Vă înscrieţi sau nu copilul la ORA DE RELIGIE?

Vă înscrieţi sau nu copilul la ORA DE RELIGIE?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În trei săptămâni, părinţii trebuie să decidă dacă îşi lasă sau nu copiii de şcoală să participe la disciplina Religie În şcolile şi liceele din Galaţi se lucrează la planificarea modului în care se va preda Religia, potrivit noii legi. În circa trei săptămâni, adică până pe 6 martie, fiecare părinte care are copil la şcoală trebuie să ia o decizie, în acest sens. Există argumente pro şi contra, la fel ca şi până acum. Unele ţin de spiritualitate, iar altele, de logistică.

Spre exemplu, în judeţul nostru, din pricina numărului scăzut de profesori de religie, multor şcoli le-ar putea fi imposibil să organizeze orarul în aşa fel încât ora de Religie să fie prima sau ultima din ziua de studiu a elevului. Iar o oră de pauză în timpul zilei de curs ridică probleme de supraveghere a celor mici.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a luat deocamdată poziţie, în această chestiune, decât de la nivel central, prin intermediul Patriarhiei. La discuţiile desfăşurate, acum două zile, la Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, BOR a fost reprezentată şi a adoptat o poziţie fermă, în favoarea accesului neîngrădit al elevilor la educaţie religioasă, prin intermediul orei de Religie din învăţământul preuniversitar. În presă - atât în cea patronată de Patriarhie, cât şi în cea laică - Biserica a preferat să prezinte partea plină a paharului şi să accentueze aspectele benefice ale predării religiei.

"Dacă până pe 9 martie nu vom avea aceasta situaţie a opţiunilor, este pusă sub semnul întrebării derularea în legalitate a orelor de Religie", a declarat Sorin Câmpeanu, citat de Hotnews.

Un profesor la peste 400 de elevi

În Galaţi avem, potrivit celei mai recente dări de seamă a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, 204 profesori de religie. În judeţ avem 201 şcoli şi 83.848 de elevi care frecventează cursurile ciclurilor primare, gimnaziale şi liceale. Asta înseamnă - şi potrivit normei didactice de 18 ore pe săptămână - că un profesor de religie trebuie să predea, săptămânal, pentru măcar 450 de elevi. Or, pentru multe şcoli şi licee, este imposibil, în aceste condiţii, să facă orarul în aşa fel încât disciplina Religie să fie prima sau ultima oră din program pentru toţi elevii şcolii. Sunt, deci, şanse bune ca, până şi părinţii care nu ţin neapărat să-şi înscrie copilul la ora de Religie din raţiuni spirituale să o facă, totuşi, tocmai pentru a nu-l lăsa pe cel mic nesupravegheat, vreme de 50 de minute, în cursul zilei de şcoală.

La nivel naţional, în anul şcolar 2014-2015 s-au înscris circa trei milioane de elevi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Conform Ministerului Educaţiei, în România ar fi circa 6.000 de profesori de religie la acest moment. În medie, rezultă un profesor la 500 de elevi.

Ce este şi cu ce se ocupă Asociaţia "Părinţi pentru Ora de Religie"

Asociaţia "Părinţi pentru Ora de Religie" este o organizaţie non-guvernamentală, constituită în Bucureşti, după tulburările născute din decizia Curţii Constituţionale privind înscrierea la ora de Religie. Asociaţia are binecuvântarea Patriarhiei Române şi, pe lângă scopul declarat de a-i mobiliza pe părinţi în susţinerea predării orei de religie în şcoli, intenţionează, prin statut, „susţinerea şi promovarea valorilor religioase”, dar şi “obţinerea şi gestionarea de fonduri şi bunuri materiale în vederea sprijinirii financiare şi materiale a activităţii instructiv-educative şi extracurriculare a profesorilor de religie”. Datele provin din statutul asociaţiei, care are 30 de obiective principale, printre care se numără: promovarea orei de Religie în şcoli, combaterea discriminării, susţinerea implicării părinţilor în dialoguri privind educaţia religioasă.

La începutul acestei săptămâni, Asociaţia i-a solicitat ministrului Educaţiei să pregătească o cerere-tip pentru părinţii cărora li se cere să decidă asupra înscrierii copiilor lor la ora de Religie şi pe care aceştia să o completeze o singură dată, la momentul în care copilul începe un nou ciclu de învăţământ. „Considerăm că o astfel de modificare respectă integral antemenţionata decizie (cea a necesităţii înscrierii la ora de Religie - n.r.), venind de asemenea în întâmpinarea intenţiei majorităţii părinţilor, respectiv de a facilita participarea copiilor lor la ora de Religie, în funcţie de confesiunea fiecăruia. După cum arată studii sociologice recente, precum şi ultimul recensământ, majoritatea largă a părinţilor români îşi doresc Religia ca materie de studiu pentru copiii lor. De altfel, chiar şi studiile al căror subiect sunt direct tinerii, precum cel de la finalul anului 2014 realizat de Fundaţia "Friedrich Ebert" România, arată că doar 4 la sută dintre aceştia se consideră „fără religie”, majoritatea covârşitoare a adolescenţilor din ţara noastră identificându-se cu o confesiune sau alta”, se arată în comunicatul Asociaţiei.

