Alba-neagra la clasa pregătitoare: Un experiment care creează victime

Alba-neagra la clasa pregătitoare: Un experiment care creează victime
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Dacă pregătitoarea se mută la grădiniţă, anul viitor vor fi sute de restrângeri de posturi
Politicienii, atât cei din vechea guvernare, cât şi cei din cea actuală se joacă cu nervii părinţilor, elevilor, dascălilor şi directorilor de şcoli angrenaţi în organizarea clasei pregătitoare. În timp ce premierul Victor Ponta afirma cu o zi înainte de începerea şcolii că va muta în 2013 clasa pregătitoare la grădiniţe, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine că experimentul creat de Funeriu se află în probe timp de cinci-şase luni, după care se va decide soarta acestuia.

Adevărul e că epopeea înfiinţării acestei clase a fost destul de zbuciumată şi s-a mers din scandal în scandal. Chiar din prima zi de înscrieri, părinţii au stat cu orele pe lângă zidurile şcolilor, pentru că, în toată ţara, aplicaţia electronică nu a funcţionat. Apoi a urmat nebunia părinţilor care şi-au făcut mutaţii fictive pentru a-şi putea înscrie copilul la şcoala pe care şi-o doreau.

Goana după învăţătoare

Corvoadă şi pe capul directorilor de şcoli care au fost nevoiţi să găsească spaţiile necesare pentru aceste clase. S-au desfiinţat laboratoare, cabinete psihopedagogice şi săli de sport pentru ca bobocii de la pregătitoare să poată fi primiţi la începutul anului şcolar.

Toată vara, conducerea ISJ a făcut repartiţii peste repartiţii şi tot n-a reuşit să acopere cu personal calificat încadrarea la clase. Mai mult decât atât, după ce părinţii au fost anunţaţi că vor avea la clasă o anumită învăţătoare, s-au trezit la începutul anului şcolar că au o altă doamnă.

La unele şcoli din mediul rural, directorii s-au trezit că trebuie să-şi găsească învăţători peste noapte, pentru că cei de la ISJ nu au avut suficiente cadre didactice.

Nu mai vorbim de situaţiile în care, deşi s-au alocat fonduri pentru mobilier, sunt încă şcoli unde anul a început cu băncuţe vechi.

„Ne-am săturat de incertitudine”

Cadrele didactice sunt şi ele bulversate de atâtea declaraţii contradictorii: „Ne-am săturat de incertitudine. Ar fi culmea ca acum, după ce s-a investit atâta în mobilier şi în formarea învăţătoarelor, să se renunţe la proiect. Ar fi trebuit să se decidă înainte s-o înfiinţeze, cât a mai fost timp. Nu s-o muţi la grădiniţă după un an de zile. Total anapoda”, ne spune o învăţătoare de la Şcoala Nr. 29.

Şi mai e un lucru care-i îngrijorează pe învăţători. Dacă se desfiinţează clasa pregătitoare sau se mută la grădiniţă, anul viitor şcolile se vor confrunta cu sute de restrângeri de posturi: „S-au făcut sute de angajări. La anul se vor desfiinţa posturile, dacă se mută pregătitoarea la grădiniţă. Vor fi sute de învăţători care vor rămâne fără post, dar vor tremura de spaimă cu toţii, pentru că nu se ştie cine va pleca, ultimul venit sau cel care are deja vechime în şcoală”, declară un cadru didactic de la Şcoala Nr. 12.

Citit 2506 ori Ultima modificare Marți, 18 Septembrie 2012 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.