Galaţiul, CEL MAI RELIGIOS judeţ din România. Câţi PĂRINŢI şi-au înscris COPIII la ora de religie

Galaţiul, CEL MAI RELIGIOS judeţ din România. Câţi PĂRINŢI şi-au înscris COPIII la ora de religie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cât la sută dintre părinţii elevilor şi-au înscris copiii la ora de religie * În judeţul Vaslui situaţia este identică * Ce se va întâmpla cu elevii care nu participă la orele de religie


Dintre cei peste 63.000 de elevi din judeţul Galaţi, 61.147 au fost înscrişi de părinţi la ora de religie, prin urmare procentul ajunge la 96 la sută, cu câteva sutimi mai sus decât toate judeţele din România, cu excepţia Vasluiului, unde s-a obţinut aceeaşi pondere. Prin urmare, Galaţiul, alături de Vaslui, este judeţul cel mai religios din România.

"Dintre cei 61.147 de elevi ai căror părinţii şi-au dat acordul pentru participarea la ora de religie, doar 1.000 sunt de altă religie decât cea creştin ortodoxă", ne spune inspectoarea generală, Mioara Enache.

Aceasta susţine că nu ştie ce soluţie va alege Ministerul Educaţiei în cazul celor patru la sută dintre elevii care nu vor merge la ora de religie.

"O asemenea situaţie ne destabilizează complet. Va trebui probabil să facem alt orar, ceea ce nu e deloc de dorit, întrucât vom intra în plină perioadă de pregătire a examenelor. Aşteptăm să vedem ce precizări vor veni de la minister", mai spune şefa învăţământului gălăţean.

Profesorii nu vor voluntariat

Deşi în unele şcoli s-a propus ca fiecare profesor să facă de serviciu în perioada orelor de religie pentru a avea grijă de cei care nu s-au înscris la aceste cursuri, oamenii şcolilor au refuzat. "Atâta vreme cât facem o mulţime de alte acţiuni neplătite, nu mai vrem şi alte ore în care să facem voluntariat", au reacţionat categoric cadrele didactice.

Religia, înlocuită cu lectura forţată

Prin urmare, aproape toţi directorii unităţilor de învăţământ au ales cea mai simplă soluţie: elevii care nu fac religia vor sta în bibliotecă, vor citi o carte sau îşi vor face temele pentru a doua zi.

"Am avut consiliu profesoral şi s-a decis ca elevii să meargă la bibliotecă. Mulţi dintre elevii care nu s-au înscris la religie ne-au spus că vor să stea în clase, să asiste la oră, aşa cum se întâmpla până acum şi cu cei de la alte culte religioase", ne spune Viorel Bogatu, directorul de la Liceul Teoretic "Dunărea".

Acelaşi lucru ne-a declarat şi Adrian Diacănu, directorul de la Liceul Teoretic "Mircea Eliade" (fostul "Asachi"): "Din 900 de elevi câţi avem, doar 37 nu participă la religie, câte unul-doi pe clasă. Aşa că vor merge la bibliotecă". 

Tot pentru a-i trimite la bibliotecă s-a optat şi la CNVA, dar şi la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Tecuci.

Aceeaşi soluţie a fost găsită ca fiind cea mai bună şi la şcolile generale. "Am discutat cu doamna bibliotecară şi le va face acestor copii un program de lectură. Sunt foarte puţini, doar unul-doi din fiecare clasă" spune şi directoarea Şcolii Nr. 22, Valentina Tudorache.


CITEŞTE ŞI: Necesitatea orelor de RELIGIE - Cuvântul Arhiepiscopului "Dunării de Jos", Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, pentru părinţii ortodocşi

Citit 4876 ori Ultima modificare Marți, 10 Martie 2015 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.