Se întoarce pe tărâm asiatic. Maria Magdalena Dănăilă a CÂŞTIGAT O BURSĂ în China

Se întoarce pe tărâm asiatic. Maria Magdalena Dănăilă a CÂŞTIGAT O BURSĂ în China
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

* La examenul de la Institutul Confucius, gălăţeanca a obţinut 241 de puncte din 300 posibile şi a primit o bursă de un an la Academia Centrală de Dramă din Beijing


Maria Magdalena Dănăilă se reîntoarce în China, aşa cum a visat de când a petrecut patru luni la Academia Centrală de Dramă din Beijing. Ea a câştigat recent o bursă guvernamentală de un an, la aceeaşi instituţie. Demersul ei nu a fost deloc uşor: a însemnat însuşirea într-un timp record a peste 300 de cuvinte, cum se pronunţă şi cum se traduc, dar şi cunoaşterea şi scrierea caracterelor chinezeşti.

"La Academia de Dramă din Beijing am studiat, din septembrie până în decembrie, tot ce trebuie să ştie un actor care vrea să câştige un casting într-un musical: actorie, muzică şi balet. Ne-am prezentat bine la toate aceste categorii, mai puţin la chineză. Dar am studiat în continuare limba, având separat ore speciale de studiu, la întoarcerea în ţară, cu o profesoară de la Institutul Confucius. Cum şederea mea la Beijing a fost o experienţă de neuitat, am refuzat să spun la revedere pentru totdeauna acelui loc. Aşa că imediat ce am intrat în noul an, din 2 ianuarie, am început să recapitulez toată chineza învăţată, având ca scop întoarcerea în China. Dacă se poate, tot la Academia de Dramă", mărturiseşte Maria Magdalena Dănăilă.

"Dacă vrei să iei 10, trebuie să ştii de 15!"

Ea mai precizează că studiul limbii chinezei în cadrul Institutului Confucius e structurat pe nivele HSK. Nivelul 1 consta în cunoaşterea a 150 de cuvinte - traducere şi pronunţie - fără să fie obligatoriu să ştii şi caracterul chinezesc al fiecărui cuvânt. Nivelul 2 constă în 300 de cuvinte, traducere şi pronunţie, de asemenea, fără să fie obligatoriu în examen să ştii şi caracterele chinezeşti ale acelor cuvinte. "De la nivelul 3 se complică ceva mai mult lucrurile, e un salt pentru care e necesar să fii mult mai bine pregătit. De la acest nivel e impusă cunoaşterea inclusiv a caracterelor chinezeşti, examenul incluzând şi probă de recunoaştere şi de scriere cu caractere chinezeşti. Deşi era suficient nivelul 2 pentru a fi admisă, ţinta mea a fost nivelul 3. Ştiu din experienţă că, dacă vrei să obţii nota 10, trebuie să înveţi de 15. Prin urmare, deşi nu era obligatoriu, am început să recapitulez de la nivelul 1, învâţănd şi caracterele cuvintelor, chiar dacă nu era obligatoriu", spune ea.

Luni de studiu, încununate de succes

Din februarie până în iulie, au urmat zile lungi în care Maria Magdalena s-a pregătit pentru examenul final de masterat, dar şi pentru testul de la Institutul Confucius.  Dacă în primul an a studiat chineza cu profesoara Ma Sai, la întoarcerea din China, a reluat şi studiul limbii  cu o altă profesoară,  Feng Shi, căreia i-a spus că îşi doreşte extrem de mult să se întoarcă cu bursă în China.

"E important să anunţi clar, din timp, că vrei să aplici pentru bursă, cu mult înaintea examenelor oficiale din cadrul institutului, pentru că trebuie completate nişte formulare asemănătoare celor completate de noi înainte de plecarea în China. Aşa că am anunţat că vreau să aplic pentru bursă şi am primit de la profesoara Feng Shi formularele necesare, inclusiv linkul special pentru studenţii străini care vor să primească o bursă guvernamentală de studiu. Am aplicat pentru trei instituţii: Academia Centrală de Dramă, Academia de Film şi Conservatorul de Muzică. Am contactat şi direct cele trei instituţii, trimiţănd scrisori de intenţie, planuri de lucru, CV, fotografii, materiale muzicale - sperând din toată inima să fiu acceptată în special de Academia de Dramă, unde locurile sunt foarte puţine. Concurenţa la examenul de admitere pentru studenţii nativi este de 2.000 de candidaţi pe loc. Era foarte puţin probabil să pot prinde acolo o bursă. Acesta este şi motivul care m-a determinat să aplic direct la nivelul 3, care mi-ar fi adus mai multe şanse. La examenul de limbă m-am prezentat onorabil şi am obţinut 241 de puncte, din 300 cât era maxim. Pot spune că am promovat cu brio, întrucât minimul era de 180 de puncte", mai povesteşte cantautoarea gălăţeană.

Din primul email primit de la Academie a crezut că a câştigat o bursă de studiu a limbii chineze în cadrul Academiei. A fost mulţumită şi cu atât, deşi era uşor confuză pentru că ştia că nivelul 3 HSK are dreptul la un an de bursă. Ulterior, însă, a primit întreg documentul oficial şi a văzut că, de fapt, i se oferă şase luni ocazia să se pregătească suficient de bine la chineză, pentru ca următoarele şase luni să studieze actorie avansată, în cadrul Academiei Centrale de Dramă din Beijing.

În septembrie, Maria Magdalena Dănăilă, cea care ne-a obişnuit să  nă bucure cu vocea ei caldă şi cântecele sale speciale, va pleca pentru un an în China, pentru a-şi urma destinul şi viitorul pe care şi l-a făurit singură, cu ambiţie şi perseverenţă. Îi dorim ca toate să-i meargă din plin.

Citit 2670 ori Ultima modificare Marți, 28 Iulie 2015 21:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.