CAMPIONII GIMNAZIŞTILOR: Cosmina Dumitraşc - o profesoară pentru România

CAMPIONII GIMNAZIŞTILOR: Cosmina Dumitraşc - o profesoară pentru România
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Cosmina Dumitraşc de la Şcoala Nr. 38 îşi doreşte să-şi dedice viaţa elevilor ei pe care vrea să-i ajute să aleagă ce-i mai bun în viaţă


"În clasele V-VIII, tot urmărind unii profesori cum predau, mi-a venit ideea să aleg cariera didactică. M-am gândit că aş putea fi mai bună decât ei, cum aş face ca să predau pe înţelesul copiilor, cum aş putea să-i ajut să aleagă ce-i mai bun pentru ei în viaţă şi cum să-i fac să înţeleagă mai bine lumea", povesteşte Cosmina Dumitraşc, una dintre elevele care au obţinut media 10,00 la Evaluarea Naţională. Cu o medie de admitere de 9,93, ea a optat pentru clasa de fillologie de la CNVA.

Vrea să rămână în mod clar în România, pentru că aici s-a născut şi pentru că e nevoie de oameni destoinici ca ţara să continue să existe. Ce s-ar întâmpla cu România, dacă am pleca toţi?, se întreabă ea retoric.

Are şi un model de profesor, domul Gheorghe Chicioroagă, cel care i-a predat limba şi literatura română în gimnaziu, şi cel care a ştiut atât de bine să facă materia la modul distractiv, dar şi foarte serios. Ea îşi doreşte să facă întâi facultatea de filologie, apoi să dea la psihologie, pentru că îi place foarte mult să lucreze cu oamenii, să înţeleagă tot ce ţine de natura lor şi să-i ajute să-şi depăşească limitele.

Ştie ce salarii sunt în învăţământ, dar lucrul acesta n-o sperie, n-o abate de la drumul ei. "Salariile mici le voi compensa cu pasiune pentru meserie. Îmi voi da gradele şi voi primi cu timpul mai mulţi bani", vede ea simplu, rezolvarea problemei.

"Sunt un om simplu"

Provine dintr-o familie de oameni simpli, mama lucrează la CFR şi tata e electrician şi spune despre ea că este "un om simplu". Cu toate acestea, face parte dintre copiii aceia din ce în ce mai rari cărora le place să înveţe cu drag. "N-am făcut eforturi foarte mari, nu mi-am sacrificat timpul liber, pentru a lua media aceasta de 10. Am făcut exact ce-mi place şi ce fac de când sunt elevă. Am scris, am citit, am învăţat cu pasiune. La matematică am dat mai multă atenţie, am rezolvat probleme mai grele, cu care, în clasele mai mici nu mi-am bătut capul", destăinuieşte ea reţeta succesului ei.

I-ar place foarte mult să aibă bani ca să se poată plimba prin lumea largă, pentru a cunoaşte locuri, oameni şi culturi noi.

"Sunt o persoană tolerantă. Nu am chestii care sa nu-mi placă. Poate oamenii care au o condiţie socială bună şi se cred mai deştepţi decât alţii, fără motiv, devenind aroganţi cu cei din jur, mă deranjează un pic. Dar nu foarte mult", spune Cosmina.  

"Visez la viitorii colegi"

Îşi petrece vacanţa ca orice adolescent normal: iese cu prietenii şi visează cum vor fi noii colegi pe care abia aşteaptă să-i cunoască: "Vor fi şi fiţoşi, dar sigur voi găsi tineri inteligenţi, oameni normali şi prietenoşi, cu care voi reuşi să mă înţeleg". Crede că profesorii de la CNVA vor fi cu siguranţă mai duri decât cei pe care i-a avut în gimnaziu, dar e convinsă că o vor ajuta să-şi atingă visele învăţând, pentru că un profesor, oricât de sever ar fi, tot vrea binele elevului. "Va fi bine. Sunt ambiţioasă şi optimistă", îşi face ea curaj.

Îşi doreşte un căţel

O întreb ce va face cu cei 1.000 de lei pe care-i va primi ca premiu din partea Guvernului pentru media maximă de la examen: "Îi strâng ca să-mi pot cumpăra un căţel. Îmi doresc un mops, cu nasul turtit. Am citit foarte multe despre această rasă şi cred că mi se potriveşte. Pe lângă faptul că are o faţă haioasă, este un câine foarte iubitor. Nu este extrem de agitat şi energic, dar este jucăuş şi se ataşează uşor".

Citit 3585 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2015 10:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.