Bacalaureatul goleşte băncile facultăţilor

Bacalaureatul goleşte băncile facultăţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În total, Universitatea "Dunărea de Jos" a pierdut anul acesta sute de candidaţi * Cele mai importante "scăderi" s-au înregistrat la Ştiinţe Economice, Ştiinţe şi Ingineria Alimentelor, precum şi la Istorie, Filosofie şi Teologie


Dezastrul de la bacalaureat are repercusiuni serioase şi asupra mediului universitar gălăţean. Examenul maturităţii a înjumătăţit practic concurenţa la unele facultăţi din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", majoritatea dintre acestea urmând să rămână cu o mulţime de locuri libere pentru sesiunea a doua, din toamnă. De exemplu, dacă anul trecut una dintre cele mai căutate facultăţi, cea de Ştiinţe Economice, înregistra o concurenţă de 4,81 pe un loc subvenţionat de stat, anul acesta cifra a scăzut sub jumătate, ajungându-se la o competiţie de 2,02 pe locul fără taxă. De altfel, scăderea dramatică a concurenţei este vizibilă şi dacă punem în balanţă numărul celor înscrişi în 2011 şi 2012. De la 770 de candidaţi înscrişi anul trecut s-a ajuns la 345 de candidaţi anul acesta.

Iar acest trend se poate observa la majoritatea facultăţilor de la Universitatea "Dunărea de Jos". Cu câteva excepţii, unele chiar notabile, facultăţile gălăţene au pierdut aproape jumătate din numărul de candidaţi de anul trecut.

Grupul celor cu pierderi masive

De departe, cea mai mare surpriză de anul acesta este situaţia Facultăţii de Ştiinţe Economice, unde s-a înjumătăţit numărul de candidaţi înscrişi, după ce, în ultimii ani, instituţia lua practic "crema" absolvenţilor de liceu. O situaţie poate chiar mai grea se mai întâlneşte la Facultatea de Ştiinţe şi Ingineria Alimentelor, care a ajuns la 130 de candidaţi pe 230 de locuri bugetate (concurenţă de 0,56 pe loc), în condiţiile în care anul trecut avea 417 candidaţi înscrişi (concurenţă de 1,9 pe loc). Şi Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a rămas cu aproape jumătate din numărul concurenţilor de anul trecut, 89 faţă de 166 (concurenţă de 0,81 faţă de 1,6 pe loc), însă cea mai mare scădere s-a înregistrat la Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor, care a ajuns de la 125 de concurenţi anul trecut (1 pe loc) la 27 de concurenţi anul acesta (0,21 pe loc).

Pierderi rezonabile

Într-un clasament neoficial, urmează facultăţile care au pierderi mai mici de jumătatea cifrei de înscriere de anul trecut. Aici se încadrează Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice (298 de concurenţi anul acesta, faţă de 460 anul trecut), Facultatea de Litere (254 de concurenţi anul acesta faţă de 406 anul trecut), Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică (215 anul acesta faţă de 372 anul trecut - împreună, cele două facultăţi care au fuzionat), Facultatea de Mecanică (134 anul acesta faţă de 199 anul trecut), Facultatea de Ingineria Brăila (101 anul acesta faţă de 129 anul trecut) şi Facultatea de Ştiinţe şi Mediu (71 anul acesta faţă de 111 anul trecut).

Performerii admiterii de până acum

Există însă şi facultăţi care au rămas la acelaşi nivel faţă de anul trecut sau chiar au crescut. De exemplu, Facultatea de Arte are tot 31 de candidaţi înscrişi, la fel ca în 2011. O situaţie mai bună găsim în curtea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, care a câştigat 15 concurenţi (139 anul acesta, faţă de 124 anul trecut), dar mai ales la Facultatea de Arhitectură Navală, care a ajuns anul acesta la 135 de candidaţi înscrişi (concurenţă de 1,4 pe loc), faţă de 117 anul trecut (concurenţă de 1,3 pe loc).

Medicina, o situaţie specială

Potrivit rezultatelor finale ale înscrierilor de anul acesta, cea mai mare concurenţă se înregistrează la Facultatea de Medicină şi Farmacie, 3,61 pe un loc bugetat. Dacă facem comparaţie cu concurenţa de anul trecut (6,19), observăm o scădere mare, însă cifra este înşelătoare pentru că anul acesta la Medicină s-au scos mult mai multe locuri faţă de anul trecut. Probabil că cea mai onestă comparaţie ar fi între numărul celor înscrişi anul acesta şi numărul celor înscrişi anul trecut: 650 faţă de 675. Aşadar, s-a înregistrat o scădere, dar nu chiar atât de mare, Facultatea de Medicină şi Farmacie fiind în continuare "motorul" admiterii la Universitatea "Dunărea de Jos". În interiorul acestei facultăţi, cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la specializarea Farmacie (138 de candidaţi înscrişi pe 20 de locuri, adică o concurenţă de aproape 7 pe loc) şi la specializarea Medicină (235 de candidaţi înscrişi pe cele 45 de locuri, adică o concurenţă de 5,22 pe loc).

Examenul de admitere, o posibilă explicaţie

Pe lângă faptul că bacalaureatul a redus considerabil numărul potenţialilor candidaţi la facultate, ar mai putea exista o explicaţie pentru scăderea concurenţei de anul acesta la Universitatea "Dunărea de Jos". 2012 este anul în care s-a reintrodus examenul de admitere la toate facultăţile, ca urmare nu se mai intră doar pe bază de dosar. Acest lucru a făcut ca mulţi candidaţi să nu se mai înscrie la trei, patru facultăţi, ci doar la una, cel mult două. În felul acesta, concurenţa a scăzut.

 

Citit 3329 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2012 00:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.