Omagiu sui generis lui Brâncuşi: CNVA - primul colegiu din ţară cu un Pendul Foucault

Omagiu sui generis lui Brâncuşi: CNVA - primul colegiu din ţară cu un Pendul Foucault
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pus în funcţiune anul trecut, când era primul din ţară, pendulul a primit anul acesta şi o haină nouă, care duce cu gândul la "Masa tăcerii" şi "Coloana Infinitului", fiind inaugurat oficial


La Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, a fost inaugurat, în holul de la intrare, un Pendul Foucault, cu înălţimea de 9,92 metri şi o sferă metalică din fier, având 8 kilograme. „Pe lângă faptul că acest dispozitiv demonstrează că Pământul se învârte, el ne ajută să facem şi alte determinări, cum ar fi, de exemplu, acceleraţia gravitaţională. Cel mai important, însă, este să le deschidem elevilor din clasele mai mici calea către fizică. Să nu uităm că pe Einstein l-a fascinat o busolă. Poate că şi acest pendul va declanşa, în mintea elevilor, pasiunea pentru fizică”, a declarat, la inaugurare, Valentin Alexandru, elev în clasa a XI-a A, cel care a  realizat pendulul.
Vasile Ciuchină, directorul CNVA şi, totodată, profesorul îndrumător al lui Valentin, a recunoscut că gândul de a monta un asemenea pendul îl are din 1991, când s-a realizat corpul nou de clădire, inelul de care este prins în partea de sus dispozitivul fiind prevăzut încă de la ridicarea construcţiei. „Anul trecut l-am pus în funcţiune, însă anul acesta i-am făcut şi un spaţiu de delimitare cu gândul la Brâncuşi: am simbolizat Masa tăcerii, sprijinită pe patru coloane ale Infinitului”, a mai spus directorul instituţiei, adăugând: „Poarta Sărutului urmează să o caute elevii”.
Fizicianul francez Leon Foucault a fost cel care a prezentat pentru prima data în faţa publicului, în 1851, la Panteonul din Paris, experimentul care demonstrează că pământul se învârte în jurul axei sale. Pendulul lui Foucault reprezintă principala atracţie la Panteonul din Paris precum şi la sediul Naţiunilor Unite. Există mai multe Pendule Foucault în lume, mai ales în universităţi, muzee de ştiinţă şi la planetarii.
Oficial, cel de la CNVA este al doilea Pendul Foucault inaugurat în ţara noastră, după primul, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi, pus în funcţiune pe 16 noiembrie, anul acesta.

Citit 3562 ori Ultima modificare Luni, 26 Noiembrie 2012 23:40

6 comentarii

 • postat de Profu
  Joi, 10 Ianuarie 2013 20:17
  Exista din 2010 un pendul Foucault la Botosani, la Colegiul National August Treboniu Laurian. Cu ajutorul acestui pendul, am verificat efectul Jeverdan Rusu Antonescu in timpul eclipsei totale de soare din 4 ianuarie. Are o lungime de 17,5 m si o masa de 25,6 kg (nu ca ar conta).
  0
  0
  Raportează
 • postat de CNVA
  Marți, 27 Noiembrie 2012 16:24
  Pt. Anca: Deoarece acest pendul a fost montat prima data in 2011 la CNVA,atunci doar temporar!
  0
  0
  Raportează
 • postat de INFO
  Marți, 27 Noiembrie 2012 08:26
  Buna dimineata! Exista mai multe pendule Foucault in tara, de exemlu in salina CACICA la adâncimea de 40 m, un pendul cu lungimea de 4,75 m şi masa de 6 kg, la Suceava, în holul Planetariului, un pendul cu masa de 7,5 kg şi lungimea de 2,64 m si poate mai sunt....
  0
  0
  Raportează
 • postat de anca
  Marți, 27 Noiembrie 2012 08:02
  De ce Wikipedia spune că: ”Un astfel de pendul mai este amplasat și în corpul nou al Colegiului Național "Vasile Alecsandri" din Galați de pe data de 26 noiembrie 2011”, doamnă ziarist?
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Marți, 27 Noiembrie 2012 07:56
  Păi care e analogia? ”Masa tăcerii” ar trebui să aibă 12 ”coloane”, nu 4 de un fel și 4 de alt fel.
  0
  0
  Raportează
 • postat de livia
  Marți, 27 Noiembrie 2012 06:16
  Asa cum BRANCUSI a fost incantat de COLOANA sa - vizualizata ca un "CANTEC ETERN care ne poarta spre infinit, doncolo de orice durere si bucurie artificiala", asemenea, si PENDULUI de la CNVA sa impulsioneze creator. Felicitari!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.