Campionii gimnaziştilor. Cinci aşi ai Evaluării naţionale la CNVA

Campionii gimnaziştilor. Cinci aşi ai Evaluării naţionale la CNVA
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Diana Cristina Apostol, Alexandra Buruiană, Alexandru Miron, Paul Oprea, Ana Corina Tudose - toţi cinci de la CNVA, Elena Vâlcescu şi Andreea Spînu - de la Şcoala nr. 13, Vlad Ene şi Mihnea Savin - ambii de la Şcoala Nr. 28, Irina Şerban de la Şcoala Nr. 2 şi Cosmina Dumitraşc de la Şcoala Nr. 38 sunt cei 11 elevi care au obţinut media 10,00 la Evaluare Naţională.  După contestaţii, alţi doi elevi au reuşit să obţină media maximă: Maria Miruna Neagu de la CNVA şi Ana Maria Mihaela Cană de la Şcoala Nr. 2. Cum în spatele performanţei lor se află zeci de ore de muncă, merită să-i cunoaştem. Astăzi vi-i vom prezenta doar pe cinci dintre cei şase campioni ai gimnaziului de la CNVA. În următoarele zile vă vom face cunoştinţă cu toţi ceilalţi.

Viitoarea specialistă în turism cu o calitate rar întâlnită

Diana Cristina Apostol recunoaşte din start că a fost nevoită să facă sacrificii pentru a lua note maxime la Evaluare. A renunţat la cursurile de teatru de la Centrul Cultural, dar şi la pregătirea în particular la limba germană, care-i place foarte mult. Şi-a dorit atât de mult să ia notă cât mai mare, nu se aştepta chiar la zece, încât a renunţat şi la ieşirile cu prietenii, în ultimul timp. Acum că e sigură că având o medie de admitere de 9,92, va prinde loc în clasa de matematică-informatică, poate să-şi facă planuri de viitor şi are timp să-şi reia preocupările care-i sunt dragi.

Mărturiseşte că datorită şarmului dirigintei sale, profesoara Roxana Gogoaşă, a prins drag de limba germană şi de tot ce este nemţesc. Vrea să facă o facultate de turism în Germania şi speră astfel să-şi împlinească un vis pe care-l are de când era de-o şchioapă, acela de a călători cât mai mult. "Nu mă văd făcând o muncă de birou. Îmi place să cunosc oameni şi să văd locuri noi. Calculele şi cifrele nu-s de mine", spune ea franc.

Are o fire aventuroasă, visează la ţări îndepărtate - America, Australia, Canada sau chiar la o vizită în Antarctica.

În secret visează să devină şi actriţă, pentru că-i plac foarte mult filmele. Îi plac filmele de groază şi comediile, în special.

"Mă întrebaţi mai devreme care e secretul meu de am luat nota zece. Îmi puneam seara un film de groază, şi apoi rămâneam trează mult timp şi lucram variante la română şi matematică", mai spune ea, cu o sclipire ghiduşă în ochi.

Am fost încântată să cunosc o fată inteligentă şi cu simţul umorului.

Din admiraţie pentru tata, s-a îndrăgostit de inginerie

Şi Alexandra Buruiană a trebuit să renunţe la antrenamentele de dans sportiv, pentru media zece la Evaluare naţională. Deşi obţinuse premii la competiţii sportive, şi-a lăsat baltă partenerul şi s-a pus cu burta pe carte, pentru că-şi dorea să intre la clasa de matematică-informatică intensiv. Cu o medie de admitere de 9,99 (sutimea lipsă înseamnă doar o medie de nouă în toată cariera ei de elevă) şi-a îndeplinit dorinţa, se poate spune, iar din toamnă poate relua antrenamentele.

Este o fată puternică şi cu picioarele pe pământ. Îi place matematica de mică, iar facultatea speră să o facă la arhitectură sau la inginerie, în Anglia, sau Olanda.

"Ingineria mi se pare o meserie interesantă. De multe ori mă minunez în faţa unor schiţe cu anumite părţi componente ale maşinilor sau dispozitivelor. Îl admir foarte mult pe tata şi cred că de aceea îmi place şi ingineria. Şi mama are tot formaţie de inginer", îmi explică Alexandra. 

