O clasă pregătitoare în plus pentru cei cu mutaţii fictive

O clasă pregătitoare în plus pentru cei cu mutaţii fictive
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Părinţii au învăţat cum să fenteze înscrierea la şcolile de circumscripţie * „Nu avem dreptul să îi refuzăm”, consideră inspectoarea generală


Deşi la recensământ profesorii Şcolii Nr. 28 au avut elevi pentru trei clase, iată că, după prima etapă de înscriere, conducerea unităţii de învăţământ a fost nevoită să mai solicite înfiinţarea celei de-a patra clase, deoarece a descoperit că are mult mai mulţi elevi în circumscripţie decât fuseseră recenzaţi.

Explicaţia acestui fapt e simplă: aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, în mai multe judeţe, şi acum părinţii şi-au făcut mutaţii fictive la prieteni sau rude numai să-şi poată înscrie copilul la pregătitoare la şcolile bune.

Inspectoarea generală Laura Marin consideră că într-adevăr acesta ar putea fi motivul apariţiei peste noapte a încă unei clase la Şcoala Nr. 28.

„E dreptul părinţilor să-şi aleagă şcoala care le place pentru copiii lor. Atâta timp cât se respectă metodologia şi la evidenţa populaţiei figurează că locuiesc în zona de circumscripţie a şcolii. Conform metodologiei nu putem să le refuzăm înscrierea şi nici nu este în competenţa noastră să facem anchete să vedem cine şi-a făcut mutaţie în ultimul timp. Pe de o parte, e dreptul unităţii de învăţământ să aibă mai mulţi elevi, dacă se face învăţământ de performanţă. Pe de alta, este problema spaţiului. N-ar fi de dorit să se ajungă la Şcoala Nr. 28 să se înveţe în trei schimburi”, declară inspectoarea generală Laura Marin.

Cu 25 la sută mai multe solicitări în aprilie

Ne-am interesat la Primărie dacă a crescut numărul solicitărilor pentru mutaţii în ultima perioadă, adică între 2 şi 22 aprilie cât a durat prima etapă de înscriere la clasa pregătitoare. „De regulă avem cam 200 de solicitări pe zi. Acum am avut cu 2-3 mai mult decât de obicei. Dar nu putem să le interzicem oamenilor să-şi facă mutaţie, nu e treaba noastră”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihai Costache. Două-trei cazuri în plus pe zi, în cele 20 de zile cât a durat înscrierea, duc la o medie de 50 de mutaţii în plus, ceea ce înseamnă cu 25 la sută mai multe decât într-o perioadă normală.

Citit 2133 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2013 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.