Liceele codaşe la bacalaureat nu mai sunt pedepsite

Liceele codaşe la bacalaureat nu mai sunt pedepsite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi unii consideră că măsura duce la scăderea calităţii în învăţământ, conducerea ISJ susţine că e de acord cu ordinul ministerial


Fostul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi-a pus semnătura, la sfârşitul mandatului său, şi pe un ordin prin care liceele codaşe la bacalaureat nu vor mai fi sancţionate de lege cu reducerea cu 15 la sută a numărului de locuri la clasa a IX-a, aşa cum a dispus Daniel Funeriu.

Noua metodologie aprobată de Ecaterina Andronescu se va aplica în următorul an şcolar.

În ciuda rezultatelor dezastruoase care se înregistrează an de an la examenul de bacalaureat, liceele cu rată de promovare mai mică de 15 la sută nu vor mai fi sancţionate prin reducerea numărului de înscrieri în clasa a IX-a.

Ecaterina Andronescu spune că a adus această modificare pentru că vechea soluţie nu a adus niciun rezultat favorabil. "Sancţiunea aceea nu a produs niciun fel de efecte. Şcolile care au avut rezultate proaste înaintea introducerii prin ordin de ministru a acelei sancţiuni, au avut rezultate la fel de proaste şi la un an după introducerea acestei măsuri", a motivat Ecaterina Andronescu această decizie.

Pe lista neagră a liceelor cu promovabilitate sub 15 la sută se află cinci  instituţii gălăţene: Grupul Şcolar „Anghel Saligny”, Liceul din Tudor Vladimirescu, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” (Metalurgic), Grupul Şcolar „Ov. Caledoniu” Tecuci, Liceul Particular „Concord” Tecuci şi Colegiul Tehnic „Paul Dimo”.

„S-au pedepsit nişte licee care n-au nicio vină”

Conducerea ISJ susţine că decizia fostului ministru al Educaţiei este una bună, deoarece tot diminuând de la an la an numărul de locuri la aceste unităţi de învăţământ s-ar ajunge la dispariţia lor. „Sunt licee care au specializări care se cer pe piaţa muncii şi chiar nu ar fi de dorit să le desfiinţăm. Aşa am rămâne doar cu licee teoretice, ceea ce nu-i de dorit, deoarece s-ar înmulţi numărul şomerilor. Prin decizia lui Funeriu, s-au pedepsit nişte licee care n-au nicio vină. Acestea primesc elevi în clasa a IX-a care n-au reuşit să ia măcar 5.00 la evaluarea naţională. Cum să-i aduci la un nivel la care să promoveze bacalaureatul? Absolvenţii acestor unităţi au însă multiple posibilităţi de angajare, deoarece au certificate de competenţe profesionale recunoscute în toată Europa în meserii care se cer pe piaţa muncii. Ei sunt meseriaşi buni şi fără diplomă de bacalaureat”, spune Laura Marin.

Citit 1697 ori Ultima modificare Marți, 05 Februarie 2013 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.