PERFORMANŢĂ ISTORICĂ la CNVA: Doi elevi admişi la Cambridge, unul la Oxford

PERFORMANŢĂ ISTORICĂ la CNVA: Doi elevi admişi la Cambridge, unul la Oxford
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* După o selecţie riguroasă, Maria Cristina Ionescu, Vlad Şoltuz şi Tudor Profir, elevi în clasa a XII-a la CNVA, au fost admişi la două dintre cele mai prestigioase universităţi din lume


Cine n-a auzit de Universităţile Cambridge şi Oxford? Dacă până acum erau doar simple nume care desemnau realităţi greu de atins chiar şi în vis, anul acesta elevii de la CNVA au demonstrat că nimic nu este de nerealizat atunci când îţi doreşti cu adevărat ceva. Dar şi atunci când ai un sprijin de nădejde, spun cei trei elevi care vor fi din toamnă studenţi la Cambridge şi Oxford, mulţumindu-i profesoarei de limba engleză Nicoleta Ioniţă, care i-a ghidat în redactarea eseului atât de important când vine vorba să aplici la o facultate în străinătate.

Maria, între literatură şi psihologie

Maria Cristina Ionescu a fost admisă la Cambridge, la Psihologie, la un colegiu unde erau doar patru locuri disponibile pentru acest profil. Spre deosebire de alte facultăţi din Anglia, unde admiterea se face în baza eseului şi a unui portofoliu, la Cambridge şi Oxford candidaţii susţin examene destul de serioase.

Maria povesteşte că a fost chemată la două interviuri pe teme din psihologie. "Mi-a plăcut foarte mult să mă aflu acolo, în preajma acelor profesori, discutând despre subiecte atât de dragi mie. Am avut surpriza să vorbesc despre o carte pe care o citisem în limba engleză, chiar cu autorul, care era profesor în comisia de examinare. A fost încântat să vadă că i-am citit lucrarea", povesteşte tânăra, despre experienţa avută la Cambridge.

După interviu a mai stat de vorbă cu alţi candidaţi şi a avut şi alte motive de mândrie: "În timp ce tineri din Anglia îmi spuneau că sunt singurii din zona unde locuiesc care au fost admişi pentru interviu la Cambridge, eu aveam alături încă doi colegi din acelaşi colegiu - Vlad şi Andrei Puiu."

Maria Cristina Ionescu a obţinut nenumărate premii la concursurile şi olimpiadele şcolare, atât la disciplinele umaniste, cât şi la cele specifice profilului real. Anul acesta, ea speră să se califice pentru a zecea oară la o fază naţională a olimpiadelor, iar în urmă cu doi ani s-a întors cu un premiu şi o menţiune de la Olimpiada Internaţională de Lingvistică. Însă pasiunea sa este literatura. Îi place să citească, dar şi să scrie. Chiar vrea să facă din scris o carieră şi speră că psihologia o va ajuta să devină un bun romancier. Nu s-a decis însă ce va face după absolvire. Va vedea dacă va rămâne în cercetare sau îşi va deschide propriul cabinet, dar până atunci are suficient timp să se gândească.

Tudor, informaticianul

La fel ca Maria Ionescu, Tudor Profir s-a călit de mic în focurile olimpiadelor şi concursurilor şcolare, prin urmare cele două teste prin care a trecut pentru a fi admis la Oxford, nu i-au dat prea mari bătăi de cap. El va studia din toamnă informatica, domeniul care-i place cel mai mult şi care i-a adus cele mai mari realizări de până acum.

Deşi era doar în clasa a VII-a, în 2010, Tudor Profir s-a calificat în lotul restrâns pentru Balcaniada juniorilor la informatică, clasându-se al patrulea, deşi s-a luptat cu concurenţi mai mari decât el. Tot Tudor este şi cel care a reprezentat România anul trecut la Olimpiada Internaţională de Robotică, alături de Vlad Şoltuz.

"Sunt pasionat de tot ceea ce înseamnă aplicaţiile informaticii în viaţa de zi cu zi, prin urmare, după absolvirea facultăţii m-ar interesa să pot lucra într-un astfel de domeniu. Dar nu exclud nici varianta de a rămâne în cercetare", schiţează el câteva gânduri pentru viitor.

Mi-a mărturisit că se bucură foarte mult că a fost admis la Oxford, o universitate unde studenţii sunt ca într-o familie, fiecare având câte un profesor care să se ocupe de parcursul academic şi care să-l sfătuiască să facă cele mai bune alegeri.

Vlad, fizicianul

Vlad Şoltuz visează de mic să ajungă studentul unei universităţi de prestigiu, motiv pentru care s--a aflat permanent într-o continuă competiţie cu el însuşi. Doar dacă enumerăm reuşitele de anul trecut putem foarte uşor să demonstrăm acest lucru. A reprezentat România la Olimpiada de Robotică şi s-a calificat în lotul lărgit pentru faza internaţională a Olimpiadei de Fizică. La matematică, engleză, franceză şi chimie s-a clasat în primele cinci locuri pe judeţ. Din toamnă, va studia ştiinţele naturii şi fizica la Cambridge.

Fiind bun la atâtea discipline, îi este greu, deocamdată, să aleagă. "Nu ştiu ce voi face după absolvirea facultăţii. Dar e un domeniu destul de amplu. În plus, mizez pe faptul că atâţia profesori remarcabili în jur mă vor ajuta să-mi găsesc drumul care mi se potriveşte cel mai bine".

Şi el a participat la două interviuri de câte jumătate de oră fiecare, la fizică şi la chimie, timp în care profesorii din comisie au vrut să vadă mai mult cum gândeşte, nu să rezolve mecanic problemele. În cele două zile petrecute acolo, s-a plimbat puţin prin oraşul care i-a plăcut foarte mult. "E liniştit, are ce să le ofere studenţilor, iar condiţiile din campusurile fiecărui colegiu sunt foarte bune, au o atmosferă foarte plăcută", spune viitorul student la Cambridge.

Maria Ionescu, Tudor Profir, Vlad Şoltuz

Toţi trei mi-au mărturisit că încă mai au de luptat pentru note foarte mari la examenul de bacalaureat, acesta fiind ultimul hop peste care mai au de trecut până să devină studenţi. Deşi, la palmaresul pe care-l au, bacalaureatul pare mai mult o formalitate, tinerii au declarat că îi aşteaptă o perioadă de muncă susţinută, fiind obişnuiţi să trateze cu seriozitate fiecare etapă a carierei lor.


CITEŞTE ŞI: DOCTORAND LA 22 DE ANI/ Un gălăţean, vrăjitor al fizicii într-un beci din Edinburgh

Citit 9472 ori Ultima modificare Vineri, 13 Februarie 2015 12:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.