Programul Erasmus va fi schimbat din temelii începând din acest an

Programul Erasmus va fi schimbat din temelii începând din acest an
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Finanţare mai mare, reducerea birocraţiei, împrumuturi bancare, orientarea spre inserţia profesională a beneficiarilor

Înce­pând cu anul 2014, mobilităţile internaţionale Erasmus vor fi relansate într-o nouă formulă şi cu o fi­nanţare cu 40 la sută mai mare - 14,7 miliarde de euro.

În primul rând, programul an­ticipează o reducere a birocraţiei necesare aprobării unui proiect, tocmai prin reunirea sub aceeaşi umbrelă a tuturor celorlalte programe existente anterior din ca­drul Erasmus Life Learning Pro­gramme sau Erasmus Mundus, cât şi cele de tip voluntariat sau pentru elevi. Acest lucru va însemna că actualele proiecte vor fi lăsate să se desfăşoare până la bun sfârşit, în timp ce, de la 1 ianuarie 2014, se vor deschide noi posibilităţi de aplicare pentru a forma programe de schimburi instituţionale.

O altă noutate cu care vine actualul program de schimburi es­te concentrarea pe piaţa de mun­că. În mod concret, dacă, până în prezent, schimburile, erau con­centrate pe domeniul cerce­tării şi pe cel cultural. Începând cu 2014, UE va sprijini cu o treime din bugetul de 14,7 miliarde de euro acele parteneriate care se încheie între instituţii de învă­ţământ, organizaţii pentru tineret, întreprinderi, autorităţi locale şi regionale care pot crea locuri de muncă. Mai mult, tot din această ramură bugetară vor proveni şi fondurile pentru măsurarea şi aprecierea inserţiei profesionale a absol­venţilor la sfârşitul cursurilor. Restul din buget, două treimi, se va concentra în continuare pe finanţarea schimburilor inter-instituţionale.

O altă noutate pe care o aduce programul de schimb este posibilitatea de acordarea unor împrumuturi prin Banca Euro­peană de Investiţii pentru maste­ranzii care doresc să urmeze întreg ciclul al doilea Bologna la o universitate din străinătate. Criteriile pentru acordarea împrumutului şi suma de bani care urmează a fi suportată nu s-au făcut încă publice însă se preconizează că un număr de 330.000 de tineri vor putea să beneficieze de aceste împrumuturi pe durata de şapte ani a proiectului.

Citit 2415 ori Ultima modificare Luni, 30 Decembrie 2013 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.