Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
7 comentarii

La cei 276 de ani de chiul însumaţi într-un singur an şcolar, există scutiri doar pentru un singur secol * 146 de ani însumează doar absenţele elevilor de licee * Directorii caută diferite strategii pentru a-i ţine pe elevi la şcoală


O statistică trimisă recent de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului relevă faptul că absenţele elevilor gălăţeni pe anul trecut au atins cifre astronomice. Vorbim de 2.419.589 de ore în total, care la un calcul simplu înseamnă nu mai puţin de 276 de ani de chiul. E drept că elevii au reuşit să motiveze o parte dintre aceste absenţe, în condiţiile în care scutirile se obţin acum foarte uşor, de la medicul de familie. Astfel, 884.284 de absenţe au fost  motivate, elevii nereuşind însă să acopere în scutiri decât 100 de ani.

Liceenii, campioni şi la chiul, şi la scutiri

Dintre cele aproape trei secole de chiul, mai bine de jumătate le aparţin elevilor de la liceu. Aceştia au absentat, în anul şcolar 2011-2012, 1.280.759 de ore, adică 146 de ani. Deşi s-au acoperit în scutiri pentru 63 de ani (559.143 de absenţe motivate), liceenii sunt de departe campionii chiulangiilor.
La clasele primare s-au înregistrat în jur de 236.304 absenţe, cu 66.143 motivate, la gimnaziu - 795.752 de absenţe, cu 234.178 motivate, iar la liceu seral 106.774, cu 24.801 motivate.

36 de absenţe de căciulă

Dacă raportăm absenţele la numărul total de elevi din Galaţi aflaţi în cataloage anul trecut (66.977), revin câte 36 absenţe de căciulă (motivate şi nemotivate). Şi de data aceasta, campioni sunt neîndoielnic elevii de la liceu, în special cei de la forma de învăţământ seral, cu nu mai puţin de 80 de absenţe per capita. Liceenii de la cursurile de zi se află şi ei în clasamentul chiulangiilor, cu 62 de absenţe per capita. Şi gimnaziştii par să fie destul de întreprinzători în ale chiulului, însumând 36 de absenţe de căciulă. Cei mai cuminţi rămân elevii de la clasele primare, unde sunt doar 11 absenţe pentru fiecare şcolar.

Telefonul chiulangiilor, la Metalurgic

„Având în vedere numărul destul de mare de absenţe, le-am cerut directorilor de licee să facă un plan de combatere a absenteismului. De asemenea, avem un protocol cu cei de la Poliţia Transporturi, care-i adună pe cei care chiulesc şi se ascund prin gară”, declară inspectoarea generală, Laura Marin.
De la profesorul Ionel Hăulică, director la „Metalurgic” (Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”), unul dintre liceele fruntaşe la absenteism, am aflat că a instalat un telefon special, de unde diriginţii fiecărei clase au obligaţia să sune pentru a-i anunţa pe părinţii celor care nu vin la şcoală. „Acolo unde părinţii elevilor sunt acasă, măsura a început să dea roade. Nu putem spune acelaşi lucru despre cei care au părinţii plecaţi în străinătate. Pentru aceştia am făcut un proiect special, cu activităţi care să-i apropie de şcoală. E vorba de 40 de elevi cu situaţii speciale”, spune directorul.

Totul până la buzunar

Directorii susţin totuşi că, oricât s-ar discuta cu părinţii, elevii continuă să lipsească. O atitudine schimbată s-a constatat însă la introducerea bursei la şcolile profesionale. „De unde aveam părinţi care n-au prea călcat pe la şcoală cât copilul lor a fost în clasa a IX-a la liceu, acum am făcut şedinţă cu cei de la profesională şi au venit aproape toţi. Ba chiar am văzut că s-au necăjit foarte mult când le-am spus de 3-4 absenţe, deoarece la 10 ore lipsă, conform metodologiei, se diminuează cuantumul bursei. Se pare că acordarea acestor bani e o măsură foarte bună pentru combaterea absenteismului, dar e supărător că părinţii reacţionează mai mult atunci când e vorba de buzunar”, ne-a declarat directoarea de la Colegiul de Alimentaţie şi Turism „D. Moţoc”, Corina Gavrilă.

