Apocalipsa, după Bradbury

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Moartea scriitorului american Ray Bradbury, la aproape un veac de existenţă (atinsese venerabila vârstă de 91 de ani!), poate fi privită şi, simbolic, ca un început al Apocalipsei cărţii clasice, cea de hârtie! Paradoxal, cel care începea să scrie povestiri SF la 11 ani, dându-le cititorilor lumii peste 500 de cărţi şi care a vorbit atât de emoţionant despre un viitor holocaust al Cărţii în celebrul „Fahrenheit 451”, n-a urmat mai mult decât liceul! De altfel, Edison n-a făcut nicio oră de şcoală! Analfabeţii moderni şi mondeni de azi, fără drag de carte, termină universităţi fără să rămână cu mimic!

Despre înstrăinare, despre însingurarea omului modern dependent de distracţiile facile şi inepte de pe ecranul tv a prezis Bradbury! El face parte din pleiada zeilor SF-ului clasic, imaginând lumea de astăzi, alături de un Isaac Asimov, ale cărui „legi ale roboticii” sunt abia acum şi vor fi şi mai mult în viitor valabile în cibernetica domestică, sau Arthur C. Clarke, cel care a imaginat telefonia prin reţea de sateliţi, cel recompensat la bătrâneţe cu un satelit propriu. Şi ziaristul George Orwell, avertizând asupra totalitarismului comunist, dar şi a propagandei în general, inventa, în cartea „1984” (scrisă în anii ´50, a stârnit nelinişte… în anul 1984!) vorbea despre ecrane tv care nu pot fi stinse, care năvălesc politic în intimitate, dar ecranele din „Fahrenheit 451” s-au înfiinţat deja, trăim cu nasul în ele, dependenţa de televizor şi calculator este boală recunoscută! Vibrantul, în alte ocazii, regizor François Truffaut (care, ca actor, apare în „Întâlnire de gradul III”, filmul-cult al lui Spielberg) nu a reuşit, în 1966, să transforme filmul după această carte chiar într-o capodoperă. Cartea rămâne carte!

În noiembrie, Bradbury a refuzat să accepte să i se facă o e-book, aflăm din cotidianul americam „Washington Post”, care citează britanicul „Guardian”. „Cărţile electronice miros a combustibil ars!” - se plângea Bradbury… Am adus vorba despre ziarul american, în al cărui număr de miercuri am găsit „Visele lui Ray Bradbury: 10 predicţii care au devenit adevărate”, articol semnat de Hayley Tsukayama. Printre „visele”, unele chiar coşmaruri, ale scriitorului, Tsukayama citează: supravegherea electronică (care ne apără, dar ne şi încalcă intimitatea; iată avem camere şi în şcoli, şi la bac, şi în magazine), automobile pe pilot automat, televizoare cât peretele (mulţi se mulţumesc şi cu plasme imense), Facebook-ul, singurătatea confortului, tabloidizarea excesivă a presei, inteligenţa artificială…

Să sperăm că nu se va împlini şi acel “butterfly effect”, dintr-o povestire de Bradbury, unde uciderea unui singur fluture a generat schimbări majore pe planetă!

Citit 10213 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iunie 2012 20:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.