Taxe mai mici la masteratele de la Litere: 2.600 de lei anul acesta faţă de 3.300 de lei anul trecut
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Taxe mai mici la masteratele de la Litere: 2.600 de lei anul acesta faţă de 3.300 de lei anul trecut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Facultatea de Litere a redus semnificativ nivelul taxei de studiu pentru anii de masterat. Cei care nu vor prinde anul acesta un loc subvenţionat de stat vor plăti 2.600 de lei pe un an de studiu, faţă de 3.300 de lei, nivelul de anul trecut al taxei. Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism propune două masterate. Primul dintre ele este Teoria şi Practica Textului, un program deja consacrat care, an de an, îi aduce pe tineri într-o nouă etapă a definitivării profesionale, cea de cercetare. Organizatorii cursurilor spun că studenţii masteranzi sunt cooptaţi în proiectele de cercetare desfăşurate în cadrul Centrului de Cercetare Comunicare Interculturală şi Literatură şi participă la manifestări ştiinţifice de prestigiu, unde au ocazia să cunoască îndeaproape personalităţi precum academicienii Eugen Simion, Marius Sala ori Gheorghe Chivu.

Al doilea masterat propus de departament este unul mai nou, care încearcă să le ofere şi absolvenţilor de jurnalism posibilitatea de a-şi continua studiile: Comunicare şi Tehnici de Producţie Mass-Media. "Acest masterat se adresează în principal absolvenţilor de jurnalism, dar se pot înscrie şi absolvenţi de la alte specializări care doresc să activeze în presa scrisă şi în cea audio-vizuală, în new media, în advertising sau în relaţii publice. Este un masterat foarte aplicat, mai ales că acum avem posibilitatea de a face practică într-un studio de televiziune profesional, Student TV. Cei care îşi fac studiile aici pleacă cu un portofoliu de lucrări practice care este fundamental pentru angajarea într-o redacţie adevărată. Să nu uităm şi de partea de cercetare, masteranzii noştri fiind prezenţe constante la conferinţele ştiinţifice de profil, între care şi cea pe care o organizăm noi, Cultura şi Presa în Spaţiul European".

Pentru cele două masterate sunt scoase la concurs câte zece locuri finanţate de stat, precum şi câteva cu taxă: 25 la Teoria şi Practica Textului şi 30 la Comunicare şi Tehnici de Producţie Mass-Media.

Înscrierile încep marţi, 18 septembrie, probele de concurs urmând să aibă loc la sfârşitul săptămânii viitoare.

