Facultatea de Medicină din Enna s-a DESCHIS OFICIAL. Studenţi italieni, pregătiţi de profesori gălăţeni

Facultatea de Medicină din Enna s-a DESCHIS OFICIAL. Studenţi italieni, pregătiţi de profesori gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Peste 40 de studenţi au luat examenul de limba română şi au început deja cursurile * "Scandalul" din presa italiană a fost generat de rectori ai celorlalte facultăţi de medicină din Sicilia


 

La mijlocul lunii decembrie a avut loc deschiderea oficială a extensiunii italiene a Facultăţii de Medicină din Galaţi. Astfel, la Universitatea Kuore din Enna, reprezentanţii Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi (UDJG) s-au întâlnit cu studenţii italieni, dar şi cu autorităţile din zona Siciliei. Bineînţeles, la eveniment a participat şi rectorul gălăţean, Iulian Bîrsan, cel care a avut curajul să accepte propunerea italienilor de a înfiinţa facultatea. La festivitate au mai participat miniştri ai provinciilor din Sicilia, preşedintele regiunii Sicilia, cadre didactice italiene, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, şi directorul general al UDJG, Cezar Bichescu.

"Deschiderea anului universitar a avut loc pe data de 14 decembrie, după ce studenţii au susţinut examenul la limba română. Într-un modul pentru un an pregătitor sunt 360 de ore de limba română, pe care studenţii le-au făcut într-o perioadă mai scurtă decât cei veniţi în România. Nu s-au înscris toţi la examenul de limba română, iar doi l-au picat. Totuşi, candidaţii care au promovat examenul cu nota minimum 7,00, s-au putut prezenta şi la examenul de admitere pentru cele două programe. La specializarea medicină sunt 34 de studenţi, iar la asistenţă medicală generală sunt peste zece. Doi dintre aceştia au terminat cursurile de limba română la Timişoara", ne-a declarat rectorul Iulian Bîrsan.

Invitaţie de a deschide o nouă extensiune, la Perugia

Rectorul Iulian Bîrsan de la Universitatea „Dunărea de Jos” ne-a spus că nu există nici astăzi o explicaţie privitoare la aşa-numitul „scandal” apărut în presa italiană, odată cu înfiinţarea extensiunii Facultăţii de Medicină din Galaţi, la Enna. "Nu au existat sesizări ale Prefecturii din Enna sau ale altor instituţii care au legătură cu urmărirea faptelor de relevanţă penală. Au fost doar câteva comunicări ale unor rectori ai facultăţilor de medicină din Sicilia. Presupunem că aceştia au fost deranjaţi că noi facem medicină în limba română la Enna sau, pur şi simplu, este vorba despre concurenţă. Sicilia este o provincie cu peste cinci milioane de locuitori şi are trei facultăţi de medicină. Neclaritatea este şi mai mare în contextul în care, la Galaţi, vin peste 40 de studenţi de la Palermo pentru a face cursuri de chirurgie cu profesorii noştri, dar şi practică la Spitalul Judeţean. Problema a fost la deschiderea acestei Facultăţi de Medicină, dar încă nu ştim de ce, mai ales că am primit recent o invitaţie să mai deschidem o extensiune a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Produselor Alimentare la Perugia", a adăugat rectorul.

Profesorii gălăţeni, încântaţi de studenţii italieni

Până în această perioadă, cursurile au fost predate doar de cadre didactice de la Universitatea „Dunărea de Jos”. Studenţii au terminat deja un modul de fizică şi biofizică, urmând ca în luna ianuarie să înceapă un alt modul, cu noi profesori. „Primul coleg care a plecat la Enna este profesor de fizică şi biofizică. Dânsul şi-a terminat deja programul. S-a întors foarte încântat şi mulţumit de calitatea studenţilor, unii dintre aceştia luând testul cu nota 10. Sunt motivaţi, chiar dacă majoritatea au deja o facultate absolvită. Programul extensiunii este identic cu acela al Facultăţii de Medicină din Galaţi. La începutul lunii ianuarie, vor merge la Enna alţi profesori de la Galaţi. Probabil, cei mai mulţi vor preda anatomie, pentru că numărul de ore este foarte mare: trei ore de curs şi şase de laborator, iar un profesor nu poate să acopere toată materia în zece zile, atât cât durează, de regulă, perioada în care un profesor ţine cursuri la extensiunea din Italia”, ne-a mai spus Iulian Bîrsan. Totodată, rectorul a menţionat că, la începutul anului 2016, se va discuta cu partenerii italieni despre un nou ciclu de an pregătitor, care să înceapă la 1 octombrie. Mai mult, reprezentanţii universităţii gălăţene speră că anul viitor vor fi mai mulţi candidaţi. „Concurenţa s-a anunţat acerbă, dar nu au fost extrem de mulţi candidaţi, pentru că la examenul de admitere au fost exact aceleaşi subiecte ca şi în România, în timp ce în Italia, la admitere, se dă un test de cultură generală”, a completat rectorul.

Dotări foarte moderne

Potrivit rectorului Universităţii „Dunărea de Jos”, extensiunea Facultăţii de Medicină este într-o stare extrem de bună şi dotată cu echipamente de ultimă generaţie. „Laboratoarele sunt suficiente şi au echipamente de înaltă calitate. Astfel de materiale didactice nu sunt în nicio Facultate de Medicină din România. Ne dorim să aducem şi la Facultatea de Medicină din Galaţi, inclusiv o masă de disecţie virtuală, aşa cum avem la Enna”, a conchis rectorul. Pe lângă asta, reprezentantul Universităţii "Dunărea de Jos" a ţinut să menţioneze că preşedintele regiunii Sicilia a garantat că studenţii extensiunii Facultăţii de Medicină de la Galaţi vor avea aceleaşi drepturi ca şi studenţii de la Universităţile din Sicilia.

Sursa foto: UDJG

Citit 6040 ori Ultima modificare Marți, 29 Decembrie 2015 23:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.