Situaţie gravă în şcolile gălăţene: 48.000 de elevi nu primesc laptele şcolarului

Situaţie gravă în şcolile gălăţene: 48.000 de elevi nu primesc laptele şcolarului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Firma Risk a reziliat contractul cu numai câteva zile înainte de începerea şcolii * County-managerul CJ, Costel Fotea, susţine că va da societatea în judecată * Nici Mazepa nu s-a achitat de contract în primele două zile de şcoală


Deşi reprezentanţii Consiliului Judeţului (CJ) au promis că anul acesta nu vor mai fi probleme în derularea programului „Corn şi lapte”, peste 58.000 de elevi din judeţul Galaţi n-au primit niciun strop de lapte. Trist este că pentru cei mai mulţi dintre ei - 48.000, aflaţi în zonele Tecuci, Galaţi şi Pechea - laptele nu va veni nici în perioada următoare.
Situaţia pare ciudată, mai ales că totul era clar, contractele cu cele două firme s-au semnat în luna mai, în urma licitaţiei. SC Risk şi Mazepa SRL urmau să distribuie laptele în şcoli şi în cursul acestui an şcolar.
„Am primit vineri după-amiază o adresă din partea firmei Risk, prin care ne anunţă că a reziliat contractul. Chiar şi aşa, în documentele pe care le-a semnat este stipulat clar că se angajează să livreze încă 15 zile marfa, după anunţul de reziliere, ceea ce n-a făcut. Bineînţeles că-i vom acţiona în judecată. Este inuman să se comporte aşa, să se joace cu orgoliile, în condiţiile în care sunt elevi din zonele calamitate, care, pe lângă faptul că sunt atât de nenorociţi, sunt privaţi acum şi de un drept al lor. Nu mai am nici cuvinte să descriu această situaţie cumplită”, spune county-managerul CJ, Costel Fotea.
Acesta susţine că pentru rezolvarea situaţiei va proceda ca şi anul trecut, va face negocieri directe şi va atribui direct contractul, dar şi acest lucru este de durată. „Este strigător la cer! Tot anul şi toată vara s-au bătut în contestaţii, iar acum sunt iar în situaţia de a lua procedurile de la capăt, fără a le putea da copiilor ceea ce li se cuvine”, mai spune Costel Fotea.

Pentru zona Tg. Bujor, laptele e pe drum

Ca un făcut, deşi firma Mazepa nu a reziliat contractul, nu s-a grăbit să livreze laptele pentru cei 10.500 de elevi din zona Tg. Bujor. Ca urmare, nici aceştia n-au primit lapte în primele două zile de şcoală. Costel Fotea susţine că pentru aceştia produsele lactate vor veni cumulat începând de astăzi.
Cu o singură excepţie, comuna Bălăbăneşti, cornul a fost distribuit ieri în toate şcolile, în ciuda faptului că cele două firme, Engelmi şi Vel Pitar, s-au contestat toată vara la Curtea de Apel din Bucureşti şi la cea din Galaţi, o rezoluţie fiind dată abia la începutul lui septembrie.

Citit 2399 ori Ultima modificare Marți, 17 Septembrie 2013 17:18

5 comentarii

 • postat de laptele si cornul
  Joi, 19 Septembrie 2013 11:39
  5.13.140.***
  dupa ce a-ti luat spagi grase ptr atribuirea acestor contracte va faceti ca dati firmele in judecata. Cu un manager ca FOTEA care acum cateva zile declara tot in acest ziar ca nu vor fi probleme cu diostribuirea laptelui in scoli, iar acum vine si ne spune ca de la inceputul scolii copii nu au primit laptele promis de FOTEA.. .probabil spaga ceruta a fost prea mare iar aceste societati si-au dat seama ca nu e profitabil. Punti oameni competenti la conducerea CJ-ului nu toate scursurile politice.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Parinti din Tg Bujor
  Miercuri, 18 Septembrie 2013 17:45
  5.13.202.***
  Domnilor , de ce nu se fac controale din partea institutiilor statului la firmele care nu-si respecta contractele ? Verificati in amanunt situatia firmelor Risk si Mazepa si veti avea surprize uriase !!! Este o totala lipsa de profesionalism in modul in care sunt tinute evidentele contabile ... Un control de fond de la Finante , facut riguros, nu pe ochi frumosi , ar limpezi apele si copiii nostri ar fi feriti de surprize !!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Parinte
  Miercuri, 18 Septembrie 2013 13:37
  109.166.139.***
  Nu cred ca asta este singura problema in scoli!!! E mai grav acolo unde usa se inchide la 8 fix, iar un copil care a intarziat 3 minute este obligat sa astepte pauza de la ora 9 ca sa poata intra in scoala. Si e o gloata de copii la poarta care au intarziat( mai mult de nr de elevi ai unei clase), iar printre ei se strecoara tantosi PROFESORII CARE AU INTARZIAT!!!!! La intrebarea "ce se intampla cu acesti copii care s-ar putea sa nu mai vina la ora 9?", dna director raspunde : "astia nu sunt copii de LVA, sunt asa, mai de toata mana, se bat, se jefuiesc". E un liceu unde ultima medie de intrare a fost peste 7,50, deci nu sunt chiar "infractori" dupa cum a lasat dna director sa se inteleaga. Sunt si copii educati si cuminti acolo, dar ma intreb unde vor ajunge cu asemenea indrumatori???? Un regulament de ordine interioara trebuie sa respecte legea si parca tin minte ca 10 clase sunt obligatorii. Deci: daca tu nu-l primesti in scoala chiar daca a intarziat, respecti legea?????
  0
  3
  Raportează
 • postat de ion
  Miercuri, 18 Septembrie 2013 11:39
  217.156.52.***
  Totul tine de (in)competenta salariatilor CJ Galati... ati auzit de "acord cadru cu mai multi operatori economici"- art. 142-150 din OUG nr. 34/2006??? Este o modalitate de finalizare a unei proceduri de achizitii publice care ar fi diminuat foarte mult riscul de a ajunge intr-o situatie penibila si rusinoasa. Cadrul legislativ exista, dar ar trebui sa fie si cineva care citeste si ii pasa de scolarii galateni. Asteptam o "replica" din partea managementului CJ in acest sens... apropos, "negocierea directa" nu se aplica in aceasta situatie, art. 122 lit. (c) din OUG nr. 34/2006 acopera "motive de extremă urgenţă, determinate de evenimente imprevizibile şi care nu se datorează sub nicio formă unei acţiuni sau inacţiuni a autorităţii contractante", ori o decizie manageriala eronata privitoare la modalitatea de finalizare a unei proceduri de achizitie nu reprezinta extrema urgenta. Dar pt. CJ nu conteaza, eventualele sanctiuni se achita tot din bani publici...
  0
  2
  Raportează
 • postat de Etimologia
  Miercuri, 18 Septembrie 2013 05:47
  198.240.130.***
  Toata compasiunea pentru situatia din scoli, dar... cata minte poti sa ai ca sa faci afaceri cu o firma care se cheama "Risk"?
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.