Situaţii aberante în şcoli: Consiliu de administraţie declarat ilegal de instanţă

Situaţii aberante în şcoli: Consiliu de administraţie declarat ilegal de instanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Curtea de Apel Galaţi a emis o sentinţă potrivit căreia decizia de sancţionare a unui profesor este declarată nulă, deoarece a fost dată de un consiliu de administraţie ilegal constituit * Judecătorii susţin că o adresă dată de un ministru nu poate modifica Legea Educaţiei nr. 1/2011 * Liderul Sindicatului Educaţia, Adrian Andrăşescu, susţine că în toate unităţile de învăţământ funcţionează consilii de administraţie constituite ilegal, ale căror hotărâri pot fi considerate oricând nule


Liderul Sindicatului Educaţia, Adrian Andrăşescu, susţine că a pornit în apărarea unui cadru didactic din Galaţi, pentru a demonstra în instanţă că deciziile consiliilor de administraţie din şcoli sunt atacate de nulitate, aceste organisme fiind alese fără o bază legală. Andrăşescu chiar reuşeşte să obţină la Curtea de Apel Galaţi o decizie definitivă (nr. 85/2013) prin care profesorului Mihai Păvălaşcu de la Şcoala Nr. 18 i se anulează decizia dată de ISJ (în baza hotărârii Consiliului de Administraţie din unitatea de învăţământ respectivă) prin care s-a impus sancţionarea acestuia cu mustrare scrisă. S-a cerut sancţionarea cadrului didactic este faptul că a distribuit în şcoală ghiozdane cu sigla unui partid politic. Dar asta constituie altă poveste. Motivul pentru care Curtea de Apel declară nulă decizia de sancţionare este faptul că ea a fost dată de un consiliu de administraţie care nu este ales în conformitate cu legea actuală.

Între o lege abrogată şi o lege fără metodologii de aplicare

Toată situaţia aberantă s-a produs deoarece Ministerul Educaţiei întârzie, de mai bine de trei ani, elaborarea metodologiilor de aplicare a Legii Educaţiei nr. 1/ 2011. „Consiliile de administraţie din şcoli sunt ilegal constituite. Conform Legii nr. 1/2011, preşedinţii consiliilor de administraţie sunt directorii şcolilor, care trebuie aleşi de consiliul profesoral, nu numiţi de ISJ, cum se întâmplă de ani buni. Prin urmare sunt constituite ilegal, lucru admis şi de instanţă. Curtea de Apel a considerat că adresa din 38.559 din 4.04.2013 emisă de MEC , prin care se precizează că toate consiliile de administraţie din şcoli se organizează în conformitate cu un ordin din 2005, nu poate fi luată în considerare, întrucât o adresă nu poate modifica o lege în vigoare”, povesteşte Andrăşescu.

În decizia citată a Curţii de Apel, judecătorul mai precizează că măsurile tranzitorii emise de Ministerul Educaţiei pentru anul şcolar 2010-2011 nu mai sunt valabile, întrucât Ministerul se obliga să elaboreze metodologii de aplicare în termen de opt luni, iar legea 128/1997 este considerată abrogată de Legea 1/2011 (articolul 361).

„Toate deciziile consiliilor de administraţie pot fi considerate nule”

„Au trecut de atunci doi ani, iar metodologiile întârzie să apară.  Directorii sunt în continuare numiţi cu delegaţie de către ISJ şi nu se organizează concurs. După ce am primit această sentinţă definitivă, în noiembrie anul trecut, am trimis adrese către Ministerul Educaţiei, care n-au fost luate în seamă, pentru că metodologiile întârzie să apară. Aceşti oameni nu-şi dau seama unde se poate ajunge prin acest precedent creat deja. Toate deciziile date de consiliile de administraţie din şcoli din 2012 încoace sunt atacate de nulitate, aceste organisme nefiind organizate conform legii în vigoare. Dacă nu se face nimic, vor apărea multe astfel de procese câştigate în instanţă şi situaţii mult mai periculoase”, avertizează Andrăşescu, care speră ca săptămâna aceasta să poată să-i prezinte personal situaţia ministrului Educaţiei, cu care s-ar putea întâlni la un simpozion.

Inclusiv liderul FSLI, Simion Hăncescu, i-a trimis, pe 11 februarie, ministrului o scrisoare prin care-i solicită „discutarea în regim de urgenţă a metodologiei de funcţionare a consiliilor de administraţie din şcoli, pentru a evita anularea unor hotărâri adoptate de organisme nelegal constituite”.

„Avem lege, dar nu avem regulament de funcţionare”  

Conducerea ISJ susţine că într-adevăr consiliile de administraţie funcţionează după Legea nr. 1 din 2011, dar nu există elaborat regulamentul de funcţionare. "Deci trebuie aplicate dispoziţiile tranzitorii şi legea veche", consideră şefa ISJ.

În definitiv, ISJ, care a pierdut procesul, nu are nicio vină pentru această situaţie aberantă. Răspunderea o poartă cei de la Ministerul Educaţiei care din indolenţă sau rea voinţă refuză să elaboreze metodologiile astfel încât şcolile să poată fi conduse în mod legal.  

Citit 13158 ori Ultima modificare Joi, 20 Februarie 2014 11:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.