Studenţii ar putea veni cu bani de acasă - „Nu e constituţional, învăţământul e gratuit!”

Studenţii ar putea veni cu bani de acasă - „Nu e constituţional, învăţământul e gratuit!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform noilor prevederi ala MECTS, universităţile pot împărţi sumele primite, în aşa fel încât un student poate beneficia de un grant complet sau unul fracţionat. Cu alte cuvinte, în timp ce pentru unii studenţi de pe locurile bugetate finanţarea ar putea fi de 100 la sută, alţii vor fi nevoiţi să aducă o parte din bani de acasă.

Preşedintele Senatului de la „Dunărea de Jos”, Lucian Georgescu susţine că a aflat de această  modificare, dar că deocamdată, se aşteaptă cifrele exacte de la minister pentru a se putea şti care va fi decizia care se va lua la nivelul universităţii. „Deşi s-a spus că s-a mărit alocaţia per student de la 2.800 la 4.000, aici e vorba de costul standard. Noi avem şi specializări unde şcolarizarea costă chiar peste 9.000 de lei pe an pentru fiecare student. Nu ştim ce buget vom primi, dar am discutat cu colegii din conducere şi vom face tot posibilul să diminuăm procentul cu care trebuie să vină studenţii de acasă.  Vom încerca să acoperim pe cât posibil întreaga sumă la toate specializările. Asta ne propunem, dar nu ştim nimic concret deocamdată”, spune şeful senatului de la „Dunărea de Jos”.

Preşedintele Ligii Studenţilor, Dorin Coteţ consideră că măsura nu este de bun augur. „Nu e constituţional să se introducă aceste granturi fracţionate. Mai putem vorbi de învăţământ gratuit, dacă şi studenţii de pe locurile de la buget vor veni cu bani de acasă? Iar am copiat ceva de la alte state, dar nu am pus la punct şi sistemul lor de creditare pentru studenţi foarte avantajos”, se întreabă acesta retoric.

Coteţ mai spune că majorarea grantului alocat per student va atrage automat după sine şi mărirea taxelor pentru locurile cu plată, lucru pe care nu şi-l doresc. 

Pe lângă finanţarea fracţionată, MECTS a diminuat şi cu 20 la sută numărul locurilor de la toate universităţile din ţară. „Ştim şi de acest lucru, dar nu ştim cum va afecta universitatea noastră această măsură”, mai adaugă Lucian Georgescu.

Citit 3672 ori Ultima modificare Joi, 05 Aprilie 2012 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.