CANDIDAŢII LA FUNCŢIA DE RECTOR - Cătălin Fetecău: "Eu nu candidez împotriva unei persoane, vin cu un proiect"

CANDIDAŢII LA FUNCŢIA DE RECTOR - Cătălin Fetecău: "Eu nu candidez împotriva unei persoane, vin cu un proiect"
Evaluaţi acest articol
(116 voturi)

* Începem astăzi seria de interviuri cu cei patru candidaţi la funcţia supremă din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" * Cum perioada campaniei este destul de scurtă, interviurile vor fi publicate în ordinea în care a fost acceptată invitaţia la discuţie


- Ce vă recomandă pentru funcţia de rector?

- În primul rând pentru faptul că tot ceea ce am scris în planul managerial va deveni plan de acţiune, în eventualitatea în care voi fi ales. Simt de foarte multă vreme şi cred că Universitatea, profesorii, toate categoriile de angajaţi, studenţii merită toate aceste lucruri pe care mi le-am propus. Vin cu un proiect care să dinamizeze dezvoltarea Universităţii, dar şi cu un altfel de tip de rector, acela de lider şi mă voi implica activ. Cu profesorii nu mă voi întâlni o dată la patru ani, ci la fiecare şase luni pentru a le prezenta ce sa făcut şi pentru a afla opinia lor vizavi de ceea ce urmează să facem în conformitate cu planul meu managerial. O chestiune extrem de importantă este înfiinţarea Consiliului consultativ al rectorului din care vor face parte angajatori, autorităţi locale, reprezentanţi ai diferitelor instituţii locale, pentru a ne putea implica activ în toată problematica oraşului. Avem specialişti de valoare pe care trebuie să-i implicăm în toate proiectele pe care le are comunitatea.

Viaţa mea este legată de această Universitate, îmi doresc să am cui să predau cheile laboratoarelor pe care le-am creat, iar la pensie, să vin să mă plimb prin curtea Universităţii cu nepoţii mei şi să le arăt că a rămas ceva concret de pe urma mea.

- Care credeţi că sunt profesorii şi studenţii care vă vor vota?

- Mă bazez pe toate cadrele didactice care doresc o dezvoltare dinamică a Universităţii, pe cei care doresc transparenţă, creşterea capacităţii de comunicare a Universităţii noastre şi de implicare în viaţa oraşului şi a regiunii de sud est. Este foarte important să depăşim graniţele locale. Vreau să crească dimensiunea europeană a Universităţii noastre, vreau să ajungem între primele 15 instituţii de învăţământ superior din ţară. Nu s-a mai cerut o evaluare, după ştiinţa mea, din 2011. Eu am de gând să solicit astfel de evaluări girate de Ministerul Educaţiei.

- Ce le promiteţi studenţilor?

- Împreună cu colegii mei, doresc să avem grijă de performanţele studenţilor, astfel încât să poată fi angajaţi având noţiuni cerute pe piaţa de muncă. Pe ei vreau să mă focusez în acest mandat, astfel încât, pornind de la dezvoltarea bazei materiale, pe care trebuie s-o aducem la nivelul lui 2016, să dezvoltăm baza de cercetare şi să identificăm direcţiile de cercetare de top din Universitate, direcţii care trebuie susţinute şi promovate la nivel naţional şi internaţional.

- Ca decan aţi demonstrat că puteţi propune şi susţine multe proiecte interesante. Dar o funcţie de rector presupune şi anumite jocuri, nu neapărat politice, dar măcar similare cu cele politice. Sunteţi pregătit să faceţi faţă?

- Bineînţeles că mă voi descurca, atâta vreme cât vom stabili nişte reguli acceptate de comunitatea de profesori, de corpul academic. Suntem cu toţii egali: un profesor de la Filosofie este la fel de important ca cel de la Medicină, sau Inginerie sau de la orice facultate. După ce vom stabili care sunt priorităţile vom porni să rezolvăm problemele.

- Se vorbeşte pe la colţuri despre faptul că, dacă veţi ajunge rector, veţi comasa unele facultăţi sau le veţi desfiinţa. Aşa este?

- La fiecare patru ani, din păcate, apar tot felul de pasiuni mai puţin onorante pentru orice instituţie, astfel încât, pentru a îndepărta toate zvonurile care circulă, pot afirma cu tărie că sunt lucruri pe care nu le voi face: nu voi uni facultăţi, nu voi desfiinţa facultăţi, nu candidez împotriva unui grup de persoane sau a unei persoane. Indiferent de rezultatul alegerilor, sper ca cel care va fi desemnat rector să se implice şi în valorificarea ideilor din planul meu. Sunt lucruri pe care le simt, le doresc, le putem face destul de uşor şi le merităm.

- La ce vă referiţi?

- Sunt lucruri foarte simple, pe care eu le-am implementat deja la facultatea unde sunt decan. Pornind de la un site mai bun, până la reabilitarea pe baza unor proiecte a monumentelor istorice aflate în patrimoniul Universităţii şi a bazei sportive.

CANDIDAŢII LA FUNCŢIA DE RECTOR - Silviu Măcuţă: „Aş fi promotorul unui institut de cercetare în Universitate”

CANDIDAŢII LA FUNCŢIA DE RECTOR - Nicolae Badea: „Nu sunt politician, nu promit. Eu mă ţin de cuvânt”

Citit 4996 ori Ultima modificare Vineri, 22 Ianuarie 2016 19:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.