Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
5 comentarii

Conform noilor prevederi ala MECTS, universităţile pot împărţi sumele primite, în aşa fel încât un student poate beneficia de un grant complet sau unul fracţionat. Cu alte cuvinte, în timp ce pentru unii studenţi de pe locurile bugetate finanţarea ar putea fi de 100 la sută, alţii vor fi nevoiţi să aducă o parte din bani de acasă.

Preşedintele Senatului de la „Dunărea de Jos”, Lucian Georgescu susţine că a aflat de această  modificare, dar că deocamdată, se aşteaptă cifrele exacte de la minister pentru a se putea şti care va fi decizia care se va lua la nivelul universităţii. „Deşi s-a spus că s-a mărit alocaţia per student de la 2.800 la 4.000, aici e vorba de costul standard. Noi avem şi specializări unde şcolarizarea costă chiar peste 9.000 de lei pe an pentru fiecare student. Nu ştim ce buget vom primi, dar am discutat cu colegii din conducere şi vom face tot posibilul să diminuăm procentul cu care trebuie să vină studenţii de acasă.  Vom încerca să acoperim pe cât posibil întreaga sumă la toate specializările. Asta ne propunem, dar nu ştim nimic concret deocamdată”, spune şeful senatului de la „Dunărea de Jos”.

Preşedintele Ligii Studenţilor, Dorin Coteţ consideră că măsura nu este de bun augur. „Nu e constituţional să se introducă aceste granturi fracţionate. Mai putem vorbi de învăţământ gratuit, dacă şi studenţii de pe locurile de la buget vor veni cu bani de acasă? Iar am copiat ceva de la alte state, dar nu am pus la punct şi sistemul lor de creditare pentru studenţi foarte avantajos”, se întreabă acesta retoric.

Coteţ mai spune că majorarea grantului alocat per student va atrage automat după sine şi mărirea taxelor pentru locurile cu plată, lucru pe care nu şi-l doresc. 

Pe lângă finanţarea fracţionată, MECTS a diminuat şi cu 20 la sută numărul locurilor de la toate universităţile din ţară. „Ştim şi de acest lucru, dar nu ştim cum va afecta universitatea noastră această măsură”, mai adaugă Lucian Georgescu.

Citit 3390 ori Ultima modificare Joi, 05 Aprilie 2012 18:00

5 comentarii

 • postat de Valle Duminică, 08 Aprilie 2012 23:50 Link la comentariu
  0
  0

  Invatamantul superior dragilor nu este gratuit .si daca umblati cu exemple din strainatate va pot da si eu unul .in suedia majoritatea studentilor au imprumut la banca sa faca facultatea.e enorm de scump.banii ii returnezi statului cand iti gasesti de munca.cu o dobanda rezonabila.asa ca nu mai visati voi la gratuit ca nu merge.

  Raportează
 • postat de andru Duminică, 08 Aprilie 2012 08:39 Link la comentariu
  0
  0

  In fosta R.S.F. Iugoslavia se aplica un logic plan de susținere financiară a studenților. După EXAMENUL DE ADMITERE, candidatul declarat REUȘIT, dacă nu avea posibilitatea să-și plătească școlarizarea, urma a fi întreținut de stat, fapt consfințit într-un contract individual. Pentru întreținerea acordată de stat, după absolvire, fie trebuia să lucreze un număr de ani pentru Iugoslavia, fie trebuia să achite cheltuielile de școlarizare într-o perioadă limitată. Deci, i se garanta pregătirea fără lezarea financiară a statului. Astfel, candidații selectau specializările conform cerințelor pieții, aveau tot interesul să se pregătească temeinic, iar factultățile nu fixau numărul de locuri și specializările conform personalului didactic (așa cum e acum la noi). Persoanele care contestă actualul ordin privind bugetarea locurilor să exemplifice cum se procedează (financiar) în oricare țară europeană sau în SUA. Eu aduc un simplu exemplu: Oricare tânăr cetățean român studiază în străinătate pe banii proprii, precum toți tinerii țării al cărui centru universitar frecventează. Să nu confundăm contractele cu anumite firme, unități administrativ-teritoriale, cu anumite ONG-uri...!
  Eu aș introduce moțiune de cenzură pentru cheltuielile făcute cu studenți care nu ne trebuie. Nu mă deranjează că în unele centre universitare românești se studiază în alte limbi, ci faptul că STATUL INVESTEȘTE ÎN CEEA CE NU VA RĂMÂNE ÎN ECONOMIA NAȚIONALĂ. Să se studieze în zeci de limbi, dar pe banii celor interesați, nu al contribuabilului român. Oare era rău că înainte de 1989 se ținea cont de cerințele economice naționale și că absolventul avea obligații față de susținătorul financiar (statul)?

