Omagiu sui generis lui Brâncuşi: CNVA - primul colegiu din ţară cu un Pendul Foucault

Omagiu sui generis lui Brâncuşi: CNVA - primul colegiu din ţară cu un Pendul Foucault
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pus în funcţiune anul trecut, când era primul din ţară, pendulul a primit anul acesta şi o haină nouă, care duce cu gândul la "Masa tăcerii" şi "Coloana Infinitului", fiind inaugurat oficial


La Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, a fost inaugurat, în holul de la intrare, un Pendul Foucault, cu înălţimea de 9,92 metri şi o sferă metalică din fier, având 8 kilograme. „Pe lângă faptul că acest dispozitiv demonstrează că Pământul se învârte, el ne ajută să facem şi alte determinări, cum ar fi, de exemplu, acceleraţia gravitaţională. Cel mai important, însă, este să le deschidem elevilor din clasele mai mici calea către fizică. Să nu uităm că pe Einstein l-a fascinat o busolă. Poate că şi acest pendul va declanşa, în mintea elevilor, pasiunea pentru fizică”, a declarat, la inaugurare, Valentin Alexandru, elev în clasa a XI-a A, cel care a  realizat pendulul.

Vasile Ciuchină, directorul CNVA şi, totodată, profesorul îndrumător al lui Valentin, a recunoscut că gândul de a monta un asemenea pendul îl are din 1991, când s-a realizat corpul nou de clădire, inelul de care este prins în partea de sus dispozitivul fiind prevăzut încă de la ridicarea construcţiei. „Anul trecut l-am pus în funcţiune, însă anul acesta i-am făcut şi un spaţiu de delimitare cu gândul la Brâncuşi: am simbolizat Masa tăcerii, sprijinită pe patru coloane ale Infinitului”, a mai spus directorul instituţiei, adăugând: „Poarta Sărutului urmează să o caute elevii”.

Fizicianul francez Leon Foucault a fost cel care a prezentat pentru prima data în faţa publicului, în 1851, la Panteonul din Paris, experimentul care demonstrează că pământul se învârte în jurul axei sale. Pendulul lui Foucault reprezintă principala atracţie la Panteonul din Paris precum şi la sediul Naţiunilor Unite. Există mai multe Pendule Foucault în lume, mai ales în universităţi, muzee de ştiinţă şi la planetarii.

Oficial, cel de la CNVA este al doilea Pendul Foucault inaugurat în ţara noastră, după primul, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi, pus în funcţiune pe 16 noiembrie, anul acesta.

Citit 4079 ori Ultima modificare Luni, 26 Noiembrie 2012 23:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.