Un gălăţean UIMEŞTE România: La 15 ani, ADMIS la două universităţi britanice de elită

Un gălăţean UIMEŞTE România: La 15 ani, ADMIS la două universităţi britanice de elită
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Andrei Bogdan Puiu, de la CNVA, a fost admis la Cambridge, dar i s-a cerut să mai aştepte un an * Pentru că nu-şi permite să piardă timp preţios, va accepta oferta primită de la Imperial London College


În timp ce tinerii din generaţia lui sunt abia în clasa a IX-a, Andrei Bogdan Puiu, la doar cei 15 ani pe care-i are, joacă deja în altă ligă. Nu numai pentru faptul că deja se pregăteşte să-şi dea examenul de maturitate, fiind elev în clasa a XII-a. Andrei a participat la interviuri pentru admitere la facultate în Anglia şi i-a impresionat pe profesorii de la două dintre cele mai prestigioase universităţi din lume: Cambridge şi Imperial London College.

Mai reci, dar cu blazon

La Cambridge, i-au uimit pe profesori cu cunoştinţele pe care le are la matematică. E clar că şi-l doresc studentul lor, dar îl consideră însă cam mic pentru a face faţă presiunilor şi pentru a se descurca singur într-o ţară străină, participând la un program drastic de studiu. În definitiv, abia în urmă cu un an a primit buletinul. I-au cerut să aştepte un an, timp în care i-au recomandat şi un program de pregătire, ca să nu se plictisească.

"Spre deosebire de cei de la Imperial College, cei de la Cambridge au fost ceva mai reci. Mi-au explicat că n-au admis niciodată un student străin mai mic de 16-17 ani. Eu vreau să-i conving că merit să fiu studentul lor de anul acesta. Mi-au spus că maii aşteaptă să le mai trimit veşti despre realizările mele şi că se vor decide după ce voi susţine şi bacalaureatul. Dacă nu mă vor primi anul acesta, voi merge la Imperial, pe specializarea matematică-informatică. Acolo m-au primit fără să-şi facă probleme în privinţa vârstei mele. Mi s-au părut ceva mai relaxaţi şi profesorii. Nu am răbdare să pierd un an degeaba. În România, nu ai ce face!", spune Andrei.

La patru ani, în clasa I

Am scris despre Andrei Bogdan Puiu pe vremea când avea doar patru ani şi era deja înscris în clasa I. Niciodată nu a avut răbdare, atunci când a venit vorba de cunoştinţe şi învăţătură, pe care le-a supt ca un burete. La patru ani, se plictisea la grădiniţă, la grupa mare. Se săturase de colegii mucoşi şi plângăcioşi. El în mod clar nu era ca ei. Ştia să scrie şi să socotească deja.

Ştia ceva engleză şi butona de zor la calculator. Atunci i-a venit mamei sale ideea să-l ducă pentru câteva zile la şcoală, să vadă cum este acolo, pentru că puştiul tot spunea că el n-are ce face la grădiniţă şi că musai vrea la şcoală. A avut noroc şi de o învăţătoare deschisă la minte, dornică să experimenteze, doamna Maricica Stanciu, de la Şcoala Nr. 13 (cea trecută de un an în lumea umbrelor).

Deşi ceilalţi copii de şase-şapte ani se aflau deja în semestrul al II-lea, Andrei a arătat că nu sunt mari diferenţe între el şi ei în ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe. Literele şi socotitul nu mai erau de mult pentru el nişte taine. S-au făcut demersuri la ISJ. Cum însă la noi lucrurile se mişcă destul de greu, s-a constituit comisie de examinare, abia când copilul era deja în clasa a II-a şi avea cinci ani. Cum nimeni n-a putut demonstra că nu-şi merită locul în bancă, alături de colegii săi,  i s-au recunoscut cursurile din clasa I şi a fost oficial înscris în clasa a II-a. Pe vremea respectivă, diferenţa de vârstă era aproape invizibilă. Ba mai mult, în timp ce unii părinţi mai mârâiau pe la şedinţe că li se dă prea mult de scris copiilor, Andrei se scălda în timp liber, îşi făcea temele fără probleme şi avea timp să se ocupe de pasiunile sale, calculatorul şi lectura.

