Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
3 comentarii

25 de echipaje de elevi împreună cu profesorul coordonator s-au aflat sâmbătă, 10 mai, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii pentru a prezenta proiectele pe care le-au realizat în cadrul Programului Citizen, care se află la a doua ediţie la Galaţi, organizatoare fiind profesoarele Monalissa Nica şi Ioana Alecu.
Acest proiect este o metoda inovativă de predare a educaţiei civice, bazată pe studierea unei probleme ale comunităţii locale. Cei care utilizează această metoda sunt puşi în situaţia de a interacţiona cu instituţii publice locale şi cu reprezentanţi ai acestora, cu funcţionari publici, sau aleşi locali, dobândind astfel nu doar cunoştinţe privind funcţionarea sistemului democratic, ci şi deprinderi de comunicare deosebit de utile, cu scopul de a deveni cetăţeni activi şi responsabili.
Cele 25 de echipaje au fost de la Colegiul Naţional ”C. Negri”, Colegiul Naţional ”Mihail Kogălniceanu”, Colegiul Tehnic ”Traian Vuia”, Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism ”D. Moţoc”, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate, Liceul Tehnologic de Marină, dar şi de la Şcolile Nr. 7, 25, 42, 40, Şcoala nr. 1 din Şendreni şi Şcolile nr. 1 şi 2 din Independenţa. Cea mai mare surpriză a venit de la Şcoala nr. 34, care a fost prezentă cu nu mai puţin de cinci echipaje, coordonate de profesorul Florin Cernat, care este şi consilierul primarului Marius Stan în materie de probleme de învăţământ.
Proiectele au abordat probleme concrete ale comunităţii: câinii comunitari, dar şi cei cu stăpân, lipsa spaţiilor de joacă, curăţenia oraşului, violenţa din şcoli, alimentaţia sănătoasă, încurajarea producţiei locale de alimente bio, reintegrarea tinerelor mame de vârstă şcolară, stoparea distrugerii patrimoniului gălăţean, repararea trecerii de cale ferată Galaţi-Brăila, lipsa pistelor pentru biciclişti, amenajarea falezei Dunării, fapt ce demonstrează că micii cetăţeni sunt conştienţi de nevoile gălăţenilor. Dincolo de toate acestea, profesorii coordonatori merită felicitaţi pentru faptul că formează nişte generaţii de cetăţeni care nu-i vor mai lăsa pe primari şi pe reprezentanţii locali să ignore problemele reale ale comunităţii.

Citit 995 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Mai 2014 18:16

3 comentarii

 • postat de monica raducan Marți, 20 Mai 2014 22:08 5.13.177.*** Link la comentariu
  0
  3

  Pacat ca astfel de proiecte sunt putine si de cele mai multe ori pe hartie. E clar , la noi societatea civila este "sublima , dar lipseste cu desavarsire". Astfel de oameni care au initiativa ar trebui apreciati, promovati, dar cred ca incomodeaza prin problemele dezbatute.. Felicitari organizatorilor!

  Raportează
 • postat de Tina Vineri, 16 Mai 2014 08:32 5.13.138.*** Link la comentariu
  0
  7

  Pe vremea cand am facut eu scoala nici nu indrazneam sa vorbim cu alti profesori, daramite cu reprezentantii autoritatilor. Este bine ca elevii sunt invatati de mici sa iasa in lume si sa deschida usi. Sunt multe probleme si macar sa le rezolve ei atunci cand vor creste. Sa se schimbe generatiile si sa vina oameni cu indrazneala si dorinta de a face bine.

  Raportează
 • postat de cetatean Joi, 15 Mai 2014 14:29 79.116.106.*** Link la comentariu
  0
  9

  Felicitari organizatoarelor pentru proiectul inedit , felicitari profesorilor pentru dorinta de a face si altceva dar mai ales elevilor pentru ca au avut curaj sa se implice in astfel de probleme ale comunitatii. Sunt convinsa ca au gasit solutii mult mai bune si ieftine fata de autoritatile locale. Poate viitorul nostru , cu astfel de tineri , e pe maini bune. Doamne ajuta!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.