A început CIRCOTECA SCHIMBĂRII DIRECTORILOR de ŞCOLI
Foto: Explicaţie foto: La Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş", directoarea Adriana Ciocănel şi-a depus demisia în semn de protest

A început CIRCOTECA SCHIMBĂRII DIRECTORILOR de ŞCOLI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nouă manageri din şcolile tecucene şi-au depus în bloc demisia în semn de protest * În premieră pentru învăţământul gălăţean: diplome de consolare oferite de primarul Tecuciului directorilor maziliţi


Din 2008, de când la conducerea şcolilor directorii au fost numiţi doar pe criterii politice, indiferent de partidele care s-au perindat la guvernare, în fiecare an, în luna august, oamenii şcolilor asistă neputincioşi la această circotecă desfăşurată în serial. De cinci ani, în fiecare vară, se fac schimbări de directori pe bandă rulantă. Chiar şi înainte de această dată, concursurile erau câştigate în general de cine trebuia, dar măcar nu puteau fi schimbaţi din funcţie printr-o simplă plesnitură din deget a politicienilor, pentru că managerii aveau un contract care le garanta timp de patru ani ocuparea postului şi îi punea, măcar pentru un timp scurt, la adăpost de presiunile politice.

Primul „măcel” al directorilor a avut loc pe vremea când era inspector general Doruleţ Resmeriţă. Ele au continuat şi pe timpul Laurei Marin. În 2012, au fost schimbaţi, numai în municipiul Galaţi, 21 de directori de şcoli şi licee, iar în 2013, doar şapte.

Demisie în familie la Galaţi

Lucrurile par să se fi aranjat până anul acesta. Directorii de şcoli din Galaţi au ajuns să aibă culoarea pe care şi-o doresc cei de la putere. Astfel, dintre cele 31 de schimbări de directori de anul acesta în tot judeţul, doar două sunt în municipiul Galaţi. E vorba de soţii Hahui, care au cerut ei înşişi să fie schimbaţi. Prin urmare, la Şcoala nr. 17, în locul Mariei Hahui a fost numită Anca Barbu (profesoară de limba română iubită de elevi, care a adus şcolii, în urmă cu puţin timp, un premiu internaţional, prin fosta elevă Narcisa Codreanu), iar la Colegiul „Cuza” în locul lui Cornel Hahui şi al directoarei adjuncte Pamfilia Dumitraşcu, se pare că vor veni Pompilia Chifu şi Magdalena Grigore. Din surse neoficiale, am aflat că, la cele două instituţii a fost destul de greu să se găsească un înlocuitor pentru cei plecaţi, semn că profesorii au ajuns să nu-şi mai dorească asemenea funcţii sub talpa politică.

Demisii în semn de protest

Dacă la Galaţi apele au fost anul acesta destul de liniştite, la Tecuci, disputele care au rezultat în urma divorţului USL au adus un val de schimbări în rândul managerilor şcolari. Dintre cele 18 delegaţii emise, jumătate, adică nouă, au avut alte nume decât cele de anul trecut. Cele nouă directoare par să fie victimele războiului, cu multe scandaluri în ultimul timp, între PNL, reprezentat la Tecuci de primarul Daniel Ţuchel, şi PSD.

Mai mult decât atât, deşi mandatul lor expira pe 31 august, directoarele cărora nu li s-au prelungit mandatele şi-au dat demisia pe data de 4 august, după ce au aflat că în consiliul de administraţie al ISJ de pe 1 august nu li s-a mai aprobat prelungirea de activitate.

"E un gest de minimă demnitate împotriva "normalităţii" pe care o promovează Inspectoratul Şcolar. Consider că nu poţi să nu dai continuitate pe funcţie unui om care n-a primit nicio notă de la ISJ, prin care să fie anunţat că nu şi-a făcut treaba aşa cum trebuie. Consider că m-am implicat cum se cuvine în activitatea de conducere şi despre acest lucru vorbesc rezultatele la învăţătură ale elevilor şi modul în care s-a modernizat în ultimul timp baza materială. Indiferent de convingerile mele politice pe care am dreptul ca cetăţean să mi le exprim în afara şcolii, eu mi-am făcut datoria şi meritam să ştiu de ce alţi 200 de directori au primit această continuitate pe funcţie, iar eu am fost trecută pe altă listă. În plus, am aflat de la colegii mei care şi-au dat demisia că au primit telefoane de la ISJ să renunţe la demisie. Bineînţeles că au refuzat", spune fosta directoare de la "Hogaş", Adriana Ciocănel. 

Directoarea mai spune că în cei doi ani cât a stat la conducerea liceului a primit de cinci ori controale de la ISJ, pe baza unor scrisori anonime. 

Primarul Ţuchel a anunţat în mod public faptul că va acorda diplome de excelenţă pentru cele nouă cadre didactice care nu au mai primit continuitate pe funcţie. "Pentru activitatea managerială, pentru activitatea la catedră, doresc să le mulţumesc celor nouă directori, respectiv doamnelor: Adriana Ciocănel, Mariana Ifrim, Mihaela Andronache, Lăcrămioara Botez, Maria Matei, Marcela Călianu, Maria Postea, Elena Şipoteanu, Luminiţa Gogu. Dânsele au fost schimbate din funcţii de ISJ, în mod abuziv, la propunerea PSD şi merită măcar recompensa noastră morală, alături de aprecieri şi mulţumirile de rigoare", sună declaraţia edilului tecucean.

Care sunt directorii noi de la Tecuci

Prin urmare, în locul profesoarei Adriana Ciocănel de la „Calistrat Hogaş” a fost numită Oana Marin, în timp ce, la Liceul Tehnologic „Elena Caragiani”, Lăcrămioara Botez a fost înlocuită cu Alina Munteanu. La Şcoala Nr. 11 Tecuci, Marcela Călianu a fost schimbată cu Viorica Sava, fosta adjunctă, iar la Şcoala nr. 7 – Elena Şipoteanu a fost schimbată cu Gina Dumitru. La Şcoala Nr. 5 Tecuci, directoarea Maria Postea – profesor doctor în geografie, a fost înlocuită cu o învăţătoare – Ionica Gâţă.

Dintre schimbările din comunele gălăţene, merită să o menţionăm şi pe cea de la Liceul Tehnologic din Pechea, unde Mona Armencea a fost înlocuită cu Mariana Enache.

Citeşte şi aici

Citit 11684 ori Ultima modificare Marți, 12 August 2014 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.