Scandal la şcolile din Suceveni: Cât te costă să semnezi ca primarul

Scandal la şcolile din Suceveni: Cât te costă să semnezi ca primarul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul primar al comunei, Ionel Cucu, are de achitat peste 38.000 de lei penalităţi pentru o firmă care nu şi-a primit banii * Deşi există o sentinţă civilă în acest sens, Cucu susţine că totul nu este altceva decât o lucrătură a actualului primar Nicolae * Hanţă, care tot timpul i-a pus piedici ca să nu mai iasă primar


Tot Suceveniul cunoaşte rivalitatea dintre actualul primar - Nicolae Hanţă (PSD) şi fostul - Ionel Cucu (PNL). Pe seama lor circulă tot felul de poveşti de ani buni. Bunăoară, Nicolae Hanţă l-a acuzat de mai multe ori în public pe Ionel Cucu, care este de profesie medic veterinar, că i-ar fi purtat sâmbetele şi i-ar fi închis o fermă, falimentându-l. De partea cealaltă, Ionel Cucu s-a plâns în nenumărate rânduri că a fost victima agresiunilor oamenilor lui Hanţă, care ba au vrut să-i arunce maşina în aer, ba au sărit şi l-au bătut în propria curte. Cert este că astă-vară, înainte de alegeri, Ionel Cucu s-a retras din cursa electorală, deoarece a ajuns bătut la spital şi chiar a avut nevoie de intervenţii chirurgicale.

Lupta dintre cei doi este destul de încrâncenată şi departe de a se încheia. De altfel, întreaga comună mocneşte de certuri, de parcă locuitorii ei ar locui pe butoaie cu pulbere. Iar scandalurile şi reclamaţiile se ţin lanţ.

Reclamaţii şi fals în documente?

Ionel Cucu s-a trezit că are de plătit 38.651 de lei, bani imputaţi de Primăria Suceveni, reprezentând penalităţile pe care instituţia le are de plătit unei firme, care a executat lucrări la o şcoală din comună, pe vremea când el era primar. Ionel Cucu susţine că acest lucru nu e altceva decât o „lucrătură” a lui Nicolae Hanţă.

„La sfârşitul lui 2007, când eram primar, au fost contractate nişte lucrări pentru şcoala din Rogojeni, care aveau termen de execuţie o lună. Pentru că se înfiinţase şi centrul financiar al şcolilor, am predat lucrarea şi contractul contabilei-şefe. La începutul lui 2008, s-a prezentat la mine reprezentantul firmei de construcţii, care mi-a spus că nu s-a terminat lucrarea şi că solicită încheierea unui act adiţional, pentru finalizarea ei. I-am spus că fondurile obţinute au fost până la sfârşitul anului şi că trebuia respectat termenul de execuţie. Omul revine în februarie 2008 cu un act adiţional la contract, făcut de şefa centrului financiar de la şcoală, Viorica Başa. Mi s-a spus că în urma demersurilor făcute la ISJ, s-a primit finanţare pentru continuarea lucrărilor. Anexa la contract era semnată de Başa - contabila-şefă a şcolii şi de directoarea acestei instituţii, dar şi de juristul Primăriei. Prin urmare n-am putut formula obiecţiuni la acest document şi am semnat. La începutul lunii aprilie 2008, societatea de construcţii emite factura pentru lucrări în valoare de 54.603.26 lei. În 2011, prin adresa nr. 104, mi se comunică de către primarul Hanţă Nicolae că prin sentinţa civilă nr. 3197/21.10.2010, Consiliul Local Suceveni are de achitat suma de 54.603.26 de lei, sumă care va fi recuperată de la mine. Am rămas şocat. Am făcut unele cercetări şi am aflat că Viorica Başa semnase actul adiţional, fără a avea însă resursele financiare. Mai rău decât atât, Başa nu recunoaşte că actul adiţional s-a semnat în 2008, susţinând că el a fost semnat în aceeaşi zi cu contractul, aşa cum, în mod inexplicabil, figurează şi în documentele primăriei. Ori acest lucru nu poate fi logic. Am cerut atunci primarului să sesizeze organele de cercetare, dar nici în ziua de astăzi nu s-a luat nicio măsură pentru demascarea acestor fapte grave», ne scrie Ionel Cucu.

Acesta îl mai acuză pe Nicolae Hanţă că nu a făcut demersurile necesare pentru a face recurs la sentinţa care-i dă dreptate firmei şi că primarul actual a înaintat recursul, dar n-a plătit taxa de timbru, astfel că acţiunea a fost anulată.

Urmare a acestui întreg tărăboi este faptul că, deşi nu i s-au imputat toate costurile lucrărilor, Ionel Cucu a fost dat în judecată de Primărie pentru a plăti penalităţile datorate firmei, în valoare de peste 38.000 de lei. Decizia ca acesta să fie dat în judecată a fost luată printr-o hotărâre a Consiliului local.

"Justiţia va face lumină"

Actualul primar, Nicolae Hanţă, nu a vrut să ne dea mai multe detalii, susţinând că "justiţia va face lumină", făcând în mod clar aluzie la procesul care se află pe rol.

Aceeaşi poziţie a avut-o şi contabila Viorica Başa: "E un proces. A venit poliţia, a verificat actele. Nu pot să vă spun eu de ce contractul este înregistrat la Primărie în aceeaşi zi cu actul adiţional. Să vă spună domnul fost primar sau juristul de la Primărie. De ce e contabilul vinovat pentru asta? Se ştie că Ionel Cucu are ceva cu mine", spune contabila-şefă, nedorind să mai dea şi alte detalii.

"Ştim de problemele de la Suceveni"

Încă de pe vremea când era inspectoare general-adjunctă, în 2008, şefa învăţământului gălăţean Laura Marin cunoaşte problemele multe de la Suceveni. "Ştiu că în 2007 s-au alocat nişte bani pentru unele lucrări derulate în şcoli, prin hotărâri de guvern. Banii s-au luat înapoi la sfârşitul anului, iar în 2008 nu toate lucrările începute au primit din nou finanţare. Unele firme au sistat lucrările, altele au continuat. S-au judecat în instanţă cu primăriile pentru recuperarea banilor. Dar nicăieri nu am auzit de aşa ceva. Dar se ştie că la Suceveni oamenii se judecă şi pentru un fir de iarbă", spune Laura Marin.

Într-adevăr, la Suceveni, organele abilitate ar trebui să ancheteze toate acestea în amănunt, mai ales că acuzaţiile care vin din ambele tabere sunt destul de grave. Trist este că, vrând-nevrând, şcoala devine de fiecare dată câmpul de luptă al celor care nu găsesc suficientă maturitate să rezolve altfel problemele.

Citit 3183 ori Ultima modificare Marți, 18 Decembrie 2012 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.