Deşi îi place foarte mult matematica (s-a calificat la olimpiada naţională şi a luat mai multe premii la competiţii interjudeţene), recunoaşte că citeşte foarte mult şi că-i mai plac şi filmele SF. Printre autorii ei favoriţi se numără John Green şi Cassandra Clare.

Farmacistă, în România sau străinătate

Ana Corina Tudose recunoaşte că nu a avut odihnă nici măcar sâmbăta şi duminica. Dimpotrivă, în week-end a muncit pentru evaluare chiar mai mult decât în cursul săptămânii, când mai învăţa şi pentru alte discipline. Sâmbăta şi duminica se trezea dimineaţă devreme, se aşeza la masa de lucru şi nu se ridica de acolo până după-amiaza târziu. Duminica, îşi permitea să mai respire o oră-două cu prietenii. Dar, în rest, muncă susţinută. Şi ea a renunţat să mai meargă la înot. Acum îşi dă seama că s-a panicat degeaba, ar fi putut să le facă pe-amândouă, dar n-a vrut să rişte.

"Până la simulare, nu m-am agitat. Însă nota obţinută, deşi nu era mică, nu m-a mulţumit deloc. M-a ambiţionat să muncesc să fiu cât mai bună", povesteşte Ana.

Pe viitor, se visează farmacistă, acesta fiind şi motivul pentru care vrea să fie admisă la clasa de ştiinţele naturii. Îi place chimia şi biologia, dar nu ar vrea să se facă medic, pentru că nu suportă să vadă sânge. Farmacistă ar fi mai nimerit, pentru că îi plac experimentele. Nu s-a hotărât încă, dacă va rămâne în ţară sau va studia la o facultate în străinătate. "Am auzit că şi în România, facultăţile de medicină sunt foarte bune", mă anunţă ea.

Partea frumoasă şi mai puţin frumoasă a medicinei  

Paul Oprea îmi mărturiseşte că-şi doreşte să plece să studieze în afară, pentru că a fost de multe ori plecat - merge să schieze în fiecare an - şi a rămas fermecat de cât de civilizaţi pot fi oamenii din alte ţări. Nu s-a hotărât încă ce profesie va alege. I-ar plăcea să fie medic, dar îl atrage şi un job în turism.

"Îi admir pe părinţii mei care sunt amândoi medici. E o meserie nemaipomenită să poţi salva oameni. Dar uneori mă întreb dacă aş putea să fiu la fel de bun ca ei. După ce fac gărzi, când vin acasă, tot sună telefoanele, nu prea au odihnă", pune el punctul pe "i".

Cu o medie de admitere de 9,94, Paul îşi doreşte să continue liceul la clasa de matematică-informatică sau la ştiinţele naturii

A muncit foarte mult, pentru că a vrut să fie sigur că va intra acolo unde-şi doreşte. "În ultimele două luni, n-am avut stare pănă n-am lucrat şi n-am înţeles toate problemele din toate culegerile de teste de matematică. La fel şi la limba română. Am lucrat foarte multe variante", spune el.

 Modest, nu se laudă cu premii la concursuri, însă este elevul care demonstrează că munca susţinută te ajută să ajungi acolo unde-ţi doreşti.

"Un informatician nu moare niciodată de foame" 

Alexandru Miron susţine că reţeta succesului său a fost tot munca şi exerciţiile intensive. Nu a mai ştiut o perioadă ce înseamnă timp liber, iar înainte de examen cunoştea toate secretele din culegerile de teste pentru evaluare.

Îi place foarte mult limba germană şi anul acesta a reuşit să fie primul pe judeţ, dar, din nefericire nu se organizează şi fază naţională la acest nivel. Prin urmare, abia aşteaptă ca anul viitor să se lupte şi cu elevii din alte judeţe. În afară de matematică, informatică şi germană, îi mai place şi geografia, disciplină la care a participat la olimpiade.

Îşi doreşte o carieră în informatică, dacă se poate în străinătate, în Austria, Germania sau Anglia, pentru că îi plac foarte mult computerele şi pentru că "un informatician nu moare niciodată de foame".

 

Citit 6873 ori Ultima modificare Joi, 02 Iulie 2015 11:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.