Citit 2208 ori Ultima modificare Duminică, 16 Septembrie 2012 20:07

11 comentarii

 • postat de ginanec
  Sâmbătă, 22 Septembrie 2012 10:25
  Si mai terminati cu luatul la rost al romanei... a devenit o obisnuinta iritanta
  0
  0
  Raportează
 • postat de ginanec
  Joi, 20 Septembrie 2012 18:01
  Un razboi intre departamente nu ar folosi nimanui, de acord cu voi. Si nu inteleg ce va deranjeaza. De ce nu isi face toata lumea reclama? E atat de simplu...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristiano Cocalardo
  Miercuri, 19 Septembrie 2012 14:54
  @Oana, si mie imi pare rau ca s-a ajuns aici, sincer. Fara indoiala, n-am avut nici eu vreo intentie agresiva, insa daca a iesit asa, imi pare rau. Mentin ce am scris, insa: in ultimii ani, promovarea FACULTATII a cazut exclusiv in sarcina celor de la romana. De aici un pic de frustrare (legitima) stransa in cativa ani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Oana
  Miercuri, 19 Septembrie 2012 12:27
  Hai s-o lamurim. Postul semnat Gigi nu-mi apartine, eu nu sunt reprezentanta niciunui alt departament de la Facultatea de Litere si nu fac PR pentru acestea. As prefera sa nu mi se atribuie cuvinte pe care nu le-am scris. (Se poate verifica si prin IP si prin e-mail).
  Nu ma intereseaza teza de doctorat a domnului Tuca, nici cum si-a scris-o, nici ce scrie in ea, nici cine i-a coordonat-o (cunosc acest ultim aspect, da, dar nu il consider esential pentru discutie si am toata aprecierea pentru conducatorul lui de doctorat, care mi-a fost si mie profesor).
  Fara a sti "putina presa", cum spune dl. Irimia, mie, ca 'simplu cititor' mi se pare, in continuare, ca articolul trebuia sa prezinte toate programele masterale, daca se voia complet. Probabil am eu o viziune 'prediana' despre jurnalistul care nu asteapta in birou sa fie sunat pentru reclama - de aici confuzia mea cu etajul.
  Cristian Cocalardo, multumesc pentru explicatii, dar porniti de la o ipoteza gresita. Cum spuneam, nu fac parte din acei "voi" la care va referiti dvs. Nu inteleg de ce trebuie starnit un razboi intre departamentele Facultatii de Litere si mi se pare ca asta incercati sa faceti. Eu nu am avut aceasta intentie si imi pare rau ca s-a ajuns aici.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Constantin Coco Irimia
  Miercuri, 19 Septembrie 2012 09:39
  Nu e nimic jignitor in articolul asta pentru oamenii verticali; doar pentru plantele acvatice. Rectificari pt oana: numarul total de locuri e acelasi pentru toate masteratele de la litere. Articolul nu e "ciuntit" pur si simplu, ci e "ciuntit prin neprezentare". Think about that! Iar "discutiile cu reprezentantii celorlalte doua departamente" sa le initieze CELELALTE DOUA DEPARTAMENTE. Simple as that. Iar daca ai sti putina presa, ti-ai da seama ca mass-media nu este si nici nu trebuie sa fie obiectiva. Punct.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristiano Cocalardo
  Miercuri, 19 Septembrie 2012 08:58
  Oana Gigi, cut the crap! Vrei sa-ti explic de ce Marius Tuca a scris doar despre programele de master de la romana? Fiindca doar cei de la romana au VRUT sa-si promoveze programele de master! De ce sa alerge si pentru ceilalti?! Doar ca sa continue traditia pe care ati instituit-o? Cand romana a promovat FACULTATEA ani la rand la Zilele Portilor Deschise la Braila, Tecuci etc, unde erati voi? Ati contribuit cu ceva? Cand anul asta romana a fost pe la toate liceele din judet, CINE dintre voi a dat vreun ban pentru motorina, timp, oboseala, imprimare etc?! CINE a adus televiziuni sa filmeze evenimentul in toti anii astia si a dat materiale pentru ziar? Si doar era vorba de promovarea INTREGII FACULTATI! Sa mai alerge IARASI doar ROMANA si pentru CEILALTI?! Carei grile i se potriveste mecanismul asta, ca sa stim si noi? Oana Gigi, hai sa te citez un pic, ca sa-ti mai creasca si tie ego-ul: "cred ca ar trebui sa i se ceara domnului tuca sa mai scrie cateva articole in zilele urmatoare, in care sa laude, la fel de frumos, celelalte masterate." DE CE n-ati facut asta? Doar romana trebuie sa aiba grija de promovarea programelor de studiu ale intregii facultati, cum s-a intamplat ani la rand? After all, in conditiile in care conducerea departamentului a initiat aceasta mini-campanie de promovare, era normal ca romana sa-si promoveze propriile programe de studii. Pentru promovare maxi, adresati-va conducerii FACULTATII!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gigi
  Miercuri, 19 Septembrie 2012 07:25
  Nu trebuie sa va faceti griji pentru impartialitatea articolului din moment ce articolul e scris de Marius Tuca. Scrie si el saracu' ce i se ordona caci ii este dator "maestrului" pana peste cap!. Cred ca are juma' de norma ca menestrel al dumnealui caci altfel nu se explica devotamentul manifestat cu atata zel si in alte imprejurari! Oricum jurnalistul nostru da dovada de lipsa de profesionalism pe toata linia: nu se informeaza corect si complet, desi a invatat la scoala de jurnalisti cum e cu obiectivitatea si cu sursele si nici nu declara pe cine citeaza, desi pune ghilimele. Asa si-o fi scris si lucrarea de doctorat!?
  Dincolo de asta, inteleg frustrarea celor care nu si-au gasit munca citata in cuprinsul articolului si cred ca ar trebui sa i se ceara domnului tuca sa mai scrie cateva articole in zilele urmatoare, in care sa laude, la fel de frumos, celelalte masterate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Oana
  Marți, 18 Septembrie 2012 23:10
  Nimeni, Sherlock. Mi s-a parut aiurea faza, atata tot. Puteam sa semnez cu Gigi...
  0
  0
  Raportează
 • postat de un curios...
  Marți, 18 Septembrie 2012 17:49
  Dar pe tine, Oana-C. (GH.), cine te-o fi asmuţit?
  0
  0
  Raportează
 • postat de tot eu
  Luni, 17 Septembrie 2012 08:47
  *la acelasi etaj. Nu ar strica un buton de editare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Oana
  Luni, 17 Septembrie 2012 08:42
  Cred ca era normal sa mentionati si masteratele cu predare in limbi straine - Discurs specializat. Terminologii. Traduceri (in limba franceza), Traducere si interpretariat si Literatura, film si reprezentari culturale (in limba engleza), precum si masteratul interdisciplinar de Management educational. Ba chiar e de-a dreptul jignitor ca nu le-ati mentionat. Aveti si o justificare pentru acest articol ciuntit ? Nu cred ca era atat de dificil sa discutati si cu reprezentantii celorlalte doua departamente. Sunt pe acelasi etaj, sa stiti.
  (Teoria si practica textului si Comunicare si tehnici de productie mass-media ofera cate 12 locuri la buget, cf. site-ului oficial al Universitatii, iar masteratele organizate in limba straine, cate 14 locuri)
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.