Premii peste premii, la matematică

Mai târziu, a folosit acest timp liber pentru a mânca matematică pe pâine. Aşa a ajuns ca la numai 10 ani să obţină prima medalie de aur la Olimpiada Naţională de Matematică. La 13 ani, a primit o a doua medalie de aur, iar la 14 ani s-a întors acasă cu argint. În acest an şcolar, fiind în clasa a XII-a, Andrei a câştigat două premii I, la Concursul "Calude" şi  la "Stelele Matematicii" de la Bucureşti, unde a obţinut punctaj maxim.

Cum este admis la facultate (mai are doar de obţinut medii peste 9,50 la bacalaureat), Andrei are deja alte planuri îndrăzneţe: vrea să ajungă la faza internaţională a Olimpiadei de Matematică. "Pentru reuşitele mele din ultima vreme, nu am cuvinte suficiente să-i mulţumesc doamnei profesoare Iuliana Duma. A ştiut să mă motiveze, pentru că a fost un moment în care renunţasem la ideea de competiţii", ţine Andrei să menţionez în articol.

Ar urma oricând acelaşi drum

Îl întreb dacă mama sa s-a obişnuit cu ideea că, din septembrie, va pleca departe de ea, în Anglia. "S-a convins singură că trebuie să mă lase să mă desfăşor. De multe ori s-a temut pentru alegerile mele, ca orice mamă. Dar m-a susţinut şi a văzut că nu a greşit având încredere în mine", vine răspunsul.

Au fost şi neajunsuri în viaţa lui de elev cu trei ani mai mic decât cei mai mulţi dintre colegi? Recunoaşte că au fost, că întotdeauna, fiind mai mari, ceilalţi s-au raportat altfel la realitatea din jur. Cum altfel? Când el de-abia primea buletinul, colegii lui făceau deja planuri pentru majorat! Cu toate acestea, oricând ar trebui s-o ia de la capăt, ar urma acelaşi drum, deoarece satisfacţiile au fost foarte mari.

Alte planuri nu-şi face, deocamdată. Îşi doreşte să înveţe cât mai bine, lucru la care se pricepe de minune. "Vreau să văd acolo, după primul an de studii, ce opţiuni pot avea. Orice plan e inutil, dacă nu ai o bază de la care să porneşti", mă lămureşte el.

Mă uit la el. E aproape un copil, dar mi-l imaginez deja în amfiteatrele cu aer academic de la universităţile de elită, îl văd uimindu-i, aşa cum a făcut şi până acum, pe profesori, dar şi pe colegii de generaţie. E destinul lui, pe care şi l-a scris de la patru ani, când şcoala a devenit lucrul pe care şi l-a dorit cel mai mult pe lume.


CITEŞTE ŞI: Doi elevi din Galaţi povestesc despre viaţa la liceele de lux din Marea Britanie

