60 de ani de INGINERIE la Galaţi - ANIVERSARE cu fast la Universitatea "Dunărea de Jos"

60 de ani de INGINERIE la Galaţi - ANIVERSARE cu fast la Universitatea "Dunărea de Jos"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Facultatea de Mecanică s-a înfiinţat pe 9 ianuarie 1954, în cadrul Institutului Tehnic din Galaţi


60 de ani de Tradiţie, Competenţă şi Performanţă în învăţământul industrial gălăţean vor fi marcaţi cum se cuvine printr-o ceremonie ce va avea loc pe 10 octombrie, cu începere de la ora 10,00, în Aula Magna din Campusul Ştiinţei. Aceasta va încheia, de fapt, Salonul Cercetării şi Inovării UGAL INVENT, organizat în premieră la Galaţi, eveniment care va alinia la start, în perioada 8-10 octombrie, 80 de cercetători, cadre didactice şi inventatori din toată ţara, ce vor prezenta publicului larg rezultatele cercetărilor, sub formă de postere, brevete şi propuneri de brevete.

La festivitate vor participa Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri şi Turism, prof. dr. ing. Mihai Mihăiţă, preşedintele Academiei de Ştiinţe Tehnice şi al AGIR, foştii decani ai facultăţii, cărora li se vor înmâna diplome şi trofee, personalităţi din domeniul academic, decani ai facultăţilor din ţară, angajatori, directori ai liceelor de profil din Galaţi şi din judeţele limitrofe, studenţi, elevi şi foşti absolvenţi. Tot atunci va fi lansată şi Monografia Facultăţii de Mecanică - "60 de ani de învăţământ superior mecanic în Galaţi", rodul muncii de doi ani de zile a profesorilor Liviu Stoicescu şi Nicolae Oancea.

O facultate cu slogan, imn şi studenţi inimoşi

Facultatea de Inginerie este unica din cadrul Universităţii ce are un imn propriu şi o paradă a absolvenţilor, ajunsă deja la a doua ediţie. “Încercăm să le creăm studenţilor sentimentul că aparţin unei comunităţi respectabile, cu tradiţie, realizări şi perspective şi, de ce nu, că titlul de inginer este unul de nobleţe. La facultatea noastră funcţionează şi Asociaţia Absolvenţilor Facultăţii de Mecanică, din ale cărei fonduri premiem studenţii la concursurile pe care le organizăm” a explicat decanul Facultăţii de Inginerie, Cătălin Fetecău.

Scurt istoric

Facultatea de Mecanică s-a înfiinţat la 9 ianuarie 1954, la Institutul Tehnic Galaţi, urmaşul Institutului Mecano-Naval, şi avea, la început, două secţii: Construcţii şi Maşini navale. În toamna anului 1955 s-a transferat, de la Bucureşti, Institutul de Industrii Alimentare, înfiinţat în 1948, iar Institutul Tehnic se transformă în Institutul Politehnic. În 1990 exista deja o Facultate de Mecanică cu toate specializările ingineriei de astăzi, ce includeau şi Nave, dar şi Automatică şi Calculatoare. După anii 90, facultatea s-a divizat în ceea ce este astăzi: Mecanică, Ingineria Materialelor şi a Mediului, Arhitectură Navală şi Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică. Primele două au fuzionat în vara lui 2014.

Inginerul de ieri şi de azi

“Inginerul era considerat, în perioada interbelică, un mic demiurg - homo technicus - avea un cu totul alt statut. Din păcate, perioada comunistă şi inflaţia de ingineri de atunci au dus la deformarea percepţiei asupra acestei meserii şi efectul se simte până astăzi. Unii privesc inginerul ca un tip cu bască, în halat, murdar de ulei. Inginerul e altceva: este cel care îşi imaginează produsul, îl proiectează, gândeşte cum se realizează, se montează şi se demontează, repară, recondiţionează”, a declarat decanul Cătălin Fetecău.

Citit 3729 ori Ultima modificare Luni, 29 Septembrie 2014 20:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.