Ne-a părăsit un om unic şi frumos: S-a stins din viaţă profesorul Melu State

Ne-a părăsit un om unic şi frumos: S-a stins din viaţă profesorul Melu State
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Ieri dimineață, unul dintre cei mai iubiți profesori de limba și literatura română, domnul Melu State, a hotărât să se despartă de noi, să ducă fiorul literaturii pe care atât de mult a iubit-o, în cer, printre îngeri.

 

Domnul profesor și-a început cariera de dascăl ca profesor de limba franceză, la Școala Nr. 22,  în 1974. Ulterior, a început să preda limba și literatura română, disciplină de care nu s-a mai despărțit niciodată, deși a purtat limbii și literaturii franceze o mare iubire, toată viața. Din 1994, a fost profesor la Liceul Pedagogic „Costache Negri” din Galați, poziție din care a ieșit la pensie. A rămas să „ducă la capăt” învățătura elevilor săi, având, în ultimul an de predare, trei clase a XII-a. Din păcate, această activitate este singura pe care nu a putut să o încheie în maniera perfecțiunistă care îl caracteriza.

 

Ca profesor de limba și literatura română a obținut toate gradele didactice, fiind numit inspector școlar în perioada 1993 – 1998 și în perioada 2000 – 2006.

Ca dascăl a știut să și-i apropie pe elevi, să stimuleze interesul pentru limba și literatura română, pentru lectură. A știut să se apropie de tot ceea ce era modern în predarea disciplinei. Liceul Pedagogic se poate mândri cu o adevărată arhivă de filme didactice, materiale auxiliare, prezentări, referate pe care domnul profesor le-a alcătuit cu o pasiune întrecută doar de aceea a scrierii cărților. Căci numai cine nu are cultură în domeniu nu știe ce pasionat și erudit era domnul State în studiul lexicologiei. Au rămas de la dânsul trei cărți fundamentale, credem, în domeniul lexicului aplicat în exerciții, dar și una de eseuri lingvistice, ultima în ordine cronologică, „Grai și suflet românesc”, interesantă și provocatoare, scrisă cu pasiune și cu iubire pentru limbă. Om de carte, om cu har, dl State a colaborat la multe dintre publicațiile culturale ale orașului nostru – de la revista „Axis libri”, la revista „Dominus”, dar și la revistele pedagogice – „Școala gălățeană”, unde încă era așteptat cu materiale pentru rubrica pe care o gestiona. Un om complet și complex totodată, un om de la care noi toți am avut de învățat, un om cu știință de carte și deschidere sufletească, un om cu o uriașă putere de muncă,  un spirit pragmatic și raționalist, conjugat cu momente de frumoasă boemă, care îl făceau unic și frumos cum numai marii oameni știu să fie. Domnul State a fost un mare om, un mare profesor, un suflet adevărat și un spirit viu, care va rămâne viu și după ce dânsul se va întâlni cu îngerii....

 

 Cuvintele devin de prisos atunci când omul căruia vrem să i le adresăm nu mai este.

 

Îi vom păstra însă veșnic o caldă amintire. Nu vom putea uita Omul care a dat dovadă de un profesionalism desăvârșit, cel care a amintit constant că pentru a fi un profesor excelent este nevoie de dăruire, de pasiune și de foarte multă muncă.

 

Colectivul cadrelor didactice de la Colegiul "C. Negri"

 

 

 

Citit 8648 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Iulie 2014 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.