Studenţie pe bani grei - Taxele de studiu la "Dunărea de Jos" au fost actualizate

Studenţie pe bani grei - Taxele de studiu la "Dunărea de Jos" au fost actualizate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Cel mai mult vor plăti mediciniştii, 5.000 de lei pe an, şi cei de la Kinetoterapie, 3.000 de lei pe an

Taxele de studiu la "Dunărea de Jos" au crescut pentru anul universitar 2012-2013 cu sume cuprinse între 200 şi 2.000 de lei. "Performere" la acest capitol sunt specializările Medicină, Medicină dentară şi Farmacie, care au ajuns la un nivel greu de suportat de majoritatea familiilor din Galaţi: 5.000 de lei pentru un an de studiu.

300 de milioane, pentru un salariu de 8 milioane

Cu alte cuvinte, cei şase ani de medicină la Galaţi l-ar putea costa pe un proaspăt boboc nu mai puţin de 300 de milioane de lei vechi. În condiţiile în care pe absolvenţi îi aşteaptă un salariu de 8 milioane de lei pe lună ca stagiar, e greu de spus dacă cineva s-ar mai încumeta să îşi tocească coatele pe băncile facultăţii. Chiar decanul Facultăţii de Medicină, Aurel Nechita, recunoaşte cu sinceritate că nu s-ar înhăma la un astfel de drum. Pe de altă parte, Aurel Nechita susţine că există o serie de argumente care au dus la această majorare semnificativă de taxe. "Taxele de la noi sunt, în continuare, cam la jumătate faţă de celelalte centre universitare din ţară. E drept, nu putem să le aducem la nivelul lor, dar nici nu puteam rămâne la un nivel de 2.500 de lei pe an, pentru că nu ne acopeream cheltuielile. Un student bugetat este subvenţionat de stat cu aproape 7.000 de lei pe an. S-a pus, la începutul anului, problema ca taxa să fie la acest nivel, aşa că eu spun că suma de 5.000 de lei e o soluţie corectă", a declarat decanul Aurel Nechita. Ceva mai "umane" sunt taxele de la Asistenţă medicală şi Moaşe, unde un an de studiu costă acum 3.500 de lei, faţă de 2.000 de lei anul trecut.

3.000 de lei ca să faci Kinetoterapie

Medicina nu este singura facultate care şi-a piperat tarifele anul acesta. Navele, Calculatoarele, Chimia Alimentară şi Educaţia fizică au ajuns la nivelul de 2.800 de lei pe an, faţă de 2.200, cât era taxa anul trecut. Mai mult, pentru a face specializarea Kinetoterapie, un proaspăt admis trebuie să scoată din buzunar 3.000 de lei pe an. În rest, celelalte facultăţi de la Universitatea "Dunărea de Jos" şi-au majorat tarifele cu numai 200 de lei faţă de anul trecut, ajungând la o taxă de 2.400 de lei.

Studenţii admişi la taxă au, totuşi, posibilitatea să scape de dat bani. Dacă învaţă bine, după primul an, ei ar putea trece în rândul celor care sunt subvenţionaţi de stat, pentru că lista celor care dau bani şi a celor care nu plătesc este actualizată anual, în funcţie de rezultatele şcolare.

Citit 2962 ori Ultima modificare Joi, 13 Septembrie 2012 13:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.