Citit 27327 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Mai 2015 20:37

21 comentarii

 • postat de angela
  Marți, 15 Martie 2016 11:54
  86.121.15.***
  buna ziua,

  sunt mama unui copil supradotat si caut persoane care se pot implica financiar in singurul proiect care se incearca sa se realizeze pentru acesti copii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de doru
  Miercuri, 11 Martie 2015 12:00
  113.160.100.***
  Nu stiu de ce dar sunt sigur ca parintii nu sunt nici "prosperi oameni de afaceri" sau "mai politicieni" trecuti prin cate 10-15 partide.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un roman
  Joi, 26 Februarie 2015 13:30
  109.99.225.***
  pentru Nassim: luati legatura cu redactia Vietii Libere! sau cu doamna care a realizat interviul
  0
  2
  Raportează
 • postat de Nassim
  Marți, 24 Februarie 2015 18:38
  188.25.212.***
  Cina ma poate ajuta cu o data de contact a lui ?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Unu
  Sâmbătă, 21 Februarie 2015 15:02
  83.70.245.***
  @Diana,
  poate ar trebui sa-l contactezi pe Andrei la o adresa de email personala si sa-i mai dai cateva idei, daca ai fost intro situatie asemanatoare. Altfel, experienta ta cu Londra poate fi total diferita de ceea ce ar putea el experiementa acolo - in definitiv, suntem indivizi unici, oportunitatile acceptate de unii pot fi desconsiderate de altii, la fel reactiile localnicilor la personalitatea noastra sunt diferite asa ca nu putem generaliza experienta ta. Iar anii de studiu intrun colegiu nu inseamna numai examene, sunt si experienta interumana care cred ca e mult mai importanta ptr Andrei la varsta lui, nu crezi?!
  0
  7
  Raportează
 • postat de Diana
  Vineri, 20 Februarie 2015 12:08
  217.35.89.***
  Dragul meu Andrei, felicitari pentru cele doua oferte. In sa greul de abia acum incepe. E usor so fii acceptat la facultati on Anglia, atunci cand ai performance ( de orice fel). Si eu am fost acceptata la toate cele 5 si desi nu vreau sa te descurajez, cei de la Cambridge au dreptate. Eu aveam 18 ani cand am plecat in UK si desi totul parea usor iti spun ca nu a fost. Sa nu te astepti la tratamente preferentiale! Britanicii sunt oameni recipient (asa cum de altfel ai si vazut). Anglia e plina de romani geniali! Nu iti va fi usor. Eu nu incerc sa te descurajez Ci dimpotriva incerc sa iti ofer un sfat ca si cunoscatoare. In primul an, facultatea ti se va parea floare la ureche. De aceea eu te sfatuiesc sa accepti oferta color de la Cambridge. Stai un an acasa si cere materiale in asa fel incat sa iti echivalezi si primul an de facultate. Un alt galatean, putin mai in varsta a fost acceptat la universitati nu numai in UK dar si in USA si din cauza rezulatelor obtinute a trecut direct in anul 2. London College nu este chiar atat de buna. Si vorbim despre Londra, un oras foarte scump pentru conditiile care ti se of era. Asteapta un an! Alege Cambridge!
  3
  10
  Raportează
 • postat de Mihaela Cornelia Dragomirescu
  Vineri, 20 Februarie 2015 11:25
  83.103.179.***
  Dragă Andrei, nu te lua după bârfe și răutăți ! Tu ai un nume predestinat. Ești Andrei din Țara lui Andrei ! A Sf. Andrei, ocrotitorul României. Deci oriunde vei pleca în lumea asta mare, tu tot Andrei din Țara lui Andrei vei rămâne ! Asta nu o să poată să ți-o ia nimeni, niciodată ! Și astfel o să fim și noi mândri, cum suntem mândri de Eugen Ionescu, de Brâncuși, de Mircea Eliade.....
  FELICITĂRI ȘI SUCCES !!! Aaaaaa, și muuuuult CURAJ !
  5
  9
  Raportează
 • postat de sarina
  Joi, 19 Februarie 2015 22:21
  81.249.59.***
  In primul rand, felicitari ! Ma bucur cand aud cat de sarguinciosi sunt tinerii romani si sunt ferm convinsa de seriozitatea si curiozitatea intelectuala a lui Andrei. As dori sa-i transmit ca inteleg oarecum stategia adoptata de Cambridge. Programul acestor tip de scoli este unul foarte dur: dormit maxim 5 ore pe noapte, cursuri magistrale, programe de laborator pt aplicatii, munca in echipa, munca individuala, sport, excursii organizate pe teme didactice... totul este extrem de incadrat si controlat. Inclusiv pt cei care traiesc in tara lor poate fi destabilizant (este ca si cum ai face armata timp de 4 ani in continuu, in detrimentul atator activitati de relaxare) si presiunea psihologica poate fi foarte mare, de aceea acesti specialisti se gandesc foarte bine inainte sa faca o alegere.
  Nu este vorba de o insulta, cum ca ar fi prea mic, ci doar de o masura pe care o iau cunoscand programa lor extrem de exigenta.
  Sfatul meu este daca ai putea sa intri la Cambridge, acum sau mai taziu, fa-o ! Nimic nu se compara cu a face studii intr-una dintre cele mai prestigioase universitati din lume. O diploma de la Cambridge nu poate concura decat cu una de la Hardware :-) Multa bafta, esti pe drumul cel bun!
  1
  14
  Raportează
 • postat de Marcu
  Joi, 19 Februarie 2015 16:18
  109.166.208.***
  E trist ca trebuie sa plece altundeva ca sa fie recunoscut, apreciat si sa-si urmeze destinul.
  Ce e si mai trist e ca la noi raman cei care nu sunt in stare sa treaca macar bacalaureatul si care devin o povara pentru societate. Viata in Romania se degradeaza pe zi ce trece. Cine poate sa plece cu fruntea sus ca acest om, s-o faca! Nu se stie cat se va mai putea.

