La Liceul de Artă: Maestrul Nicolae Spirescu, învins de izolaţia termică
Foto: Foto: Vasile Caburgan

La Liceul de Artă: Maestrul Nicolae Spirescu, învins de izolaţia termică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un mozaic realizat de maestrul gălăţean împreună cu elevii a fost dat jos pentru a se anvelopa clădirea cu polistiren * Deşi conducerea liceului susţine că opera va fi repusă la locul ei, specialiştii consideră că nu se poate monta mozaic peste izolaţia termică exterioară şi că nici nu mai vorbim, în acest caz, de o lucrare semnată de Spirescu


În graba în care s-au făcut vara aceasta lucrările de renovare la vechea clădire a Liceului de Artă, conducerea instituţiei şi profesorii din catedra de desen au luat o decizie cel puţin ciudată. Mozaicul realizat de maestrul Nicolae Spirescu împreună cu elevii săi, devenit de atâţia ani un simbol al liceului, a fost dat jos, pentru ca firma să poată pune izolaţie termică exterioară.
Directorul Mircea Roşca susţine însă că decizia a fost luată împreună cu profesorii din catedra de desen, care au spus că vor reface mozaicul, acesta fiind şi deteriorat de vreme.

„Odată stricată, o operă de artă nu mai poate fi refăcută”

Cum pare nelalocul lui faptul ca un mozaic al unui artist de seamă al Galaţiului să dispară pur şi simplu peste noapte, am vorbit despre acest lucru cu consilierul din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Marius Mitrof, care s-a arătat în primul rând uimit de faptul că s-au făcut reparaţii la o clădire aflată în zona de protecţie a monumentelor de arhitectură de pe Domnească, fără ca nimeni să fi cerut autorizaţie. „Am trimis la Primărie o adresă prin care le aduc la cunoştinţă faptul că s-a comis o greşeală că nu s-a cerut avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Le-am cerut să sisteze lucrările şi să facă demersuri să intre în legalitate”, spune Marius Mitrof.
În legătură cu mozaicul lui Spirescu, acesta susţine că nu i-a fost transmis pe lista monumentelor de for public de către municipalitate, deşi ar fi îndeplinit toate condiţiile: „Este realizat pe o clădire publică, poartă semnătura unui artist cu notorietate, este monument de for public. Dacă mozaicul a existat acolo şi a fost scos, cei vinovaţi pot răspunde penal pentru distrugerea unei opere de artă. Ce vor pune profesorii în loc, nu mai este Spirescu. Odată stricată, o operă de artă nu mai poate fi refăcută”, spune consilierul cultural.

„Să răspundă cei care şi-au dat acordul” 

Purtătorul de cuvânt din Primărie, Mihai Costache, susţine că instituţia pe care o reprezintă nu a fost consultată în legătură cu demontarea mozaicului: „Să răspundă cei care şi-au dat acordul”, spune acesta pe scurt.

„Sunt extrem de afectat de acest lucru”

De la pictorul Gheorghe Andreescu, care are şi competenţe în restaurare, am aflat că totuşi mozaicul se poate reface, dacă a fost dat jos pe subansambluri şi dacă s-au făcut fotografii, cu originalul, ceea ce s-a şi întâmplat, după cum afirmă conducerea liceului.
Dar opiniile sunt împărţite. Plasticianul David Sava, profesor al liceului şi elev al maestrului Spirescu, ne-a declarat: „Sunt extrem de afectat de acest lucru. Mozaicul nu trebuia demontat în semn de respect pentru marele artist Nicolae Spirescu. Chiar dacă a fost făcută cu ajutorul elevilor, era opera lui Spirescu, iar eu îi port o consideraţie deosebită, pentru că m-a format. Restaurarea mozaicului nu ar fi trebuit să însemne scoaterea lui. Era o lucrare care să ţină şi 1.000 de ani”.

„Este o mare greşeală”

Soluţia aleasă de cei de la Arte este criticată şi de pictorul şi muzeograful Gigi Miron. „Mozaicul era simbolul liceului. Am crescut cu imaginea acelui pescăruş pe peretele şcolii. Este o mare greşeală, nu trebuia procedat aşa. E trist pentru că nu mai ştim să ne preţuim valorile. Chiar şi dacă nu ar fi avut o mare valoare artistică, acest mozaic nu trebuia scos. Izolaţia termică trebuia făcută pe interior, nu pe exterior.  Cum să mai montezi acum mozaic peste polistiren? Se ştie că la orice apăsare şi cu degetul, tencuiala de pe polistiren sare. Iar noi ne apucăm să punem mozaicul peste ea? E trist că cei de la Arte au uitat să-şi preţuiască înaintaşii”, spune şi Gigi Miron.
Rămâne de văzut dacă profesorii vor reface mozaicul şi ce soluţii vor găsi pentru a-l monta peste izolaţia termică exterioară.Citit 2012 ori Ultima modificare Marți, 24 Septembrie 2013 18:26