  Raportează
 • postat de paul Sâmbătă, 07 Aprilie 2012 12:07 Link la comentariu
  0
  0

  Nu comentez masurile aberante luate prin asa zisa reforma ,insa stau si ma intreb,studentii sunt organizati intr-o liga,ce masuri concrete au luat liderii pt a combate aceste idei idioate ,si aici vorbesc de mitinguri si chiar darea in judecata a ministerului de invatamant,pt ca totutsi mai exista o constitutie pe care observ ca o calca toti in picioare..
  Tacerea d-lui Cotet ma face sa cred ca aspira spre un loc caldut la portocalii?

  Raportează
 • postat de han Vineri, 06 Aprilie 2012 08:28 Link la comentariu
  0
  0

  Hai postaci de serviciu sariti sa il aparati pe parintele reformei din invatamant Funeriu sau funeriotul. parca suntem blestemati de avem parte numai de speciemene dubioase.

  flacaul asta, funeriu, nu este in stare sa isi conduca nici propriul destin si a fost pus sa conduca destinele studentilor romani si in final se va rasfrange in destinul romaniei.

  in urma lui ramane pamant parjolit de parca ar fi din trupele de ocupatie tatara. si mai doreau sa faca niscavai reforme, cica ale statului.

  pusca si cureaua lata, pai cat credeti ca va mai suportam sa va bateti joc de noi? in afara de haos, omul asta nu a construit nimic demn de luat in seama.

  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu Vineri, 06 Aprilie 2012 05:59 Link la comentariu
  0
  0

  Pe lângă finanţarea fracţionată, MECTS a diminuat şi cu 20 la sută numărul locurilor de la toate universităţile din ţară. „Ştim şi de acest lucru, dar nu ştim cum va afecta universitatea noastră această măsură”, mai adaugă Lucian Georgescu. mi se pare foarte simplu de efectuat diminuarea.Chestionarea unitatilor la care este posibila incadrarea viitorilor specialisti si in functie de raspunsuri si stabilirea numarului de locuri. Pana cand contribuabilii vor plati pregatirea unor specialisti cu studii superioare de care nu este nevoie sau care dupa absolvire pleaca in alte tari sau ocupa locuri de munca fara nici o legatura cu pregatirea ,de obicei care necesita cel mult pregatire de nivel mediu.Trebuie de luat in calcul si diminuarea populatiei si in mod deosebit a contribuabililor.Stabilit numarul de locuri bugetate iar cine vrea sa studieze peste aceste locuri sa plateasca. Oare pana cand contibuabilul roman v-a plati pentru pregatirea specialistilor care sa-i servesca pe bogatii lumii? Sunt zeci de mii de specialisti care au emigrat , cu banii cheltuiti pentru aceia ,tot zeci de mii de tineri ar putea sa fie scolarizati. Problema este cum pot fi recuperati ,chiar ar trebui facut ceva in acest sens ,nu trebuie sa ne temem de supararea granzilor ,tot la periferia Europei si in randul subdezvoltatilor ne tin, tare buna este RO pentru ai lua specialistii ,industrile profitabile,resursele si pentru a o face o imensa piata a marfurilor nevandabile in vest.Suntem ,ca marime ,a saptea tara din UE dar suntem tratata ca ultima ,o fi oare efectul unei noi Ialta ( Malta) , am mai fost scrificati o data pentru Grecia........Pacat ,UE nu este ce am sperat odata cu toti romanii , or fi auzit oloandezii si nu numai, de zicerea din fabula ..."noi vrem egalitate dar nu pentu catei"

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.