  .
  1
  14
  Raportează
 • postat de un roman
  Joi, 19 Februarie 2015 09:32
  109.99.225.***
  Copile, mergi pe drumul tau si nu te uita la cei ca "domnul" MAH de mai jos, care si-a cultivat inteligenta sclipitoare pe banii altcuiva si acum probabil este un prosper om de afaceri in acest oras sau in aceasta tara! De fapt ce nu intelege acest "domn" este ca tocmai din cauza celor ca dumnealui copiii buni ai acestor vremuri sunt nevoiti sa-si caute recunoasterea in alte colturi de lume! Atat de mult ne-am invatat cu scandalul si barfa incat nu mai stim sa apreciem un articol despre ceva bun si frumos! Mult succes si noroc pe mai departe!
  1
  21
  Raportează
 • postat de NASTASA-BARAS LIGIA
  Miercuri, 18 Februarie 2015 23:03
  78.97.72.***
  Sanatate multa lui Andrei si parintilor sai!!! Este un geniu!!!
  3
  10
  Raportează
 • postat de ce mah??
  Miercuri, 18 Februarie 2015 21:06
  89.137.138.***
  Ce atata "bravo mai" ??Asta a crescut pe banii statului ,iar acum pleaca unde apuca.Hai mai lasati-ma cu nea p*lica franaru'.
  55
  7
  Raportează
 • postat de mara
  Miercuri, 18 Februarie 2015 20:44
  66.249.81.***
  Bravo, Andrei! Felicitări părinților tăi, felicitări profesorilor care te-au format, iar ție iți doresc să fii sănătos și să ai norocul să intâlnești in viața ta oameni care să te ințeleagă și să te sprijine! Ești un model pentru gălățeni și pentru toți românii noștri.
  2
  15
  Raportează
 • postat de un dascal
  Miercuri, 18 Februarie 2015 14:31
  5.13.162.***
  ma bucur pentru el, ma intristez la amintirea doamnei stanciu, i-am predat copilului, nu e nevoie sa stie cine sunt, n-ar schimba cu nimic lucrurile, dar ma intristeaza cumplit ca tinerele valori au nevoie de tari straine ca sa se afrime; pacat si rusine de tara asta in care aceste genii nu ar avea cum sa isi creeze o viata pe masura asteptarilor, si ma doare cum, spasiti si impacati cu soarta le uram cu drag "go, go, go"...
  0
  34
  Raportează
 • postat de Aurel
  Miercuri, 18 Februarie 2015 13:41
  5.13.128.***
  Felicitari tinere...de voi avem mare nevoie...voi ve-ti fi cei ce ne va scoate tara si o v-a aseza acolo unde-i este locul in lume!!!...suntem mandri de voi!!!
  7
  9
  Raportează
 • postat de Iuliana Duma
  Miercuri, 18 Februarie 2015 11:43
  89.136.184.***
  Andrei,multumesc pentru aprecierile publice.Eu visez la ziua cand,de la catedra unei celebre universitati,imi vei preda o lectie de mare frumusete matematica.Pana atunci...avem treaba!
  2
  52
  Raportează
 • postat de adriana
  Miercuri, 18 Februarie 2015 11:09
  5.13.149.***
  Bravo,Andrei!Nu sta aici unde vei deveni incomod pentru ca esti cel mai bun.Sigur s-ar gasi cineva care sa te umileasca pentru ca nu poate fi ca tine.Asa-i societatea romaneasca,din pacate.Sa nu uiti,insa,ca aici, in Romania,te-ai format si ca exista profesori care au contribuit la formarea ta.Multumiri d-nei profesor Duma Iuliana,un OM de exceptie.
  2
  33
  Raportează
 • postat de A.V.
  Miercuri, 18 Februarie 2015 10:05
  79.115.28.***
  Bravo, du-ne numele mai departe! Suntem mandri de tine!
  1
  26
  Raportează
 • postat de Anca
  Miercuri, 18 Februarie 2015 08:39
  83.103.186.***
  Go,go,go Andrei! Sa fii sanatos sa-ti implinesti destinul!
  1
  37
  Raportează
 • postat de ELENA
  Miercuri, 18 Februarie 2015 08:38
  86.127.215.***
  BRAVO ANDREI ! SA FII SANATOS SI SA AJUNGI ACOLO UNDE ITI DORESTI TU !
  2
  36
  Raportează
 • postat de n. daraban
  Miercuri, 18 Februarie 2015 07:19
  5.13.130.***
  Felicitari copile! Succes mai departe!
  2
  48
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.