11 comentarii

 • postat de gelu
  Luni, 30 Septembrie 2013 18:49
  5.13.210.***
  pe cine intereseaza parerea lui Gheorghe Andreescu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de pt Nedumerire
  Joi, 26 Septembrie 2013 18:43
  109.166.135.***
  Ai dreptate;e vorba despre Rosca,pana la urma decizia el a luat-o.Si el creste intr-un an cat altii in 10...
  2
  2
  Raportează
 • postat de o mare artista
  Miercuri, 25 Septembrie 2013 23:53
  5.13.213.***
  si Negoeasca ce zice?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Nedumerire
  Miercuri, 25 Septembrie 2013 19:48
  89.137.139.***
  Nu e vorba de Stan. Nu e vorba de Nicolae. Adevărat! Dar e vorba de Roşca. El s-a "consultat" cu profesorii de desen. De ce nu s-a consultat cu soacra?!
  1
  3
  Raportează
 • postat de pt proful de la arte
  Miercuri, 25 Septembrie 2013 16:51
  109.166.133.***
  Aici nu e vorba despre Rosca ,nu e vorba de Stan,nu e vorba de Nicolae; esti obsedat(a)! E vorba de maestrul Spirescu, e vorba de Liceul de ARTA, nu de un producator de hartii la termen!
  1
  3
  Raportează
 • postat de @Profesor de la Liceul de Arte
  Miercuri, 25 Septembrie 2013 12:31
  5.13.138.***
  @Profesor de la Liceul de Arte
  De ce politizezi asa cum nu face nici autoarea articolului, nici vreun comentator de pana la d-ta ? Apoi nu se putea face anveloparea pe interior ? Cu astfel de profesori acolo nu-i de mirare ca s-a intamplat ce s-a intamplat.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Profesor de la Liceul de Arte
  Miercuri, 25 Septembrie 2013 09:38
  82.137.14.***
  Lucrurile sunt putin mai nuantate. Adevarul este ca Rosca a facut intr-un an mai mult decat s-a facut in ultimii 10. Ceea ce nu a fost greu, pentru ca in ultimii zece nu s-a facut nimic. Probabil ca grija pentru patrimoniu a Primariei, conducerii de atunci a Liceului si catedrei de plastica asa se manifesta: prin lasarea in paragina a cladirii liceului. Efectiv, aveam cel mai urat si degradat liceu din oras. Poapte ca in acest caz s-a gresit si s-ar fi putut gasi o solutie care sa salveze lcurarea. Dar nu ma indoiesc ca Rosca spune adevarul si ca intr-adevar a cerut parerea catedrei de plastica si ca i s-a spus ca este ok. Din cate stiu eu, lucrarea cu pricina nu era nimic altceva decat o lucrare de atestat, cum se fac cu zecile in fiecare an si cum se pastreaza si se transporta in conditii improprii in fiecare an. Diferenta era ca aceasta era vizibila. Acum, intelegem grija constanta a VL de a discredita tot ceea ce face sau finanteaza Marius Stan. presupun ca era mai ok Nicolae care prefera sa finanteze ziare private decat institutii publice. Cu stima!
  3
  4
  Raportează
 • postat de stent
  Miercuri, 25 Septembrie 2013 09:34
  93.122.132.***
  ca sa nu mai spunem de faptul ca in afara nu se (mai) foloseste metoda izolarii cu polistiren. De foarte multi ani.
  0
  3
  Raportează
 • postat de claudiu
  Miercuri, 25 Septembrie 2013 08:20
  5.13.136.***
  ... deci aia termoizolau si sefii scolii se uitau .... minunat!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Nedumerire
  Miercuri, 25 Septembrie 2013 07:33
  89.137.139.***
  Un director care a primit recent calificativul "Foarte bine" pentru activitatea managerială. Nu se ştia la ISJ de această greşeală "monumentală"?
  0
  7
  Raportează
 • postat de ghici
  Miercuri, 25 Septembrie 2013 06:53
  5.13.139.***
  E o mare rusine ceea ce s-a intamplat. Anveloparea cladirilor parca a luat mintile beneficiarilor.
  Arta nu reprezinta nimic. De ce?Pictorul Spirescu merita ca opera sa dainuie in timp. Felicitari fostilor elevi acum profesori apreciati pentru atitudinea luata. Se cunoaste ca au fost formati la vechea scoala de arta, cu mai mult respect pentru valori dar si pentru om.
  1
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.