În replică, parlamentarul Remus Cernea, unul dintre partizanii excluderii disciplinei Religie din trunchiul comun, a precizat că această cerere ar trebui completată de părinte la începutul fiecărui an de studiu.

Bisericile le-ar putea da bani şcolilor

Tot pentru susţinerea predării disciplinei Religie în şcoli şi a încurajării activităţilor extracuriculare, BOR a gândit un tip de protocol de colaborare între parohii şi şcoli. Biserica, reprezentată de preotul paroh şi coslujitori, se obligă, prin protocol, să prevadă în bugetul propriu, la capitolul "Donaţii şi subvenţii acordate", o sumă în acord cu posibilităţile sale, pe care să o folosească pentru susţinerea activităţilor prevăzute de protocol. Mai exact, ca să asigure materiale auxiliare necesare pentru desfăşurarea orei de Religie, să ajute elevii săraci, să-i premieze pe cei merituoşi şi aşa mai departe.

De cealalată parte, şcoala se obligă, prin protocol, să informeze parohia cu privire la: numărul şi identitatea copiilor cu probleme sociale, situaţiile legate de absenteism şi abandon şcolar etc. De asemenea, şcoala va promova acţiunile întreprinse în comun cu biserica, acţiunile de volutariat şi le va facilita elevilor participarea la aceste acţiuni.

De unde a început totul

La sesizarea Judecătoriei Buzău, Curtea Consituţională (CC) a judecat o excepţie de neconstituţionalitate privind opţiunea frecventării orei de religie. Procesul iniţial fusese deschis de profesorul Emil Moise, care dăduse în judecată Liceul de Artă "Margareta Sterian". Pe data de 12 noiembrie a anului trecut, CC a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. La acel moment, Curtea Constituţională preciza că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina. Decizia urma să aibă efect după publicarea sa în Monitorul Oficial, lucru care s-a produs pe 23 ianuarie.

Iniţial, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, apreciase că această modificare legislativă nu se poate aplica retroactiv, deci nu vizează desfăşurarea orelor de Religie pe durata anului şcolar în curs. Astfel, părinţii ar fi urmat să depună cerere pentru a-şi înscrie copii la Religie abia din toamnă, pentru anul universitar 2015-2016. Poziţia Ministerului Educaţiei s-a modificat radical, însă, la nici o lună de la declaraţiile respective ale ministrului.

Ce probleme organizatorice ar putea apărea

Directoarea Şcolii Generale Nr. 28 "Mihai Eminescu", prof. Camelia Bucşă, a declarat că pot apărea o serie de probleme organizatorice, în cazul în care numărul elevilor care nu frecventează ora de Religie va creşte. "Ca ora de religie să fie prima sau ultima în programul elevilor, ar însemna ca un profesor de Religie să aibă ferestre mari în orar şi să fie solicitat de la 8,00 dimineaţa la 19,00 seara, în funcţie de şcoală. Totuşi, la şcolile cu peste 30 de clase, nici sacrificând timpul profesorului nu s-ar mai putea organiza orele în aşa fel încât să fie Religia prima sau ultima. Iar când ora va fi pusă în mijlocul zilei, apar alte probleme. Elevilor care nu participă la Religie, şcoala trebuie să le asigure un spaţiu adecvat în care să îşi petreacă ora respectivă. De asemenea, trebuie să le asigurăm supraveghere. Va trebui să avem o evidenţă, ca să ne asigurăm că toţi cei care nu merg la Religie sunt supravegheaţi şi nu părăsesc şcoala. Iar cum noi nu ne prea permitem să plătim ore suplimentare, profesorul sau cadrul didactic auxiliar va trebui să facă munca benevol. Mai mult, profesorul va trebui să o facă şi în timpul său liber. Acum consultăm părinţii cu privire la acest aspect. Copii care nu iau parte la Religie avem şi acum, dar puţini. Este însă posibil ca numărul lor să crească", ne-a declarat prof. Camelia Bucşă.

La rândul său, directoarea Şcolii Nr. 13 „Ştefan cel Mare”, prof. Luminiţa Chiriac, ne-a declarat: "Urmează să primim această cerere-tip, pe care să le-o oferim părinţilor pentru a-şi exprima opţiunea în ceea ce priveşte participarea copiilor dumnealor la ora de Religie. Se vor convoca şedinţe cu părinţii. Oricum, cadrele noastre didactice ţin legătura cu părinţii şi pe internet. Nu ne aşteptăm la niciun fel de probleme. Copiii noştri fac Religie şi merg la Biserica "Înălţarea Domnului", care este în apropiere. Au rezultate bune şi la olimpiadele de profil. Suntem foarte mulţumiţi de această colaborare. Avem, bineînţeles, şi elevi de diverse alte confesiuni care nu doresc să facă Religie. Fie stau în clasă şi învaţă la o altă disciplină, fie li se pune la dispoziţie o altă sală de clasă în care să înveţe sau merg la biblioteca şcolii. Soluţii s-au găsit pentru toate aceste situaţii şi niciodată n-am întâmpinat niciun fel de problemă".


CITEŞTE ŞI: Cum se face ÎNSCRIEREA la clasa pregătitoare. Vezi CÂTE LOCURI sunt disponibile

Citit 6193 ori Ultima modificare Joi, 19 Februarie 2015 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.