Liceele tehnologice sunt fabrici de şomeri cu diplome

Liceele tehnologice sunt fabrici de şomeri cu diplome
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Este părerea celor mai mulţi dintre directorii unităţilor de învăţământ cu profil tehnic * Aceştia consideră că, oricâte diplome de bacalaureat ar avea un absolvent, acestea nu-l fac mai atractiv pe piaţa muncii * Revigorarea învăţământului profesional şi frecventarea şcolilor postliceale - una dintre soluţii 

Bacalaureatul profesional este, în opinia celor mai mulţi directori de licee tehnologice, un examen care se dă degeaba. Pentru angajare, absolvenţii au deja certificate de competenţe profesionale, iar bacalaureatul nu e altceva decât o dublură a examenelor de competenţe. Cei mai mulţi directori spun că atât absolvenţii cu diplomă de bacalaureat, cât şi cei fără se angajează greu sau deloc. Ponderea celor care găsesc un loc de muncă după terminarea liceului este foarte mică: între 10 şi 30 la sută. Chiar şi în condiţiile în care merg la facultate, nu fac altceva decât să lungească „boala”, pentru că peste trei-patru ani se vor trezi tot şomeri, dar cu o diplomă în plus.

„Nu se angajează nici cu o sută de diplome de bacalaureat”

Corina Gavrilă, directoarea de la Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism, spune categoric că absolvenţii instituţiei pe care o păstoreşte nu au căutare pe piaţa muncii. Aceştia fie sunt nevoiţi să se îndrepte spre facultăţi, fie se angajează în alte domenii decât cele în care au studiat. „De la noi, cei mai căutaţi sunt ospătarii şi bucătarii. Sunt singurii care au şanse de angajare, în ţară sau peste hotare. Dar, cum industria alimentară e la pământ, tehnicienii din acest domeniu fac liceul degeaba. Am avut un proiect european prin care am monitorizat ce au făcut după terminarea studiilor elevii noştri. Din 38 de subiecţi, niciunul nu era angajat în specializarea lui. Fie erau şomeri, fie la facultate, fie lucrau altceva. Cei care lucrau, nu depăşeau zece la sută. Prioritatea nu era organizarea unui bacalaureat care să le dea posibilitatea să mai obţină încă o hârtie fără folos. Nu se vor angaja nici cu o sută de diplome de bacalaureat!”, spune directoarea de la „Moţoc”.

Carne de tun pentru munca la negru

La Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” (Metalurgic), situaţia este şi mai tristă. „Combinatul nu mai face angajări. Cei care şi-au găsit totuşi un loc de muncă sunt angajaţi la negru sau pe o perioadă determinată. Nici măcar cei care au obţinut diploma de bacalaureat nu găsesc un loc de muncă”, spune directorul de la Metalurgic, Ionel Hăulică.

Mai bine de jumătate pleacă în străinătate

Directorul-adjunct de la Liceul de Marină, Istrate Dima, se plânge şi el de acelaşi lucru: „Doar 30 la sută dintre foştii elevi se angajează, fie că au sau nu diploma de bacalaureat. Nici măcar acest bacalaureat tehnologic nu-i va ajuta, pentru că de fapt se suprapune peste examenul de competenţe, pe care îl dădeau deja. Trist este că în jur de 60-65 la sută dintre elevii noştri fac liceul ca să poată pleca în străinătate, nu să se angajeze, ci să se ducă pe capul părinţilor în speranţa că se vor angaja vreodată”, spune profesorul Istrate Dima.

Meseria învăţată la şcolile profesionale sau postliceale

Ce soluţii văd totuşi directorii pentru ameliorarea situaţiei? Corina Gavrilă de la Moţoc crede că revigorarea învăţământului profesional i-ar determina pe patroni să aleagă mai mulţi absolvenţi pentru angajare: „Elevii de la profesională fac foarte multă practică, deci ştiu meserie. Eu însămi, când am terminat liceul în urmă cu ceva ani, eram plătită mai prost decât un absolvent de profesională, care era considerat pe o treaptă superioară de calificare. Cei care ştiu meserie e imposibil ca să nu se angajeze. Ştiu un caz de bucătar, absolvent de Economic, căruia patronul unui restaurant cunoscut din Galaţi îi plăteşte un salariu de 3.500 de euro, numai să nu plece să lucreze pe vasele de croazieră. Mai mult decât atât, am discutat cu un sudor în argon de la o făbricuţă din Buzău, care avea un salariu de 4.500 de euro! În concluzie, liceul e pentru cei care vor să urmeze o facultate. Ceilalţi ar trebui cuprinşi în şcoli profesionale să înveţe meserie şi să facă apoi un curs specializare pe o felie din meseria sa”.

O viziune asemănătoare are şi directorul Ionel Hăulică. Acesta pledează tot pentru o specializare mai strictă, dar la şcolile postliceale bugetate de stat la care se poate intra şi fără diplomă de bacalaureat şi care oferă pregătire în meserii care se cer pe piaţa muncii: „În această idee vrem să înfiinţăm la anul două noi specializări - asistent manager şi asistent social”, spune directorul de la Metalurgic.

În concluzie, directorii salută reînfiinţarea şcolilor profesionale care oferă totuşi perspectiva învăţării temeinice a unei meserii. Liceele tehnologice scot şomeri pe bandă rulantă. Pe lângă faptul că mulţi nu sunt în stare să ia bacalaureatul, nici măcar meserie prea multă nu se învaţă, întrucât orele de teorie au o pondere foarte mare, în detrimentul practicii.

Citit 4316 ori Ultima modificare Marți, 09 Octombrie 2012 23:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.