Facebook-ul nu a elucidat misterul/ Ancheta legată de pungile de lapte din şcoli continuă

Facebook-ul nu a elucidat misterul/ Ancheta legată de pungile de lapte din şcoli continuă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Calitatea laptelui nu prezintă deocamdată probleme legate de enterobacterii * Sunt în curs de desfăşurare alte analize


În urma materialului în care preşedintele CJ Nicolae Bacalbaşa anunţa pe reţeaua de socializare Facebook faptul că va demara o anchetă legată de modul în care este ambalat laptele distribuit elevilor în şcolile din Galaţi, am fost vizitaţi la redacţie chiar de reprezentanţii firmei din Prahova – Ecoprod Lact, care ne-au promis că vor veni cu rezultatele analizelor cerute de Protecţia Consumatorului. Şi s-au ţinut de cuvânt. La redacţie a ajuns un buletin de analiză efectuată la Larex – Centrul naţional pentru încercarea şi expertiza produselor - care concluzionează că laptele prelevat din cinci eşantioane diferite nu prezintă enterobacterii.

Acelaşi lucru ni l-a confirmat şi comisarul-şef de la Protecţia Consumatorului, Carmen Tudor, dar aceasta susţine că ceea ce ne-au adus cei de la firmă nu este rezultatul tuturor analizelor cerute: „Pentru că mama care a depus plângerea la noi a acuzat că fiica avea dureri de burtă, ne-am gândit iniţial la enterobacterii. Apoi pentru că am citit şi noi în presă că firma a avut probleme şi cu stafilococul auriu, am cerut şi alte analize care nu sunt gata. Totuşi, dacă nu au fost probleme cu elevi care să ajungă la spital, credem că nu vor fi probleme”, ne spune Carmen Tudor. 

Autorităţile dau din colţ în colţ

Preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa susţine că a primit şi el aceste analize, dar că acestea nu rezolvă nimic în legătură cu ambalajul. „Eu personal nu sunt mulţumit de acest ambalaj, de aceea am trimis o adresă la Protecţia Consumatorului prin care le solicit specialiştilor să-mi confirme sau nu în scris, ca să-şi asume şi răspunderea, dacă ambalajul este sau nu în regulă. Ancheta e în derulare”, spune Nicolae Bacalbaşa.

Comisarul-şef Carmen Tudor susţine că o adresă oficială de la  CJ nu a venit încă, dar că va trimite un răspuns în scris, în condiţiile în care firma va prezenta avizul DSV-ului că ambalajul e conform standardelor. „Ar trebui să se solicite şi o părere de la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV)”, mai spune comisarul-şef de la Protecţia Consumatorului.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Valentin Boldea, ne-a declarat că inspectorii din subordine au efectuat şi ei anchete, dar materialul care cuprinde concluziile e în curs de elaborare. 

Ce spun cei de la firmă despre ambalaj

„Ambalajul este confecţionat dintr-o folie multistrat de polipropilenă cu bariera de oxigen ce este supusă unui triplu tratament ce are ca scop asigurarea integrităţii din punct de vedere sanitar-veterinar a laptelui. În plus, tot traseul de ambalare este conectat la o unitate ce inoculează aer steril. Atât instalaţia, cât şi folia folosită sunt achiziţionate de la firma finlandeză Elecster, principalul producător de folie pentru laptele din cadrul progamelor şcolare din UE. Această folie este 100 la sută biodegradabilă. Am distribuit în şcoli pliante şi materiale ilustrate cu privire la modul de folosire a punguţei şi am făcut instructaje practice pentru toate clasele ce au solicitat acest lucru” se arată în mesajul trimis de  Mazepa şi Ecolact Prod la CJ.

Un singur lucru ar mai fi de spus. În desenul pe care firma producătoare ni l-a trimis se arată că ambalajul respectiv este introdus cu uşurinţă într-un soi de cană cu capac, nu că este împuns cu un pai.

Citit 1749 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2013 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.