ŞCOLILE gălăţene sunt ŞANTIERE în toată regula, deşi luni ÎNCEP CURSURILE (FOTO)

ŞCOLILE gălăţene sunt ŞANTIERE în toată regula, deşi luni ÎNCEP CURSURILE (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Colegiul Economic se va învăţa în trei schimburi, iar la Şcoala Nr. 40 elevii vor avea la dispoziţie o singură toaletă * Primarul Marius Stan dă vina pe consilierii care au refuzat să se întâlnească la o „de îndată” pentru rectificarea bugetară care aducea bani şcolilor


Cu două zile înainte de începerea anului şcolar, în cele mai multe din unităţile de învăţământ din municipiul Galaţi nu s-au terminat lucrările de reparaţii şi igienizare. Directorii stau cu disperare agăţaţi de muncitorii de la firme, ca să-şi facă treaba cu spor şi zor, iar din urmă trimit femeile de serviciu să facă curat, astfel încât să nu-i primească pe elevi în praf şi moloz.

"De două săptămâni, plecăm acasă pe întuneric"

Dintre unităţile de învăţământ pe care le-am vizitat în cursul zilei de joi, cea mai tristă situaţie am întâlnit-o la Colegiul Economic. Aici s-au dat bani pentru înlocuirea instalaţiilor de termoficare şi de electricitate, vechi de peste 30 de ani, dar lucrările au început foarte târziu, ne spune directoarea Marilena Râpă. "A câştigat licitaţia o firmă din Ialomiţa, dar pentru că a avut foarte multe lucrări, nu a făcut faţă şi a subcontractat lucrarea. S-a început reabilitarea pe la începutul lunii august. Încă mai avem de lucru la etajul I, dar sperăm că va fi gata până duminică, astfel încât să putem face curat şi să primim elevii. Acum e bine, dar săptămâna trecută totul era plin de moloz", ne spune directoarea, cu speranţa ca tot calvarul să ia odată sfârşit. Sunt două săptămâni de când pleacă din liceu după ora 21,00, pentru că acesta a fost ritmul lucrărilor.

Cu toate acestea, Colegiul Economic nu va putea folosi al doilea etaj şi elevii vor învăţa în trei schimburi, la parter şi etajul I. "Trebuie să montăm şarpanta şi trebuie să refacem instalaţiile de termoficare şi electricitate. Aici încă nu s-a făcut nimic. Va dura ceva, dar n-avem încotro. Vom folosi, elevi şi profesori, o singură scară, ca să lăsăm una pentru muncitori şi vom închide accesul elevilor către etajul II, ca să nu avem accidente”, mai spune Marilena Râpă.

Un singur grup sanitar la două etaje

Şi la Şcoala Nr. 40 se lucra de zor. De faţă era şi directoarea Adriana Dănăilă, dar şi patronul firmei Vetel, Cristian Peter. La parter se montau grupurile sanitare, iar la etajul I bucăţile de lambriu sprijineau zidurile, aşteptând să fie montate. „Vom putea intra în clase la etajul I, dar toaletele nu vor fi gata. O săptămână, elevii de la acest etaj vor merge la toaletă la parter”, ne lămureşte directoarea. Întrebat de ce s-a ajuns cu şantierul până în prima zi de şcoală, patronul firmei de construcţii a dat vina pe Primărie, care a făcut licitaţiile târziu.

Primar pichetat de directoarea de la Şcoala Nr. 17

La Şcoala Nr. 17, aceeaşi firmă a câştigat licitaţia. Directoarea Anca Barbu ne povesteşte cum, cu o zi înainte de trecerea noastă prin şcoală, a stat la poarta Colegiului Economic, în aşteptarea primarului, pentru a-i arăta că lucrările nu sunt gata. "S-a supărat că a găsit doar trei muncitori. Astăzi au venit mai mulţi şi vom începe cursurile în bune condiţii. La noi s-a înlocuit tâmplăria, veche de peste 42 de ani", ne explică Anca Barbu.

În faţa Şcolii Nr. 17, muncitorii care lucrează la parcul de pe locul fostelor garaje din Micro 19 asfaltau de zor aleea pietonală, băgaţi în priză de primarul care vizitase zona cu o zi înainte.

Lucrările au început cu o lună mai târziu

Primarul Marius Stan susţine că a fost în peste 20 de unităţi, toate aflate încă în şantier, dar susţine că peste tot se vor termina lucrările la timp, iar cursurile nu vor fi perturbate. Nu a ştiut să ne spună cu exactitate în câte şcoli nu s-au terminat lucrările, dar ne-a declarat că pentru toate aceste întârzieri „sunt cauze obiective”: „Lucrările au început mai târziu cu o lună, decât ar fi fost normal, pentru că, deşi am convocat în iunie o şedinţă de îndată, pentru rectificare, ca să pot da fonduri pentru repararea şi igienizarea şcolilor, consilierii locali au refuzat să semneze”, se disculpă Marius Stan, promiţând că anul viitor nu se va mai repeta situaţia, având în vedere „că s-a reorientat spre alt partid”.

Citeşte şi ÎNVĂŢĂTORII gălăţeni caută soluţii, în LIPSA MANUALELOR

Citit 3246 ori Ultima modificare Vineri, 12 Septembrie 2014 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.