Citit 2052 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2012 18:38

7 comentarii

 • postat de smecher Sâmbătă, 01 Decembrie 2012 19:18 Link la comentariu
  0
  0

  bai tu esti nebun pai astia in cartea recordurilor cu absentele astea sa-mi trag palmele nu altceva

  Raportează
 • postat de with Miercuri, 28 Noiembrie 2012 21:53 Link la comentariu
  0
  0

  http://www.viata-libera.ro/societate/36676-galati-viata-libera-radu-negru-simpozion

  Elevii ar trebui implicati mai mult! Unii chiar o fac!

  Raportează
 • postat de Aurel Miercuri, 28 Noiembrie 2012 17:52 Link la comentariu
  0
  0

  Chiul de doi bani si material scris dupa dictare. Clasic Viata Libera. Pai, de ce sa il duca capu' pe giurnalist sa intrebe DAA DEEE LAAA CEEE OOOBIEEEECTEEEE CHIUUULESC IELEVII? CUM IL CHEAMA PE CEL MAI CHIULIT PROFESOR? CE SALAR ARE IEL? Lasa, dictare direct de la sursa. Sursa proasta, giurnalist asisderea.

  Raportează
 • postat de Expectoratul Școlar Miercuri, 28 Noiembrie 2012 11:57 Link la comentariu
  0
  0

  Noi,cei din minister nu știm să luăm măsuri și de fapt NU VREM.Vrem să avem școli pline de proști.Nu știm să aplicăm regulamentele școlare și să exmatriculăm elevii care absentează.Nu vrem să dăm amenzi celor care absentează!De fapt noi luăm măsuri asupra celor care muncesc și gândesc:profesorii.Profesorii trebuie să numere ca proștii absentele elevilor în fiecare lună DEGEABA.Părinții și elevii AU DREPTURI,nu și OBLIGAȚII.
  DE VINĂ SUNT profesorii.Dacă nu ar mai pune absențe și note,ELEVII ar veni la școală de PLĂCERE!
  Plăcerea de a rupe bănci,de a mâzgâli pereții,de a se bate,de a se comporta ca la Zoo!

  Raportează
 • postat de lil Miercuri, 28 Noiembrie 2012 11:49 Link la comentariu
  0
  0

  asta se datoreaza parintilor iresponsabili care au procreat niste progenituri dupa chipul si asemanarea lor, uneori parintii sunt mai iresponsabili decat odraslele lor,... asta s-a promovat in Romania dupa '89, avem niste nonvalori in care generatia noua crede cu tarie

  Raportează
 • postat de Elevii,copii din părinți și mai retardați Miercuri, 28 Noiembrie 2012 11:42 Link la comentariu
  0
  0

  Suntem handicapați,făcuți din părinți mai handicapați,nu ne place să muncim,nu ne place să citim,nu ne place nimic!
  Suntem retardați asemenea celor care conduc țara!Guvernanții au nevoie de proști și sclavi și noi le îndeplinim dorințele!Noi,fetele care chiulim o să ajungem parașute și ne place să ne f...m cu burta pe carte!Noi,băieții,ne antrenăm pentru viitor:vrem să violăm babe și să fim vedetele emisiunilor cu retardați!
  Nenea ne dai 3 lei????Profa ne dai un 5 că știm titlul???

  Raportează
 • postat de hehe Miercuri, 28 Noiembrie 2012 08:23 Link la comentariu
  0
  0

  multi dintre elevi chiulesc cu complicitatea parintilor care le scot scutiri de la medicul de familie.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.