Parteneriat ştiinţific între Galaţi şi Palermo / Salvarea copiilor cu autism vine de la Universitate
Foto: Sediul Universităţii din Palermo

Parteneriat ştiinţific între Galaţi şi Palermo / Salvarea copiilor cu autism vine de la Universitate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi şi cea din Palermo (Italia) vor colabora vreme de cinci ani într-un amplu parteneriat ştiinţific


 

La jumătatea lunii octombrie 2013, o delegaţie a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, formată din prof.dr.ing.Iulian Bîrsan - rectorul UDJ, prof.dr.ing.Cătălin Fetecău - decanul Facultăţii de Mecanică şi prof.dr. Nicolae Bacalbaşa - preşedintele CJ Galaţi s-a întâlnit cu o serie de directori din cadrul Facultăţii de inginerie de la Palermo (Italia).

Întâlnirea a fost departe de a fi doar un eveniment protocolar, ci s-a dovedit un prilej bun pentru punerea bazelor unei colaborări pe termen lung între Universitatea din Palermo şi cea din Galaţi. După câte ne-au informat reprezantanţii părţii române, a fost pus formulat deja textul unui acord, care va fi semnat în aprilie 2014, atunci când profesorul Fabrizio Micari, decanul Facultăţii de inginerie de la Palermo, va vizita Galaţiul împreună cu un grup de specialişti.

Acest acord de colaborare va fi semnat pentru o perioadă de cinci ani şi rezultă din dorinţa instituţiilor semnatare de a crea şi de a dezvolta în spiritul de cooperare internaţională, un sistem de schimburi academice. Au fost identificate mai multe domenii de cercetare ştiinţifică de interes comun: robotică, biomecanică, procesarea şi caracterizarea materialelor polimerice, maşini termice şi tehnologia construcţiilor de maşini. Parteneriatul în domeniul ingineriei va avea mai multe componente, dintre care amintim: schimb de studenţi (prin ERASMUS), schimb de cadre didactice (visiting profesor), organizarea unor masterate cu dublă specializare (în inginerie mecanică şi industrială, inginerie economică, inginerie electrică si automatică), lansarea unor proiecte de cercetare comune.

Una dintre propunerile de proiect comun vizează şi un domeniu extrem de sensibil: implicarea roboţilor în recuperarea copilului autist (avem la Galaţi 250 de cazuri). Există, de asemenea, intenţia ca Galaţiul să devină partener şi în colaborarea dintre Palermo şi Pittsburg (SUA) în ceea ce priveşte vizualizarea simultană a lamelor histologice.

Interesant este că relaţiile Galaţi-Palermo nu sunt chiar o noutate. “Colaborarea cu Facultatea de Medicină a Universităţii din Palermo este mai veche, concretizându-se în schimb de studenţi şi cadre didactice. Acum, s-a decis extinderea acesteia, prin trimiterea la clinica de chirurgie specială (transplanturi) din Palermo a unui cadru didactic specializat în genetică pentru a colabora în problematici de genetică aplicată de avangardă", a spus prof. dr. Nicolae Bacalbaşa.

Cătălin Fetecău, decanul Facultăţii de Mecanică a UDJ Galaţi s-a arătat foarte impresionat de "Museo Storico Dei Motori e dei Meccanismi", acolo unde tânărul asistent universitar Giuseppe Genchi a recondiţionat împreună cu studenţii, în decursul a cinci ani, un număr impresionant de motoare de aviaţie de cele mai variate tipuri. "Cu această ocazie mi-a venit ideea de a înfiinţa şi la Facultatea de Mecanică din Galaţi un muzeu al motoarelor", a declarat Fetecău. Însă despre acest din urmă subiect vom reveni cu amănunte.

Citit 1778 ori Ultima modificare Vineri, 08 Noiembrie 2013 15:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.