJ dă vina pe directorii unităţilor de învăţământ: „Au trecut în loc de numărul elevilor recenzaţi, numărul de locuri alocat în planul de şcolarizare, de aceea le-au rămas zero locuri. Vom discuta mâine (n. r. - astăzi) cu fiecare director în parte ne vom lămuri exact şi vom anunţa locurile rămase libere”, ne spune şeful ISJ.

Ca la nebuni

Prin urmare, nici la ora actuală nu se ştie exact câte locuri vor rămâne libere pentru a doua etapă pentru elevii din alte circumscripţii. În timp ce părinţii vor face ture prin jurul şcolilor, directorii unităţilor de învăţământ vor fi nevoiţi să  refacă tot peste noapte aplicaţiile. Mulţi dintre managerii de şcoli ne-au declarat că aplicaţia de înscriere on-line i-a dat realmente peste cap. „Astăzi informaticianului i s-a făcut rău de atâta muncă. Metodologia este neclară. Au venit părinţi care şi-au înscris copiii cu mutaţii făcute fictiv, iar noi nu suntem organe de control să reglementăm situaţia. În prima zi n-a mers aplicaţia şi ne-a crăpat obrazul de ruşine. Adormim cu spaimă, pentru că nu ştim a doua zi ce se mai iveşte. E ca la nebuni. De ce n-au lăsat lucrurile cum erau înainte, nu ştiu!”, se plânge un alt director de şcoală sătul de tot circul. 

Vom reveni cu date noi pe site-ul VL, despre numărul locurilor libere la fiecare şcoală, imediat ce vom afla situaţia exactă.

Citit 3107 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2012 23:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.